Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “14 yıllık hayalim” dediği, hayata geçirilmesi için özel yasalar çıkartılan ve özel işletmeye tabi Şehir Hastanelerinden biri de bin 550 yataklı olarak Adana’da bazı bölümleriyle hizmete açıldı. Bu açılışla birlikte devlete ait birçok hastane ise kapatılarak hastalar Şehir Hastanesi’ne taşınmaya başlandı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Şehir Hastaneleri’ni değişik açılardan irdeleyerek çarpıcı tespitlerde bulundu.

YÜZDE 70 DOLULUK GARANTİSİYLE 25 YIL KİRA ÖDENECEK

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın cevaplandırması talebiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Karakaya, “Şehir Hastaneleri ‘Devlet Hastanesi’ hüviyetinde olmayıp uluslararası finans kurumlarından alınan kredilerle kurulan, tamamen kâr amaçlı çalışan özel sektöre ait hastaneler” olduğunu söyledi. Karakaya “Öte yandan devletimiz, yüzde 70 doluluk garantisi verilen bu hastanelere 25 yıl boyunca kira ödeyecektir. ‘Az eleman çok iş’ mantığını esas alan işletmecilik anlayışı ise, hizmet kalitesini düşürürken, işsizliği azaltma kaygısından, çalışana hak ettiği ücreti verme beklentisinden çok uzaktır.” dedi.

ÖZEL ŞİRKETİN ÖZEL HASTANESİNE ÖZEL İMTİYAZLAR VERİLİYOR

Çevresinde kuracakları ticari işletmelerin KDV, damga vergisi ve harçlardan muaf olacağı belirtilen Şehir Hastanelerine özel imtiyazlar tanındığına dikkat çeken Karakaya, önergede “Bu kadar geniş ayrıcalıklar sunulan Şehir Hastaneleri, diğer hastanelerin kapatılacak olması sebebiyle de bulundukları şehirlerde çok büyük ulaşım sorunlarına yol açmaya başlamış durumdadır.” ifadesine yer verdi.   

“BU ANLAYIŞ DÜNYADA BİR İLKTİR”

Mevlüt Karakaya, en çarpıcı tespitini şu sözlerle paylaştı:

“Aşırı yüksek maliyet, ‘hasta garantisi’ ve tanınan imtiyazlardan ötürü; ‘arsa benden, bina benden, kira benden, hasta benden, eleman benden, ekipman benden, hizmet benden, vergi benden; sadece işletme senden’ şeklindeki bir anlayış Dünyada bir ilktir.”

ŞEHİR HASTANELERİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Karakaya,  “Çeyrek asır boyunca devletin kira ödemeye mahkûm edildiği, ülkemizin ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gözetmek yerine sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesi mantığına dayanan, ileriki yıllarda kamusal sağlık politikasına olumsuz etkileri görülebilecek, özellikle ulaşım açısından bulundukları şehirlere daha büyük sorunlar ekleyecek projelerdir.” şeklinde tanımladığı Şehir Hastaneleri Projesinin, yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İŞTE O ‘CEVAP BEKLEYEN’ SORULAR…

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya,  Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a şu soruları yöneltti:

“Şehir Hastanelerine neden ihtiyaç duyulmuştur, Şehir Hastanelerinin açıldığı illerde devlet hastaneleri neden kapatılmaktadır? Kapatılan hastanelerin, oradaki mevcut araç-gereç ve ekipmanların durumu, çalışanların hakları ne olacaktır? 25 yılda ödenecek kira bedelleri ile Türkiye’de kaç tane hastane yapılabilir? Şehir Hastanelerine neden ‘yüzde 70 doluluk garantisi’ verilmektedir? Şehir Hastanelerinin yapıldığı illerde tüm hastaları aynı yere sevk etmenin sakıncaları ve ulaşım sorunları neden dikkate alınmamıştır? Şehir Hastanelerini ve bağlı işletmelerini vergilerden muaf tutmanın ekonomiye getireceği yük ne kadardır? Şehir Hastanelerine bu kadar aşırı imtiyazlar tanımanın gerekçesi nedir?”