Karakaya, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile birlikte İmamoğlu Ziraat Odası’nın düzenlediği “Buğday Hasat Günü” etkinliğine katıldı. Tarlada biçerdöverle buğday hasadı yapan Karakaya’ya MHP kurmayları da eşlik etti. Çiftçilerin hasat bayramını kutlayan ve “Allah bereket versin” diyen Karakaya, alanda çiftçilerin sorunlarına değinirken tarım politikasına yönelik sert eleştiriler de yöneltti.

DOĞRU POLİTİKALAR UYGULADIK

“Ben de buğday üreten çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Traktörün, biçerdöverin üzerinde yetiştim” diyerek söze başlayan Karakaya, “TMO’nun dört yıl genel müdürlüğünü yaptım. 99’u hatırlayın. TMO büyük sıkıtında idi. Köylünün arpasını alıyor, aylarca ödeme yapamıyordu. Köylü hem ürün verirken hem para alırken aylarca kuyruklarda yatıyordu. Göreve geldik ve ‘TMO çiftçinin kara gün dostu’ dedik, ‘kimseye buradan nemalandırmayacağız’ dedik. ‘Doğru politikalar uygulayacağız’ dedik, Allah’ın izniyle de uyguladık” şeklinde konuştu.

HAZİRANA GİRDİK TABAN FİYAT AÇIKLANMADI

MHP’nin koalisyon hükümeti ortağı olduğu dönemde TMO’nun uyguladığı fiyat politikalarıyla piyasayı düzene koyduğunu, kuyrukların bittiğini, üreticiye  peşin ödeme yapıldığını ve piyasanın çiftçi lehine geliştiğini kaydeden Karakaya,

“MHP tarafından idare edilen TMO, sonuç itibarıyla köylünün, çiftçinin, üreticinin alın terinin karşılığını almasını sağlamıştı. Bizim dönemde Karataş’ta turfanda üretim başlamadan, fiyatlar düşmeden TMO fiyatları açıklar, buğday fiyatının düşmesinin önüne geçerdi. Bugün haziran ayına geldik. Bakın; daha henüz taban fiyat yok, geçen yıl da bir kuruş fiyat açıklaması olmadı” ifadesini kullandı.

2.5 KİLO BUĞDAYLA 1 LİTRE MAZOT ALIYORDU

Karakaya, devamla şunları kaydetti:

“MHP Kasım 2002’de iktidardan ayrıldı. Ben, 2003 yılında TMO genel müdürlüğü görevinden ayrıldım. O gün 2.5-3 kilo buğday sattığınızda 1 litre mazot alabilen çiftçi, bugün 1 litre mazotu alabilmek için 6-7 kilo buğday satmak zorunda. O da, bu fiyatlar daha düşmezse. Gübrede aynı, ilaçta aynı, tohumda aynı, fidede aynı; tüm girdilerde aynı.”

SADECE BUĞDAYDA 16 KATRİLYON GASPEDİLDİ

Karakaya, “Ben muhasebe finansmanı profesörüyüm. Dünya Bankası’nda yurt dışında finansal yöneticilik yaptım. 4 yıl TMO’yu idare ettim. Köylü çocuğuyum, tarlayı da traktörü de biliyorum, buğdayı da, arpayı da, hesabı, kitabı da biliyorum. Oturdum hesabını kitabını yaptım. MHP’nin bıraktığı yerde bugüne kadar buğday fiyatları sadece enflasyona göre artmış olsaydı, buğday üreticisi çiftçinin cebine 16 milyar, eski parayla 16 katrilyon daha fazla para girecekti. Bunun anlamı şu. Çiftçi soyuldu, sadece buğday üreticisinin 16 katrilyonu elinden alındı gasp edildi. Nohudu, mercimeği, arpayı, soyayı, sütü, yoğurdu saymıyorum bile.” ifadesini kullandı.

MHP, TARIMI STRATEJİK SEKTÖR OLARAK GÖRÜYOR

Karakaya devamla şöyle devam etti:

“Biz tarımı biliyoruz. MHP tarımı stratejik bir sektör olarak görüyor. MHP, bugün Adana’da Dünyanın en verimli topraklarında Yüce Rabbim bahşetmiş, üretimin devamını isteyen bir siyasi partidir. Son 10 yıl içerisinde Çukurova topraklarında ekilen alan yüzde 18 azaldı, yanlış fiyat, yanlış ürün planlamalarıyla Çukurova çiftçisinin hem geliri azaldı hem de çiftini çubuğunu bırakma noktasına getirildi”

SÜTE DESTEK YOK, ANGUS İTHAL EDİLDİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Adayı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Buğday politikasındaki yanlış Türkiye’nin açığı olan soya üretimini de engellemektedir. Adana eskiden ikinci ürünü ekerdi, üçüncü ürüne yönelirdi. Eğer buğday ürettirmezseniz, soyayı ikinci olarak ürettirmeniz mümkün olmaz, dolayısıyla 4 milyar başka ülkelerdeki çiftçilere verirsiniz. Son 10-12 yılda Türkiye tarımda net ithalatçı hale getirildi. Hayvancılık sektöründe sütçülüğü desteklemediler. Çiftçilerin Tarım Bakanlığı’nın önünde kovalarla süt döktüğünü hatırlıyorsunuz değil mi? Anası olmayanın danası olmuyor. Nasıl ki süte desteği vermediler, süt inekleri kasaba gitti.  O çiftçiler ‘Tehlike geliyor’ deyip Tarım Bakanlığı’nın merdivenlerine sütü döktü, iki sene sonra bu memleket kurbanda kesecek dana bulamadı, Angus ithal etmek zorunda kaldı.” dedi.