Karalar, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Lozan Antlaşması Türk milleti aleyhine asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zannedilmiş büyük bir suikastın yıkılışını ifade eden bir vesikadır" sözlerini hatırlattı.


Türk Ulusu’nun Yüce Atatürk önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı'yla, bir ölüm kalım savaşı verdiğini, şanlı direnişiyle dünyanın saygısını kazandığını belirten Zeydan Karalar şöyle konuştu: “ Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin büyük bir zaferle sonuçlandırılması, tam bağımsız, ulus egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin oluşturulması ve modern dünyadaki yerini almasının yolunu açtı. Türk Ulusu, bu zaferle işgali ve haksızlığı kabul etmeyeceğini , bütünlüğüne, bağımsızlığına koşullar ne olursa olsun sahip çıkacağına dair kararlılığını adeta haykırmıştır.”

TÜRK DEVLETİNİN VARLIĞINI DÜNYA KABUL ETTİ
Savaş alanında gelen başarıyla yurdunu ve bağımsızlığını koruyan Türk Ulusu’nun, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasıyla da kendi topraklarında çağdaş bir Devlet'e sahip olmanın, başı dik, onurlu bir yaşam sürmenin gururunu yaşadığını kaydeden Karalar, “Lozan Barış Antlaşması, Mustafa Kemal Atatürk ve kendisine yürekten bağlı Yüce Türk Ulusu'nun barışçı kimliğinin de bir yansımasıdır. Sadece özgürlük ve tam bağımsızlık isteyen Türkiye, Lozan'da Batılı ülkelerle eşit konumda masaya oturmuş, yeni Türk Devleti'nin varlığını dünyaya kabul ettirmiştir. Antlaşmayla Türk Devleti'nin ekonomik ve siyasal bağımsızlığı, ülkesi ve Ulusu'yla bölünmez bütünlüğü, uluslararası düzeydeki eşitliği, egemenliğinden kaynaklanan hakları,  hukuksal ve siyasal yönden tüm dünyaca tanınmıştır” diye konuştu.

SEVR ANTLAŞMASI GEÇERSİZLEŞTİ

Antlaşmanın, Türk ve Dünya tarihi için bir dönem noktası olduğunu vurgulayan Karalar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Lozan Barış Antlaşması'yla, Türk Ulusu'nun yaşam hakkına kasteden, yurdun parçalanmasını ve paylaşılmasını öngören Sevr Antlaşması geçersiz hale getirildi. Lozan, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve İsmet İnönü başta olmak üzere çalışma arkadaşlarının ülkemize kazandırdıkları, Ulusumuzun yaşamsal haklarına kavuştuğu, dünya barışına hizmet eden büyük bir eserdir.”

CUMHURİYETİN TEMEL YAPISI KORUNMALI
Lozan'da, İsmet İnönü başkanlığındaki Türk heyetinin, yüklendiği ağır sorumluluğu başarıyla yerine getirdiğini ifade eden Karalar, “Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Meclisimizin yönergeleri doğrultusunda hareket eden Türk heyeti, ulusal çıkarlarımızı ve egemenlik haklarımızı titizlikle savunmuş ve korumuştur. Atatürk, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından, Türkiye'yi yarınlara taşıyacak, sonsuza kadar güçlü kılacak, uygarlık ailesinin eşit ve saygın bir üyesi olarak gelişmesini sağlayacak devrimleri yaşama geçirmiştir. Atatürk devrimleri, ülkenin aydınlığa çıkarılmasını, düşüncelerin, bireylerin özgürleştirilmesini, Türk insanının onurlu ve çağdaş bir yaşam sürmesini olanaklı kılan süreci de başlatmıştır. Modern, aydınlık, çağdaş değerlerin yol göstericiliğinde gelişen, güçlü Türkiye amacına ulaşılabilmesi için, laik Cumhuriyetimizin temel yapısının, bağımsızlığımızın, birliğimizin korunması vazgeçilmez önem taşımaktadır” dedi.

Karalar sözlerini şöyle tamamladı: “Başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kararlarıyla Lozan görüşmelerine yön veren Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten İsmet İnönü ile çalışma arkadaşlarını yürekten anıyorum.”