Akdenizin en bakir alanlarından biri olan Adana’nın sahil ilçesi Karataş’la ilgili, uzun yıllardır turizm merkezi olması yolunda verilen iddialı söylemler nihayet Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü sayesinde somut girişimlerle  desteklenmeye başlandı. Yaz döneminde dahi suyun zaman zaman 3 gün boyunca kesik kalabildiği ilçeye Çatalan suyunu getirecek projenin temeli atıldı.

 

İlçeye 5-6 ay içinde Çatalan içme suyun gelecek ve asbestli eski içme suyu şebekesi de değitirilecek. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, su ihtiyacının bulunduğu yerde kaynak tartışmasına girilmesinin mümkün olmadığını ve turizm beldesi olan Karataş’ın bu sorunu kökten halletmeye kararlı olduklarını bildirdi. Karataş Belediye Başkanı Boğaçhan Ünal da, ilçenin kanayan yaralarına derman olan Büyükşehir’e teşekkürlerini iletti.

TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ İÇME SUYU KARATAŞ’A GELİYOR

ASKİ Çatalan Karataş İçme Suyu Projesi temel atma töreni Karataş’ta gerçekleştirildi. Törene Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Karataş Belediye Başkanı Boğaçhan Ünal, ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, Adana Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Karataş Belediyesi bürokratları, muhtarlar ve Karataşlılar katıldı.

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Durna, Bu yıl Adana genelinde 900 km içme suyu ve kanalizasyon şebekesi yapmayı planladıklarını söyleyerek, “ “Bunu Adana’da başaracağız. Arkadaşlarımızla gece gündüz çalışıyoruz.Çok sayıda köyün içme suyu şebekesini yeniledik. Bir çoğu için de içme suyu şebekesi ihalesini yaptık. Karataş Merkez’e, Yüzbaşılar’a kadar kadar gelen Çatalan suyunu, Türkiye’nin en kaliteli içme suyunu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün talimatıyla vereceğiz. Yüzbaşılar’daki terfi istasyonumuzdan 22 bin 350 metrelik teknolojinin son harikası olan boruyla Çatalan suyunu Karataş’a vereceğiz. Projenin yapım süresi 1 yıl ama yapımcı firma 5 ayda tamamlama sözü verdi. Bununla bitmeyecek, 22 km’lik boruyla getirdiğimiz suyu, yüksek yerlere depoyla vereceğiz” dedi.

ASBESTLİ İÇME SUYU ŞEBEKESİ DEĞİŞECEK

Asbestli içme suyu şebekesini de değiştireceklerini açıklayan Yüksel Durna, “Şehir şebekesi asbestli borulardan oluşuyor. Projeyi yaptık ve 110 km’lik şehir içi boru şebekesi değişecek. Karataş Plajı kötü bir haldeydi. Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığımızın çalışmaları var bu konuda ve güzel sonuçlar alınıyor. Ayrıca Atıksu Arıtma Tesisimizi de Karataş ve Büyükşehir Belediye Meclislerinin uygun gördüğü, İller Bankası’nın altyapısını ona göre dizayn ettiği, DSİ’nin arkasında bulunan çok uygun bir mekanda yapacağız. Daha önce İller Bankası’nın projesi ön arıtmalıydı, bunu tam arıtma olarak yapacağız. Yani neredeyse içilebilir seviyede olan suyu, 1 km açık denize bırakarak Karataş’ın bu problemini de gidermiş olacağız” diye konuştu.

SUSUZ YERLEŞİM ALANI KALMAYACAK

ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar da, Karataş’a Çatalan içme suyunun gelmesinin yıllardır beklendiğini ifade ederek, şunları söyledi: Bu büyük bir proje. Şu andaki temel atma töreni Karataş’la ilgili yapacağımız hizmetlerin başlangıcı. Yüzbaşılar’dan buraya 22 km mesafeden Çatalan içme suyu gelecek . Daha sonra ulaşabildiğimiz köyler bu sudan yararlanacak. Karataş merkezdeki içme suyu şebekesinin tamamını değiştireceğiz, arıtma tesisini devreye koyacağız. Burada yaz kış yaşayan vatandaşlarımızla birlikte, tatil için gelen insanlarımızın da rahat bir ortamda bulunmalarını sağlayacağız. Seçimden sonra Karataş’ın bir çok köyünde mevcut sorunları yerinde gördük. Bu çalışma orta vadeli bir çalışma. Devamında uzun vadede, Büyükşehir ve ASKİ’yi ilgilendiren sorunların ortadan kaldırılması için çalışacağız. 2015’teki öncelikli hedeflerimiz arasında, Adana’nın hiç bir yerinde susuz bir yerleşim alanı bulunmaması var. Ondan sonraki süreçte de içme suyu ve iyileştirme çalışmalarına, kanalizasyon çalışmalarına ağırlık vererek hizmete devam edeceğiz.”

TARİHİ BİR GÜN VE BAŞKAN SÖZLÜ’YE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

Karataş Belediye Başkanı Boğaçhan Ünal, fazla söze gerek olmadığını, icraatların ortada olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: “Katı Atık Toplama İstasyonu’yla ilgili törende Karataş’ın 3 adet tarihi yarası bulunduğu söylemiştim. Biri, Katı Atık Çöp toplama İstasyonu bulunmamasıydı. 1 yıl içinde Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibi bunun temelini attı. Bugün yaralarımızdan ikincisi de sarılıyor. Karataş’a Çatalan suyunun gelecek olması ve bunun için temel atılan günün önemi çok büyük. Bugün tarihi bir gün. Bu nedenle bugün burada olan, bize bu hizmeti veren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Büyükşehir bürokratlarına hepinizin huzurunda çok teşekkür ediyorum.

Bizler belediye başkanları olarak seçilmiş kişileriz. Halkımıza sorumluluklarımız var. Büyükşehir Belediye Başkanımızın, onun ekİbinin, Karataş Belediye Başkanı olarak benim ekibimin ortak paydası hizmettir. Sonuna kadar bu paydada devam edeceğiz. Tarihi güne imza atan Büyükşehir Belediye Başkanıma çok teşekkür ediyorum.”


TÜRKİYE’NİN ŞAHİT OLMADIĞI BİR HİZMET ANLAYIŞI

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, suyla ilgili hizmetlerin hem kültürümüzde çok önem taşıdığını, hem Allah katında büyük sevap olduğunu belirterek, “Bizler böyle bir inanç anlayışının evlatlarıyız. Böylesine önemli bir iş, hizmet için buradayız. Hükümetin mensupları ‘Onlar konuşur, biz yaparız’ diyor. Türkiye’nin nasıl sıçradığını söylüyorlar. 13 aydır Adana’nın, vilayet bazında yeni belediye başkanıyım. 13 aydır kucağınızda ne buldunuz, ne gördünüz derseniz; kucağımızda bulduğumuz susuzluktur, yolsuzluktur. 12 yılın bize mirası susuzluk ve yolsuzluktur. 12 yılın içinde, kendi bürokratlarıyla yönettikleri Türkiye’de daha suyun damlasının götürülemediği, şebekeyle tanıştırılmamış yerleşim merkezleri var. Bir de ‘Onlar konuşur, bizler yaparız’ diyorlar. Bunun icraattaki gerçekliği; ‘AKP konuşur MHP yapar’ Allahın izniyle.

Türkiye’nin şahit olmadığını, alışık olmadığı bir hizmet anlayışıyla halkımızın karşısındayız. Halkımızın istediği her noktada varız. Halkımızın özlemle beklediği işleri devreye, hizmete sokuyoruz. Su  ihtiyacının olduğu yerde kaynak tartışması olmaz. Su ihtiyaçtır, zorunluluktur, olmazsa olmazdır.

Dışarıdan Türkiye’ye, Adana’ya bakanlar, Adana’nın turizm beldelerinin suyu olmadığını görüyor. Medeniyet açısından dışarıdan bakıldığında bunlar iyi fotoğraf vermez. Onun için biz tartışılmaz şekilde bu sorunları çözüyoruz. Temel ihtiyaçlarla ilgili belediyemizin bakış açısı budur. Altyapısını değerlendirdikten sonra, atık su, su ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla güzel Karataşımızı daha cazip ve yaşanabilir bir yer haline getireceğiz. Burada çalışmalarımızı yaparken de Karataş Belediye Başkanımız, çözüm ortağı olarak bizim muhatabımızdır, değer verdiğimiz bir insandır” dedi.

ZORU HEMEN, İMKANSIZI ZAMANLA BAŞARACAĞIZ

Adana’da yaşayan insanların, bundan mutluluk ve şeref duyacak hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Hüseyin Sözlü, konuşmasını şöyle südürdü: “Hangi partiye oy veriyorsa versin, ‘Çok şükür olsun ki ben Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşıyım’ dedirtmeliyiz insanlara. Bu olursa Türkiye’de gerçek kardeşlik ortamı doğacak ve çağdaş demokrasi kökleşecek.

‘Ona oy vermedik ama bu insan bizim hakkımızı korur ve bu şehrin insanı olarak bize gerekli özeni gösterir’ dedirtmek bizim vazifemiz, görevimiz. İnşallah biz Adana Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları içinde kendi evimizin önünü temiz tutarak, bu değerleri yaşatarak demokrasimizi kökleştireceğiz, Cumhuriyetimizin kazanımlarını köklü hale getireceğiz. Türkiyenin en borçlu belediyelerinden birini devraldık ama enkaz edebiyatı yapmadık. Kaynaklarımızı çoğaltıyoruz, çalışmalarımızı rekabet içinde, açık ihaleyle yapıyoruz. En düşük kırımlarla bunları veriyoruz, az parayla çok iş yapıyoruz. Eldeki imkanlarla daha fazla hizmet vereceğiz. Önümüzdeki 4 yılda hizmetin adı Büyükşehir olsun. Vatandaşın bunu canı gönülden demesini istiyoruz. Hizmetlerimizle bunu kabul ettireceğiz ve Adana’nın her yerinde olacağız. Biz halkın kaynaklarını kullanıyorz ve onu yönetiyoruz. Halkımızın bize değil, bizim halkımıza borcumuz var. Bize itimat ettiğiniz sürece kaynakları en iyi şekilde kulanarak, zoru hemen, imkansızı zamanla başaracağız. Size hizmet etmek büyük bir şereftir. Cenab-ı Allah’a şükürler olsun, şu şerefi yaşıyoruz. Olmaz denileni yapıyorz. Susuzluğu da yolsuzluğu da bitiriyoruz. 7 Haziran’da yolsuzluk kökten bitecek inşallah. Bu sene sonbaharda rutin yol çalışmalarımız ilçelerle köylerin bağlantıları 2 bin km olacak. Yolların virajları düzeltiliyor, küçük dereler ve nehirler yeni köprülerle geçiliyor. Zemin sağlamlaştırılıyor, 10 yıl dayanacak çift kaplama asfalt yapılıyor. Ferhat’ın Şirin’e aşkı gibi, bizim de size olan aşkımızla dağları, kayaları vurup, yıkıp geçiyoruz. Önümüzde 4 yıl daha var. Rehabilitasyon ve hizmetin yoğun olduğu bir dönem. Daha bu yapıklarımız ne ki, siz bizi 4 yıl daha izleyin.”

 

Başkan Hüseyin Sözlü, konuşmasını, CHP Adana Milletvekili Adayı Elif Doğan Türkmen’e yapılan saldırıyı kınamayarak tamamladı. Başkan Sözlü, “Yakın dostluğumuz olan Elif Doğan Türkmen Hanım şiddet saldırısıyla karşılaşmış ve bunu kınıyoruz, acil şifalar diliyoruz. Bu saldırıyı demokrasiye yapılmış sayıyoruz” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Karataş’a Çatalan suyunu getirecek hattın temel atma töreni gerçekleştirildi.