Karayalçın, burada İl Başkanı Ayhan Barut, Adana milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Aydın Uslupehlivan, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Seyhan İlçe Başkanı Abeydullah Kolcu’yla birlikte partililerle buluştu.

“ADANALILAR CUMHURİYETÇİ VE HAYIRSEVERDİR”

İl Başkanı Barut, Cumhuriyetin kaderini belirleyecek olan referanduma bir hafta kaldığını belirterek, alan çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydetti. Adana’da yüzde 60 ve üzerinde HAYIR oyu hedeflediklerini dile getiren Barut, “Başaracağımızdan hiç şüphemiz yok. Çünkü Adanalılar hem Cumhuriyetçi hem de ‘HAYIR’severdir” dedi.

“SADECE CHP’LİLER ‘HAYIR’ DEMİYOR”

Konuşmasına ‘HAYIR diyenler sadece Cumhuriyet Halk Partililer değil” diyerek başlayan Murat Karayalçın, “Anayasa paketini gerçekçi bir biçimde değerlendiren çok sayıda siyasi partimiz, sivil toplum örgütümüz ve yurttaşımız, bu anayasa değişikliği paketine HAYIR diyor” diye konuştu.

“HAYIR” İÇİN ÜÇ ÖNEMLİ GEREKÇE

Türkiye genelinde yüzde 55’in üzerinde HAYIR çıkacağı öngörüsünde bulunan Karayalçın, HAYIR demek için çok sayıda haklı gerekçe bulunduğunu kaydetti. Bu gerekçeler arasında üçünün çok önemli olduğunun altını çizen Karayalçın, “Devleti oluşturan güçlerin tek elde toplanması, çoğulculuğun ortadan kaldırılması ve cumhurbaşkanının partili olması bu anayasa değişikliği teklifindeki en önemli konulardır” ifadelerini kullandı.

“EN VAHİMİ YASAMA, YÜRÜTME VE YARGININ TEK ELDE TOPLANMASI”

Üç konuyu tek tek anlatan Karayalçın, oylanacak anayasa değişikliği teklifinin, dünyada eşinin ve benzerinin olmadığını söyledi. Yasama, yürütme ve yargının doğrudan ya da dolaylı bir biçimde tek elde toplanmasının en vahim yanlışlık olduğunu ifade eden Karayalçın, “İnsanlık tarih içindeki tecrübelerle, devletleri oluşturan bu üç gücün bir birinden ayrı olmasını, birbirini denetlemesini ve dengelemesini gerekli görmüştür. 200 yıldır yaşananlar da bunun doğruluğunu ortaya koymuştur. Şimdi hangi haklı gerekçeyle biz akıntıya karşı kürek çekiyoruz” şeklinde konuştu.


“ÇOĞULCU YAPI ORTADAN KALKACAK”

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde parlamenter sistemdeki çoğulcu yapının ortadan kalkacağını belirten Karayalçın, “Yüzde 10’luk seçim barajını bir kenarda tutarsak, mevcut parlamenter sistem Türkiye’nin renklerini, seslerini temsil edebilmektedir.  Bu renklerin, seslerin tümünün en kutsal yerimiz olan TBMM’de temsil edilmesi gerekiyor. Aksi halde Türkiye’de demokrasinin ve demokratik yaşamın sürdürülmesi olanaklı olmayacaktır” dedi.

“ÖYLE BİR TÜRKİYE’Yİ TAHAYYÜL BİLE ETMEK İSTEMİYORUM”

HAYIR çıkmaması halinde, dar bölge seçimine geçme olasılığının yüksek olduğunu vurgulayan Karayalçın, “Eğer evet çıkarsa çok yüksek bir olasılıkla Türkiye’de 600 tane dar seçim bölgesi kurulacaktır. Her bölgeden bir milletvekili seçilecek ve bir oy fazlası tümünü alacak. Öyle bir Türkiye’yi tahayyül bile etmek istemiyorum” diye konuştu.

“KENDİ PARTİMİN GENEL BAŞKANI DA OLSA KABUL ETMİYORUM”

“Partili cumhurbaşkanlığını kendi partimin genel başkanı olsa bile kabul etmiyorum, içime sindiremiyorum”  diyerek sözlerini sürdüren Karayalçın, bu durumun sakıncalarına dikkati çekerek, “Bir tek kişi hem bir partinin genel başkanı, hem devletin başı, hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başkomutanı olamaz, olmamalı. Bu bizim fıtratımıza aykırı. İnsanlarımız bunu kabul etmez, etmeyecektir” şeklinde konuştu.

Karayalçın, daha sonra Ceyhan’ın Kızıldere köyünde yurttaşlarla buluşup, CHP Ceyhan İlçe Örgütü’nin Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde düzenlediği mitinge katıldı.