Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki karayollarında yapılan inşaatlardaki hataları ve bu hatalar nedeniyle yaşanan ölümleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Parti yönetimi tarafından Bayburt ilinden sorumlu milletvekili olarak belirlenen Zülfikar İnönü Tümer, bu kente yaptığı ziyaretinde 8 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralanmasına neden olan 5 metre derinliğindeki çukurun bulunduğu bölgede de inceleme yaptı. 
İncelemelerinin ardından mecliste konunun açıklığa kavuşturulması için konuşma yapan Tümer, bununla da yetinmeyip bir de soru önergesi verdi. Siirt’in Pervari ilçesindeki viyadükte yapılan 410 metre uzunluğundaki Beğendik Asma Köprüsü’nün de çöktüğünü hatırlatan Tümer, ihmallerin altında yatan gerçeklerin kamuoyunca bilinmesi gerektiğini vurguladı.
OLAYLARIN ALTINDA YATAN GERÇEKLER NELERDİR?
TBMM’de Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ihmallerine dikkat çeken Tümer, soru önergesi sunmadan önce şu konuşmayı gerçekleştirdi:
“Bayburt-Gümüşhane karayolunun Aydıntepe yol ayrımı mevkisinde menfez inşaatı için açılan yaklaşık 5 metre derinliğindeki çukur 8 kişinin hayatını kaybetmesine, 4 kişinin de yaralanmasına neden olmuştur. 30 Mart 2018’de meydana gelen ve biri İran plakalı iki ayrı araçtaki 5’i yabancı 8 kişi karayollarının önlem almaması sonucu hayatını kaybetmiştir. 
Öte yandan Türkiye’nin en büyük konsol viyadüklü köprüsü olan Siirt’in Pervari ilçesindeki Beğendik köprüsü de yapımı tamamlanmak üzereyken 18 Aralık 2017’de çökmüştür. 200 kişinin inşaatında çalıştığı ve yapımına 2013 yılında başlanan 150 metre yüksekliğindeki viyadükte yapılan 410 metre uzunluğundaki Beğendik Asma Köprüsü’nün çökme nedeni kamuoyunca bilinmemektedir.
Karayollarının insanların can kaybına yol açan, devletin zarara uğramasına neden olan bu ihmalleriyle ilgili gerekli soruşturmalar ve çalışmalar yapılmış mıdır? Son zamanlarda yaşanan can sıkıcı olayların ardında yatan gerçekler nelerdir?”
PROJE NEDEN SAKLANIYOR?
CHP’li Tümer, bu konuşmanın ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye bir de soru önergesi sundu. Menfez inşaatı ile köprüdeki çökmenin kamuoyunca bilinmediğini, çökmenin proje hatasından mı kaynaklandığının bizzat Karayolları Genel Müdürü’ne sözlü olarak iletildiğini ve köprü projesinin incelenmek üzere istendiğini vurgulayan Tümer, “Bu girişimlerimize rağmen projenin paylaşılmaması, akıllara saklanmak istenen bir hata olduğunu getirmektedir” dedi.
Tümer, bu bağlamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu soruları sordu:
“1- Karayollarının insanların can kaybına yol açan, devletin zarara uğramasına neden olan Aydıntepe yol ayrımı mevkisinde meydana gelen menfezdeki kazayla ilgili yeterli araştırma ve soruşturma yapılmış mıdır?
2- Gerekli inceleme ve çalışmalar yapılmış ise sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
3- Kazada hayatını kaybeden 3 vatandaşımız ile 5 yabancının ailelerine tazminat ödenmiş midir? Ödenmişse miktarı nedir?
4- Menfez çalışmasındaki son aşama ve menfezin tamamlanma tarihi nedir?
5- Siirt’in Pervari ilçesindeki Beğendik köprüsünün çökme nedenleri nelerdir?
6- Beğendik köprüsünün çökmesi nedeniyle devlet ne kadar zarara uğramıştır?
7- Beğendik köprüsü hangi tarihte tamamlanacaktır?
8- Beğendik Köprüsü’nün projesinin Karayolları Genel Müdürlüğü’nden istendiği halde iletilmemesinin gerekçesi nedir? Proje hatasının gizlenmek istenmesi midir?
9- Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde ihmal nedeniyle ne gibi kararlar alınmış, sorumlulara herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?
10- Menfez ve köprü çalışmalarının mühendislik ve müteahhitlik, aracılık hizmetleri arasında bir bağlantı var mıdır?
11- Son zamanlarda yaşanan can sıkıcı olayların ardında yatan gerçekler nelerdir?”