Adana ziyaretinin ikinci durağı olan Ahi Evran yuvası Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ni ziyaretinde yağmura rağmen büyük bir kalabalık tarafından alkışlarla karşılanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, Birlik Başkanı Kazım Barışık tarafından kucaklanarak karşılandı.

 

Barışık ve oda başkanları tarafından çiçek yağmuruna tutulan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası’ndaki Ahi Evran Salonu’nda ağırlandı.  Birlik Başkan Vekili ve Yağlı Boyacılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Göktaş’ın anonsu ile konuşmak üzere kürsüye gelen Birlik Başkanı Kazım Barışık, sayıları Türkiye’de 2 milyonu, Adana’da 156 bini aşan esnaf ve sanatkârların sorunlarını anlatarak çözüm önerilerini de sundu.
 

Başkan Barışık, özellikle sayıları hızla artan AVM’ler ve sayıları hızla azalan küçük esnaf ve sanatkarların yaşatılması için devlet eliyle ucuz ve ödenebilir taksitlerle düşük faizli kredi verilmesini, esnafın en büyük destekçisi Halkbankası’nın özelleştirilmemesini, kamu kurumlarının, esnafla rekabet edecek işlerden çekilmesini, canları pahasına taşımacılık yapan taksici esnafının araçlarına güvenlik kabini taktırabilmesi için destek olunmasını, yeni işyeri açacak esnaf ve sanatkara 5 yıl süreyle vergi indirimi, şoför, minibüsçü ve servisçi esnafına bir kereye mahsus araçlarını yenilmeleri için KDV ve ÖTV’siz alım yapmalarının sağlanması, toplu taşımacı ve nakliyeci esnafına indirimli akaryakıt verilmesi, SGK primlerinin düşürülmesini, kalfaların sigorta primlerinin devletçe ödenmesini, enerji fiyatlarında indirime gidilmesini, prim borcu olanların da sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını, esnaf ve sanatkar olan Bağ-Kur sigortalılarının işlemlerinde “esnaf ve sanatkar sicil belgesi” istenmesinin yararlı olacağını anlattı. 

 

Barışık, sigara yasağına karşı esnafı rahatlatacak uygulamalar getirilmesini, taşımacılık sektöründeki zorunlu yetki belgelerinin ücretlerinin indirilmesini, terör belasının da bir önce bitirilerek Türkiye’nin huzur ve barışa kavuşmasını dilerken, “Ziyaretinizle şahsım ve tüm esnaf ve sanatkârlarıma şeref verdiniz, onur duyduk. Hukukun üstünlüğü bizim için her şeyden önemlidir. Demokrasi, gerçek tarafsız hukuk sistemiyle yürür. Aksi durumda demokrasinin adı kalır, kargaşa yaşanır. Demokrasimizin gelişmesi ve yaşatılması için Ulu Önder Atatürkümüz’ün kurduğu CHP’nin bugünkü lideri olarak sizin de etkin şekilde mücadeleye devam edeceğinize inanıyorum. Ülkemizin bölünmeden, parçalanmadan, barış ve huzur içerisinde yaşaması en büyük isteğimdir”dedi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, “Esnafımızın umudu, Kemal Kılıçdaroğlu” sloğanlarıyla,  ayakta alkışlanarak başladığı konuşmasında, ülkemizin birliği ve bütünlüğünün, CHP var olduğu sürece kimsenin endişe duymaması gerektiğini belirtirken, “Bu ülkeyi kuran kadrolar CHP’lilerdir. Bizim köklerimizde de genlerimizde de Kuvay-i Milliye vardır. Bu ülkenin bağımsızlığı, özgürlüğü, bütünlüğü için mücadele edeceğiz. Bu bizim temel görevlerimizdendir. Varlık nedenimizde budur. Yeter ki, bu ülkede barışı ve huzuru sağlayalım”diye konuştu.

 

Kılıçdaroğlu, yaşam içinde ilk muhatap olduklarının mahallenin bakkalı olduğuna işaret ederken, “İlk güler yüzle karşılaştığınız, selamlaştığınız kişidir esnaf. Çalışır, istihdam yaratır, devletine yarar sağlar. Hepimizin ya amcası, dayısı, yeğeni esnaf dünyasının parçasıdır. Esnaf ve sanatkarı yok etmek değil yaşatmaktır devletin asıl görevi. Anayasamızda esnaf ve sanatkarlarla ilgili özel düzenlemeler vardır. Ama çoğu esnaf ve sanatkarımız bunun farkında değildir. 10 yıl öncesine bakın, 10 yıl sonrasına bakın, bugün esnaf ve sanatkar sayısı azalmıştır. Büyük AVM’ler kurulsun, ama çağdaş ülkelere bakarak kurulsun. Oralarda da esnaflar var. Haftanın bir günü bütün AVM’ler kapanır. Vatandaş gider esnaftan alışveriş yapar. 10 yıldır mücadele ediyoruz, AVM yasası için ama çıkmadı. Biz saldırıyoruz, ama esnaf da oyunu AKP’ye veriyor. İşyerim kapanmasın, bana da müşteri gelsin, alışveriş yapayım diyorsa, şapkayı önüne koyacak”dedi.

 

Adana’nın bir dönem sanayi merkezi, bugün işsizliğin merkezi olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Yeşil Kartta da Adana’nın Türkiye 4’üncüsü olduğunu belirtirken, “Adana 10 yılda nasıl oldu da işsizliğin merkezi oldu. Bunları düşünmek lazım. Hükümet, Halk bankasını özelleştirmek istiyor, biz yaşatacağız, özelleştirmeyeceğiz, o esnafın bankası olacak diyoruz. Halk bankası düne kadar esnafa düşük faizli kredi verirdi. Dünyanın her tarafında da böyledir. Esnafın yaşaması lazım. Esnafın bankası ile yandaşa televizyon ve gazete açtırmak var mı? Esnafa gelince var, yandaşa gelince milyon dolarlar var. Bankaya yandaşlarınız için kullanıyorsunuz. Esnafın da değişime ihtiyacı var. Gerçekleri görecek ve çıkarlarına göre hareket edecek. CHP iktidarında söz veriyorum, Sosyal Güvenlik Destek Primini (SGDP) kaldıracağız. Çalışan emekli Bağ-Kurlu cezalandırılmamalı. Çalışan cezalandırılır mı? Bulmuşlar esnafı, sırtına vuruyor, ağzından lokmayı alıyorlar. Niçin, nasıl olsa oyu çantada kekliktir. Türkiye değişiyor, esnafın da değişime, dönüşüme ihtiyacı var. Esnaf da kendi çıkarlarını savunmak zorunda”şeklinde konuştu.

 

BARIŞIK’A ATATÜRK TEŞEKKÜRÜ…

Kılıçdaroğlu, geçmişte biz önemli günlerde camilerde mevlit okutulurken, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhuna da Fatiha okuttuklarını belirtirken, “Bu kıymet bilmektir, tarihimize sahip çıkmaktır. Bunu kaldıramazsınız. İhanet olur. Şehitlerimiz, gazilerimiz, ne büyük mücadeleler vermişler. Niçin yapmışlar bu savaşları. Biz onların çocuklarıyız. Neden Mustafa Kemal Atatürk’ün adını silmek, kaldırmak istiyorsunuz. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı’nın ağzından Mustafa Kemal Atatürk’ün adını duymak beni onurlandırdı, gururlandırdı, sizi yürekten kutluyorum. Biz sosyal devleti koruyacağız. Kimse bu ülkede ezilmeyecek, öteki görülmeyecek, herkes siyasi görüşü ne olursa olsun barış içerisinde yaşayacak. Bunu da hep birlikte başaracağız”diyerek sıcak karşılama dolayısıyla tüm esnaf ve sanatkârlar adına Başkan Barışık’a teşekkür etti.