Türkmenbaşı Bulvarı Kurutuluş Parkı İçerisindeki hizmet binasının açılışını yaptıktan sonra yaklaşık 20 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Barış Mitingi’nde konuştu.

Bütün dünyada 1945'den bu yana yaşanan savaşlarda yaşamını kaybeden 25 milyon kişiden 22 milyonunun sivil olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, savaşın acı ve gözyaşı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, “İşte bu yüzde Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Zorunlu olmadıkça savaş cinayettir' demiştir. Çünkü savaşı en iyi bilen o dur. Savaş istemiyoruz ama iktidar savaş istiyor” dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Suriye ile ilişkilerin iyi olduğu dönemde Gaziantep'te yaptığı konuşmanın videosunu izleten Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın  o konuşmada 'Kardeşim Esad' ifadesini kullandığı vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Esad kardeşi ile anlaşmaları imzaladığında kendisine itiraz eden oldu mu? Hiç itiraz etmedik. Bir sabah kalktık Esad kardeş oldu düşman Esad. Ne oldu, başına taş mı düştü? Kimin kayığına bindin de Suriye'yi bir numaralı düşman ilan ettin?" diye konuştu.

Erdoğan’ın Suriye politikasını eleştiren  Kılıçdaroğlu, "Başbakan Erdoğan, her tarafı geziyor, her tarafta konuşuyor. Hiç komutan hiç bir lider hiç bir din adamı 5 Eylül 2013'de Recep Tayyip Erdoğan'ın kullandığı cümleyi kullanmadı. 'Her türlü koalisyon içinde yer alırız, yeter ki Suriye'yi vurun' dedi. Bu tetikçilik demektir. Cumhuriyet ve dünya tarihinde böyle bir sözü hiç bir lider kullanmamıştır. Ne ahlaki ne dini yanı vardır. Bu ilkesini satanlar, taşeronluğa soyunanların cümlesidir. Bu cümleyi kullandığı için Başbakanlık koltuğunda oturan bir Başbakan olarak görmüyor ve kabul etmiyoruz" dedi.

Suriye'den Türkiye'ye yaklaşık 500 bin Suriyeli sığınmacının geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, yakın bir zamanda bu sayının 1 milyona ulaşacağını ifade etti.  Türkiye'de üç türlü Suriyeli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu,  “Kamplarda yaşayan Suriyeliler, durumu iyi olup, şehirlerde ev tutup iş kuran Suriyeliler. Bir de yoksul olup dilencilik yapan Suriyeliler var. Bu durumun tek sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır. Recep Tayyip Erdoğan'ın eli kanlıdır, eli kirlidir. Dili de kirlidir. Sınır, bir devletin namusudur. Suriye sınırı yolgeçen hanı. Kimin girip çıktığı belli değildir” diye konuştu.