CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan emekli zammını eleştirerek, “Söylemle verilen rakamlar arasında farklılıklar var. Sanki birinci, ikinci yarıyılda 60’ar lira verecekmiş gibi, yok öyle bir şey. Yapılan zam yetersiz” dedi. Başbakan’dan emekliyi kandırmamasını isteyen CHP Genel Başkanı, “Başbakan’ın bir özelliği var, cilalaması çok iyi. Allıyor pulluyor, satmaya kalkıyor, sattırmayacağız. Halka gideceğiz, onun tezgahını bozacağız” dedi.

-“DOĞRULARI SÖYLEMİYOR”-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan emekli zammını partisinin grup toplantısında değerlendirdi. Söylemlerle verilen rakam arasında farklılık olduğuna dikkat çeken CHP Genel Başkanı, şöyle dedi:

“Söylemle verilen rakamlar arasında farklılıklar var. Sanki birinci ikinci yarıyılda 60’ar lira verecekmiş gibi, yok öyle bir şey. Yapılan zam yetersiz. Sayın Başbakan bu zammı açıklarken diyor ki, ‘Ana Muhalefet Partisi Lideri emeklileri hep istismar etti’ diyor. Gene yanlış söylüyor, gene doğruları söylemiyor. Emeklilere doğruyu söylüyoruz Sayın Başbakan sen rahatsız oluyorsun, biz bunu biliyoruz.”

-“SORUMA YANIT VERMEDİ”-

Başbakan’ın sorularına yanıt vermediğini de hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:
“Benim soruma hâlâ yanıt vermiş değil Sayın Başbakan. Sen bu ülkede yaratılan katma değerden emekliye pay veriyor musun, vermiyor musun? Bu soruyu anlayamayacak düzeyde de değilsin, gayet iyi anlıyorsun.”

-“EMEKLİYİ KANDIRDI”-

Emekliye yapılan zammı eleştiren CHP Genel Başkanı, “Emekliyi kandıracaksın, emeklinin sırtına bineceksin. Sonra durup diyeceksin ki emekliye zam yaptım. Emekli hakkını alamadı, emekli aldığını da görecek” dedi.

-“BAŞBAKAN ŞUNU DÜŞÜNÜYOR, ‘NASILSA EMEKLİ ET YEMİYOR’”-

Tüp gaza ve ete yapılan zammı hatırlatan CHP Genel Başkanı, “Ete bir yılda yapılan zam yüzde 43. Sayın Başbakan şunu düşünüyor, nasılsa emekli et yemiyor. Et yemediğine göre 43 olmuş, 53 olmuş ne fark eder” diye konuştu.

-“BAŞBAKAN’IN CİLALAMASI İYİ”-

“Emekliyi kandırmayalım, kandırmasına da izin vermeyeceğiz, onun maskesini indireceğiz” diye seslenen Kılıçdaroğlu, “9 milyon emekli var. Gidecekler aylıklarını alacaklar, ellerine kaç lira para geçtiğini görecekler, Sonra kasabın önünden geçip bir sorsunlar. Türkiye gerçeği nedir diye” dedi.

Başbakan’dan kimseyi aldatmamasını isteyen CHP Genel Başkanı, Başbakan’ın bir özelliği var, cilalaması çok iyi. Allıyor pulluyor, satmaya kalkıyor, sattırmayacağız. Halka gideceğiz, onun tezgahını bozacağız” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HSYK’da yaşanan istifalar ve Anayasa Mahkemesi’ne üye seçimi nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü göreve çağırdı. CHP Genel Başkanı, “Eğer bu ülkenin Cumhurbaşkanı olmak istiyorsa, 70 milyonun Cumhurbaşkanı olmak istiyorsa, 70 milyonun duyarlılığını dikkate almak zorundadır. Hülle ile Anayasa Mahkemesi’ne tayin etmek hiç kimseye yakışmaz. O Anayasa Mahkemesi eğer Anayasa ile ilgili karar verecekse temel görevlerinden birisi Cumhurbaşkanı’na düşmekte. Sayın Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi’ne üye atarken toplumun duyarlılıklarını ama herkesin duyarlılıklarını dikkate almak zorundadır” dedi.

-“DEMOKRASİDEN NASİBİNİ ALMAMIŞ BİR BAŞBAKAN’IN SÖYLEMİDİR BU”-

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, HSYK üyelerinin istifasına yönelik sözlerini şöyle eleştirdi:
“Başbakan diyor ki, ‘geç kaldılar’. Bir Başbakan’a yakışıyor mu? Niçin zamanında istifa etmediniz. Demokrasiden nasibini almamış bir Başbakan’ın söylemidir bu. ‘Elinizi kolunuzu bağlayan mı vardı’ diyor. Bu da hukuk bilmemezliğin söyle midir bu? Hem hukuku bilmeyeceksin hem yasayı bilmeyeceksin hem de dilin uzun olacak, halkı aldatacaksın. Bu konuda biz üzerimize düşeni yapacağız. Her yerde ve her ortamda anlatacağız. Hukuk bilmiyorsan konuşma, yasa bilmiyorsan da konuşma. Ama ikisini de bilmeyeceksin, konuşacaksın, bu sadece ve sadece cehaletin eseridir.”

-“CESARETİN VARSA AÇIKLA”-

“Sayın Başbakan’a şunu sormak isteriz. HSYK ile Adalet Bakanı arasında yapılan yazışmaları açıklamasını isteriz” diye seslenen CHP Genel Başkanı, “Eğer yüreği varsa eğer cesareti varsa eğer topluma saygısı varsa o yazışmaları kamuoyuna açıklar” dedi.

-“BAŞBAKAN ADALETİ KENDİ MÜLKÜ SANIYOR”-

Yargıç kürsüde otururken arkasında “Adalet mülkün temelidir” diye yazan bir levha olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

“Oradaki mülk sözcüğü devlet demektir. Ama öyle anlaşılıyor ki oradaki mülk sözcüğünü Sayın Başbakan kendi mülkü olarak algılıyor. Öyle anlaşılıyor ki kendi mülkü haline getirdiği adalet, bakın bugün ne sonuçlar doğuruyor.
Nasıl bir düzendir, nasıl bir adalettir. Mahkum olanlardan daha fazla hapishanede tutuklular var. Ve daha garip bir tablo; tutukluğunuz infaza dönüşüyor.

Nasıl bir adalet sistemidir ki yargıçların, savcıların telefonları dinleniyor. Nasıl bir hukuk sistemidir ki yasa dışı dinlemeleri Sayın Başbakan kendisine konuşma malzemesi yapıyor. Nasıl bir demokrasidir ki Sayın Başbakan’ın konuşmaları yasa dışı dinlendiğinde onları yayınlayanlar kendilerini ertesi gün Silivri’de hapishanelerde buluyorlar. Ve nasıl bir demokrasi nasıl bir hukuktur ki kişilerin özel yaşamlarıyla ilgili hiçbir şey ama hiçbir şey gizli kalmıyor. Onlar bir şekliyle siyasal iktidara düzenli olarak servis ediliyor.

Yani kişinin dokunulmazlığı yok Türkiye’de, Anayasa diyor ya kişinin dokunulmazlığı var diye.Milletvekilinin dokunulmazlığı durur ama kişinin dokunulmazlığı ayaklar altına alınır.”

-“AKP’NİN YARGI KOLLARI OLACAK”-

Siyasi partilerde gençlik ve kadın kolları olduğunu hatırlatan CHP Genel Başkanı, “Ama herhalde Anayasa değişikliğinden sonra AKP’nin bir yargı kolları olacak. 2 tane somut örnek vereceğim. Anayasa Mahkemesi’ne üye seçeceksiniz. Üyeyi önce belirliyorsunuz. Şu kişi olsun diyorsunuz. Sonra bakıyorsunuz, o kişinin koşulları uymuyor. O kişinin koşullarına uygun bir alan yaratmaya çalışılıyor.İkinci somut örnek geçen gün Genel Kurul’da yaşandı. Bir üye buluyorlar, koşulları tutmuyor, yaşı 45’i bulmamış. Olsun, Anayasayı ona göre düzenleriz. Hepsini sayarız, Sayıştay’ı saymayız” dedi.

-CUMHURBAŞKANI’NA ÇAĞRI-

Bu süreçte Cumhurbaşkanı’na büyük görev düştüğünü vurgulayan Kılıçdaroğlu, şu çağrıyı yaptı:
“Eğer bu ülkenin Cumhurbaşkanı olmak istiyorsa, 70 milyonun Cumhurbaşkanı olmak istiyorsa 70 milyonun duyarlılığını dikkate almak zorundadır. Hülle ile Anayasa Mahkemesi’ne tayin etmek hiç kimseye yakışmaz. O Anayasa Mahkemesi eğer Anayasa ile ilgili karar verecekse temel görevlerinden birisi Cumhurbaşkanı’na düşmekte. Sayın Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi’ne üye atarken toplumun duyarlılıklarını ama herkesin duyarlılıklarını dikkate almak zorundadır. Adaletin kantarı bozulursa o kantar bir gün gelir o adaleti bozanları da tartar.”