Meriç Tafolar / Milliyet - 16 Nisan’daki referandumla ilgili konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Galatasaray-Fenerbahçe maçında hakem Galatasaray başkanı olur mu? Partinin genel başkanı aynı zamanda başkan olursa cumhurun başkanı olmaz’ dedi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantıda 16 Nisan’da oylanacak Anayasa değişikliği teklifine ilişkin olarak, “Bir futbol maçını düşünün. İki takım rekabet içinde maç yapıyor. Bir rakip oyuncuyu hakem yapacaksın. Mesela Fenerbahçe-Galatasaray maçı oynanıyor, hakem Galatasaray üyesi hatta başkanı. Olur mu, olmaz. Partinin genel başkanı aynı zamanda başkan olursa cumhurun başkanı olmaz. Cumhurbaşkanı 80 milyonun cumhurbaşkanı. Bizim isteğimiz bu” dediği öğrenildi.
Almanya örneğini verdi
Kılıçdaroğlu, hafta ortasında İstanbul’da Ordu, Amasya ve Kastamonu’dan gelen sivil toplum kuruluşlarıyla ayrı ayrı biraraya geldi. Kılıçdaroğlu’nun bu görüşmelerinde anayasa değişikliği teklifini eleştirirken, “örneğin bir kararnameyle kıdem tazminatlarını, muhtarlıkları kaldırabilecek” dediği belirtildi.
Kılıçdaroğlu’nun koalisyonlara yönelik yapılan eleştirilere, “Almanya 40 yıldır koalisyonlarla yönetiliyor. Cari fazla veren tek ülke” yanıtını verdiği öğrenildi.
Sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, “Herkesi sandığa götürün, oy kullansınlar, ‘evet’ ya da ‘hayır’ desinler itirazımız yok. Ancak her yurttaşımız vicdanında bu işi tartıp sandığa öyle gitmeli” çağrısında bulunduğu kaydedildi.
Meydanlara altı oklu CHP bayrağı ile değil Türk bayrağı ile çıkacaklarını belirten Kılıçdaroğlu’nun, “Anayasa, hepimizin haklarını güvence altına alan bir yasa, o yüzden diğer yasalar gibi rahatlıkla değişmiyor, değişmesi için 367 oy gerekiyor” dediği ifade edildi.
Anayasa değişikliklerinin bir partinin mutfağında hazırlanamayacağını, çünkü bütün toplumu ilgilendirdiğini belirttiği öğrenilen Kılıçdaroğlu’nun, “Vatandaşların yüzde 99’u tarafsız cumhurbaşkanı ister. Faaliyetlerinde ve eylemlerinde devletin uyumlu çalışmasından sorumlu olan kişi cumhurbaşkanıdır. Anayasaya göre tarafsızdır. Bu teklifle, bir partinin genel başkanı Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinin 12’sini tayin edecek, o hakim tarafsız olur mu? Bir futbol maçını düşünün. İki takım rekabet içinde maç yapıyor. Bir rakip oyuncuyu hakem yapacaksın. Mesela Fenerbahçe-Galatasaray maçı oynanıyor, hakem Galatasaray üyesi hatta başkanı. Olur mu, olmaz. Partinin genel başkanı aynı zamanda başkan olursa cumhurun başkanı olmaz. Cumhurbaşkanı 80 milyonun cumhurbaşkanı. Bizim isteğimiz bu” dediği öğrenildi.
‘Hiçbiri doğru değil’
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, 18 maddelik teklifin yalnızca mahkemelerin aynı zamanda tarafsız da olmasını öngören 1. maddesi dışındaki hiçbir maddesinin doğru olmadığını, ancak diğer maddelerle birlikte düşünüldüğünde mahkemelerin tarafsız olmasının mümkün kılınamayacağından hareketle 1. maddeye de oy kullanmadıklarını açıkladığı belirtildi.
‘Bu teklifte çift başlılık var’
Parlamentoların kanun çıkarma fabrikası olmadığını, çok kanun çıkarmakla övünülemeyeceği söylediği belirtilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hükümetten yapılan, “teklif geçerse çift başlılık bitecek” sözlerine ilişkin olarak da, “Allah aşkına bugün çift başlılık mı var.
Cumhurbaşkanı bir şey söylediği zaman Binali Yıldırım’ın itiraz etme şansı var mı? Bu teklifte çift başlılık var. Bir kişi hem başkan hem partinin genel başkanı olacak yani iki şapkası olacak. Bir kişi devletin tepesinde iki şapka taşıyorsa o devlet iflah olmaz. Tepede iki şapka olunca aşağıda da iki şapka oluyor” ifadesini kullandığı vurgulandı.
‘Kucaklayan kampanya olacak’
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, referandumda yürütecekleri kampanyaya ay sonunda başlayacaklarını açıklayarak, “Kimseyi hiçbir şekilde fiziki, sözlü yada aklınıza ne gelirse gelsin hiçbir karşıtlık içermeden medeni ve güler yüzlü bir şekilde AKP, MHP, HDP’yi de kucaklayan bütün Türkiye’yi kucaklayan bir kampanya yürüteceğiz. Herkesi kampanyamız çerçevesinde kenetlemeyi düşünüyoruz. Yolumuza devam edip Türkiye’nin geleceğini açacak bir kampanyayı yürüteceğiz” dedi.
OHAL sürecinde, referanduma gidilmesiyle ilgili bir soruyu ise Gök, şöyle yanıtladı: “Başbakan’ı 26 Kasım 2016’da ‘OHAL döneminde referandum yapılıyor dedirttirmeyiz’ demişti. Sözünün eriysen kaldır OHAL’i. Siz sözünün eri değilsiniz. Nerede sözün Sayın Başbakan? O sözün arkasındayız, takip ediyoruz. Geldikleri durum bu.”
Başörtülü liseli kıza saldıran kadın CHP’den ihraç edilmiş
İstanbul Maltepe’de başörtülü bir lise öğrencisine minibüste saldırdığı gerekçesiyle tutuklanan ve CHP üyesi olduğu belirtilen Almıla Kursar’ın partiden ihraç edildiği öğrenildi.
Maltepe’de bir minibüste, başörtülü bir lise öğrencisini darp ettiği iddiasıyla tutuklanan Almıla Kursar isimli kadının, bazı medya organlarınca CHP üyesi olarak gösterilmesi parti kurmaylarının tepkisini çekti. Milliyet’in aldığı bilgilere göre Kursar, “dengesiz davranışları” gerekçe gösterilerek CHP üyesi olduğu Aralık 2016’da ihraç istemiyle Disiplin Kurulu’na sevkedildi, Ocak 2017’de ise ihraç edildi.
Bu duruma karşın, hükümete yakın medya organlarının yaşananları CHP’ye yönelik bir linç kampanyasına dönüştürülmesi parti yetkililerince tepkiyle karşılandı