CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, AKP iktidarı tarafından  meclis gündemine getirilen büyükşehir yasa tasarısının kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

Demirçalı, AKP iktidarı tarafından TBMM gündemine getirilen ve görüşülmeye başlanacak kanun tasarısıyla birlikte kırsalda yaşadığı halde sözde büyükşehirli sayılacak vatandaşlarımızı

çok zor günlerin beklediğini söyledi. CHP Milletvekili Ali Demirçalı,  yasa tasarısının en çok kırsal kesimi etkileyeceğini belirterek, şöyle konuştu:

16 BİN KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİ BİTECEK

“Emlak vergileri yüzde yüz artacak, Kırsal alanda basit usulde vergilendirilmiş olan esnaf ve sanatkârlar bundan sonra gerçek usulde vergilendirilecek dolayısıyla vatandaşımız yüksek vergilerle yüzleşecektir. Çevre temizlik vergisi yüzde 25 oranında artırılacaktır. Köylerde vatandaşlarımız artık imar harcı ödeyecektir. Köydeki vatandaşlarımız işyeri ruhsat harcı ödeyecektir. Köydeki vatandaşlarımız da elektrik, su, atık su ve kanalizasyon için şehirlerdeki vatandaşlarımız gibi ücret ödeyeceklerdir. Kırsalda yaşayan esnaflarımızın bağlı bulundukları odalara ödedikleri aidat kat kat artacaktır. Bu kanun tasarısıyla bütçeye en az 4 milyar Türk Lirası ek yük getirilecektir. Hali Hazırda bütçede oluşan 8,5 milyar açığı kapatmak için yediğimiz zamlara yenisi eklenecektir. Kanunla birlikte 29 İl İdaresi,1582 Belde Belediyesi,16082 köyün tüzel kişiliği bitecektir.”

 

TASARI ANAYASAYA AYKIRI

CHP Milletvekili Demirçalı, büyükşehir yasa tasarısı ile ilgili düzenlemenin Milletvekillerinin talebi olmadığının altını çizerek açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“ Bu düzenleme ne milletvekillerinin ne de Belediye Başkanlarının talebi değildir. Bu düzenleme sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının, seçilmiş il genel meclisi üyelerinin, köy muhtarlarının talebi değildir. Bu düzenleme vatandaşın da talebi değildir. Sayın Başbakanın hayalinde var olan "Başkanlık" sisteminin bir unsuru olarak federatif yapıyı oluşturmanı düşüncesidir.

Hükümet Tasarısı, Anayasa üniter devlet ilkesi bakımından kabul edilmezdir. Özgürlük, eşitlik ve kalkınma hedeflerine, ancak güçlü yerel yönetimlere dayanan bir idari yapı ve üniter devletle ulaşabiliriz.
CHP olarak ,tasarının Anayasa'ya aykırı olması; hukuksal ve bilimsel gerekçelerden uzak olması, ülkemizin yönetim sorunlarını kangrene çevirecek olması nedeniyle karşısındayız.”