Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerinin davetlisi olarak Sincan’da düzenlenen Üçüncü İpek Yolu Forumu’na katılan Küçükcan, Forum’da Bir Kuşak, Bir Yol projesinin Ortadoğu ülkeleri açısından önemini anlatan bir konuşma yaptı. Küçükcan konuşmasında tarihi İpek Yolu’nun tekrar canlandırılması anlamına gelen ve Türkiye de dahil altmış ülkeyi içeren Bir Kuşak, Bir Yol  projesinin büyük ekonomik potansiyeller taşıdığını dile getirerek yeni kara, deniz ve demiryolu yatırımları ile insan ve ürün taşımacılığının artacağını, ekonomik ve siyasi ilişkilerin de gelişeceğini belirtti. Küçükcan, Yeni İpek Yolu projesinin uluslararası ilişkileri ve dengeleri etkileyeceğini, jeo-politik ev jeo-ekonomik gelişmeleri etkileyeceğin, karşılıklı ekonomik bağımlılıklar inşa edilmesi durumunda da bunun siyasi gerilim ve krizlerin çözümüne katkıda bulunacağını da ifade etti.

“Ortadoğu İpek Yolunun Tam Ortasında”

Ak Parti Milletvekili Küçükcan, Çinli yetkililer ve Ortadoğu ülkelerinden katılımcıların bulunduğu Forum’daki konuşmasında Bir Kuşak, Bir Yol projesinin milyarlarca dolarlık yatırım gerektirdiğini, bu yatırımların gerçekleştirilebilmesi için siyasi istikrar, iyi yönetim ve güvenliğin sağlanmasının şart olduğunu, aksi takdirde yatırımcıların sermayelerini riske atmayacaklarını belirtti.

Küçükcan konuşmasında “Ortadoğu, genç ve dinamik nüfus yapısı, petrol ve doğal gaz üretimi ve kanıtlanmış enerji kaynakları ile bütün dünyanın gözlerini diktiği bir bölge. Yeni İpek Yolu güzergahı üzerindeki en kritik ülkeler bu bölgede yer alıyor. Yeni İpek Yolu Çin, Azerbaycan, Pakistan, İran, Afganistan ve Hindistan’ı, Orta Asya ve Güney Asya’yı Avrupa’ya bağlayacak, bu ülkelerdeki ürünler çok daha kısa sürede dünya pazarlarına ulaşacaktır. Ancak Ortadoğu bölgesindeki siyasi çalkantılar ve istikrarsızlar, çatışmalar, iç savaşlar, terör ve güvenlik tehditleri Bir Kuşak, Bir Yol projesinin hayata geçirilmesinin önündeki engeller olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu engeller ortadan kalkmadan Yeni İpek Yolu projesi ya bir hayal olarak kalabilir ya da uygulanması planlanandan çok daha uzun süre alabilir. Bu nedenle önce güvenlik tehditlerinin ortadan kaldırılması ve kalıcı siyasi istikrarın sağlanması gerekir” dedi.

“Güvenlik sağlanmadan yatırım gelmez”

Küçükcan, altmış ülkeyi kapsayan ve Türkiye’nin de içinde yer alarak destek verdiği Bir Kuşak, Bir Yol projesinin yeni bir küreselleşme dalgası yaratacağını, katılan ülkeler arasında siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştireceğini, popülist siyasetin sınırları kapatma ve içe kapanma eğilimlerinin etkisini sınırlayacağını belirtti. Bu bağlamda bölgesel istikrarı tehdit eden terör ve çatışmaların önlenmesinin, PKK, PYD/YPG, DEAŞ ve FETÖ’yle ortak bir mücadelenin zorunluluğuna değindi. Küçükcan, siyasi istikrar ve ortak bir güvenlik inşa edilmeden Yeni İpek Yolu projesinin hayata geçirilmesinin mümkün olmayacağını veya planlanandan çok daha uzun zaman alacağını belirtti.