Çamlıyayla İlçesi, Dağ Otel’de gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 52, komisyon raporlarına ait 9 ve gündem dışı 6 olmak üzere toplam 67 madde görüşüldü.

“Büyükşehir’i ilçe belediyeleriyle karşılaştırmayalım”

İdare tekliflerinin ve komisyon raporlarının oylandığı Meclis Toplantısı’nda konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi sınırları dâhilindeki muhtelif bulvar ve caddelerde, kırsal grup yollarında, toprak, tesviye, üst yapı, alt yapı ve sanat yapıları yapım ihalesinde kullanılmak üzere, İller Bankası’ndan 200.000.000.00 TL kredi talebi konusunda sorulan soruları cevapladı. Başkan Kocamaz, konuşmasında, “Bu ciddi rakam Mersin’in tamamına yetmiyor. Yani Mersin Büyükşehir’i ilçe belediyeleri ile karşılaştırmayalım. İlçe belediyeleri dahi bu tür konularla ilgili borçlanmalar yapabiliyor. Biz de Tarsus’ta zamanında yaptık. Ama şu anda Mersin’in tamamı, dağ, taş bizden hizmet bekliyor. Bunların hepsi büyük projeler, ufak ve sıradan projeler değil. Bugüne kadar yapılmamış hizmetler bugün Büyükşehir Belediyesi’nden bekleniyor ve Büyükşehir Belediyesi de bugün bu hizmetlerle vatandaşın gözünde performansıyla takdir görüyor” dedi.

“Büyükşehir’in bütçesini disipline ettik”

Borçlanmaların büyük kısmının asfalt çalışmalarıyla alakalı olduğunu belirten Başkan Kocamaz, “Bunun içerisinde bat-çıklar da var. Bunun dışında daha önceden 400 milyonun, 306 milyonu kalmıştı. Diğer kısmı yılbaşından bu yana yapılan çalışmalarla ilgili kullanılmıştı. Biz burada 200 milyonunu gene yola harcayalım. Geriye kalan kısımlarla ilgili de birçok proje var. Aslında bu paraların o projelerin tamamını karşılaması mümkün değil. Hain darbe girişiminden sonra şu bir yıl içerinde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin normal şartlarda gelmesi gereken yaklaşık 350 milyon lirası gelmedi. Eğer onlar gelseydi biz borçlanmazdık. Çünkü biz Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini disipline ettik. Bu yaptığımız harcamalar zaten eskisi gibi değil. Olduğu gibi Ankara’dan izleniyor ve bu izlenme neticesinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da bunlar dile getiriliyor” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi ekonomisi en düzenli giden belediyelerden bir tanesi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İller Bankası’yla yaptıkları görüşmelerle ilgili açıklamasında, “İller Bankası’yla yaptığımız görüşmelerde; İller Bankası tarafından Türkiye’deki 30 büyükşehir içerisinde ekonomisi en düzenli giden belediyelerden birisinin Mersin Büyükşehir Belediyesi olduğu ifade edildi. Dolayısıyla gerçekten Mersin genelinde yapılan ve yapılacak hizmetleri göz önüne aldığımızda bize belki acil 1 milyar para lazım. Ama bugünkü şartlarda bunu karşılama durumumuz da yok. Ama her şeye rağmen biz bütçeyle birlikte daha önce aldığımız yetkiyi şimdi kullanarak istiyoruz. Bakanlıktan onay yeni çıktığı için ve İller Bankası’ndan alınacak kredinin evsafının nerede kullanılacağının bizden talep edilmesinden dolayı biz bugün bu konuyu buraya getirdik. Yoksa daha önce aldığımız yetkiye göre bunu buraya getirmemize de gerek yoktu” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir’den etkinliklere destek

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ‘Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’, ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Satranç Turnuvası’, ‘7. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi’ ve Bozyazı’da gerçekleştirilecek olan ‘Muz ve Gölevez Festivali’ hakkında oylamalar yapıldı ve maddeler gerekli komisyonlara gönderildi.

Dünyada ilk kez Mersin’de gerçekleşecek, kentin sosyal, ekonomik, kültürel gelişimine ve tanınmasına katkı sağlayacak ve 11-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’ için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden 1 milyon TL maddi destek alınmasıyla ilgili teklifin Plan, Bütçe ve Engelliler Komisyonu’na havalesi oy birliğiyle kabul edildi.
22-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Satranç Turnuvasının’ Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Satranç Federasyonu ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a yetki verilmesiyle ilgili teklif Plan, Bütçe, Amatör Spora Destek ve Yurtdışı İlişkiler Komisyonu’na havale edildi.

22-23 Eylül tarihleri arasında ‘7. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi’ için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden 135 bin TL maddi destek verilmesiyle ilgili teklif, Plan, Bütçe, Etkinlikler, Tanıtım, Eğitim, Kültür ve Gençlik Komisyonuna havalesi oy birliğiyle kabul edildi.
6 Ekim tarihinde Bozyazı’da gerçekleştirilecek olan ‘Muz ve Gölevez Festivali’ giderlerinin karşılanması için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden maddi destek talebi Plan, Bütçe, Etkinlikler, Tanıtım ve Yurtdışı İlişkiler Komisyonu’na havale edildi.

Alınan kararların Mersin ve tüm ilçelerine hayırlı olması temennileriyle Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı birinci birleşimi sona erdi.