Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), şap hastalığının meydana getirdiği verim kaybı nedeniyle hayvancılık sektöründe ortaya çıkan ekonomik ve ticari kayıpların araştırılarak, alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.

KARAKAYA’DAN ŞAP HASTALIĞI ÖNERGESİ

MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tarım sektöründe uzun süredir devam eden yapısal sorunlara çözüm bulunması konusunda çaba verirken, aynı zamanda sektörün kendi içinde yaşanan gözden uzak kalan sıkıntıları da Meclis gündemine taşımaya devam ediyor. Karakaya, hayvancılık sektöründe maddi kayıp ve zararlara neden olan şap hastalığına karşı önlem alınması amacıyla Meclis Araştırma Önergesi hazırladı.

500 MİLYON LİRA ZARARA YOL AÇIYOR

MHP tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan önergede, önemli tespitler yer alıyor. 2015 yılına ilişkin araştırma sonuçlarına dikkat çekilen önergede; aşı, aşılama ücreti, kullanılan araç, yakıt, personel gideri ve hastalığın yol açtığı verim kaybı gibi tüm maliyetlerin 472 milyon lirayı bulduğu belirtildi.

KARAKAYA: ÖNCELİĞİMİZ BEKA MÜCADELESİ

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, hazırladığı önerge üzerinde Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmasında, MHP olarak önceliklerinin Türkiye’nin beka mücadelesi olduğunun altını çizerken “Şehitlerimize Allah'tan rahmet; gazilerimize, yaralılarımıza şifa diliyorum.” dedi. Terörle mücadeleye ve dış politikaya destek vermeye devam edeceklerini söyleyen Karakaya, bununla beraber ekonomide yaşanan sorunları da yapıcı bir muhalefet anlayışıyla dile getirmenin gayreti içinde olduklarını kaydetti.

YEM AÇIĞINDA ÇARPICI AYRINTI

Toplam tarımsal gelirler içinde hayvancılıktan sağlanan gelirlerin yüzde 25 civarında olduğunu, gelişmiş ülkelerde ise aynı oranın ortalama yüzde 40’larda bulunduğunu belirten Karakaya, Türkiye’de yüzde 50’yi hedeflemek lazım geldiğini anlattı. Çok önemli ölçüde yem açığı yaşandığını kaydeden Karakaya, çarpıcı bir ayrıntıya dikkat çekerek “Tarımsal faaliyetlerin ekonomik anlamda yüzde 75'i bitkisel üretim, yüzde 25'i hayvancılık. Bunun ortaya çıkardığı başka bir sorun da var. Biz, yüzde 75'lik bitkisel üretimle yüzde 25'lik hayvansal üretimin gerek duyduğu yem ihtiyacını dahi karşılayamıyoruz.” şeklinde konuştu.

10 İLDE VAKA RAPORU VAR

Önerge konusu şap hastalığına değinen MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Son kırk beş gün içerisinde 10 ilimizde ki birinde 2 noktada vaka raporu yapıldı. Ben burada bu illere girmek istemiyorum, bu konuyu çok fazla dile de dolandırmak istemiyorum ama bildiğimiz bir şey var ki o da bu konuyla ilgili yapılan mücadelede ciddi eksikliklerin olduğu yönünde. Bu konunun hem üretim üzerinden ciddi bir ekonomik kaybı, hem de tedavi anlamında önemli bir zarara neden olacak ciddi külfetleri söz konusudur.” dedi.