Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, turunçgil ürünlerinin ihracında verilen Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) desteğinin hasat başlamadan açıklanması çağrısında bulundu.

EYLÜL AYINDA HASAT BAŞLAYACAK

Mevlüt Karakaya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın cevaplandırması talebiyle verdiği yazılı soru önergesinde; Adana, Mersin, Hatay, Antalya ve İzmir çiftçisinin ana üretim ve ihracat kalemlerinden birisi olan turunçgillerde hasat mevsiminin Eylül ayı itibariyle başlayacağına dikkat çekerek, sektörün beklediği DFİF desteğinin bu günlerde açıklanmasının önemine değindi.

YÜZ BİNLERCE AİLENİN GEÇİM KAPISI

Karakaya, önergede şu bilgilere yer verdi:

"Ülkemizde yaklaşık 4.5 milyon ton turunçgil üretimi yapılmakta ve 2 milyon tona

yakın miktarı ihraç edilmektedir. Üretimin tüketimden fazla olması, ihracata bağımlı bir

duruma gelmemize sebep olmaktadır. Bu yüzden turunçgillerde ihracat desteği piyasa

oluşumu açısından büyük önem taşımaktadır. Bu destek sadece ihraç edilen ürüne verilmekte ve zamanında açıklanması halinde iç piyasada tüketilen ürünlerin dal fiyatına da olumlu olarak etki etmektedir. Bu olumlu etki hem üreticimizin cebine, hem de doğrudan üreticiye hizmet veren diğer esnaf ve sanayiciye yansımaktadır. Kısacası yüz binlerce aile bu sayede geçimini sağlamaktadır."

ÇOK FAZLA ZAMAN KALMADI

Geçmiş yıllarda ton başına 100, 120 Dolara kadar çıkan ihracat desteğinin son sezonda 50 Lira olarak açıklandığını ve bunun da sadece Ocak ayından sonra ihraç edilen ürünlere verildiğini hatırlatan Karakaya, “Oysa turunçgillerin büyük kısmı ocak ayı öncesi ihraç edilmektedir. DFİF desteği ise sezon başladıktan sonra açıklanmıştır ve piyasalara olumlu olarak bir etkisi olmamıştır. Turunçgillerde DFİF desteğinin hasat öncesi açıklanması büyük önem taşımaktadır.

Zamanında açıklanacak destek piyasalara olumlu etki edecektir. Eylül ayı başında başlaması

öngörülen hasat sebebiyle çok fazla zamanımız kalmamıştır.” dedi.

ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ VE UZAKDOĞU PAZARI

MHP’li Mevlüt Karakaya, üreticinin DFİF beklentisine tercüman olurken, Uzakdoğu pazarının da değerlendirilmesini istedi ve şunları söyledi:

 “Üreticimizin 2018-2019 sezonu için Ticaret Bakanlığından talebi, her ton için 150 Liradır. Uzakdoğu, ülkemizin bu konuda açılması gereken çok büyük ve önemli bir pazardır. Bu yüzden, Uzakdoğu ülkelerine yapılacak ihracat için de bu rakama ek olarak ton başına 50 Dolar navlun desteği talep edilmektedir.”

KARAKAYA’DAN BAKAN PEKCAN’A SORULAR…

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a şu soruları yöneltti:

“Bu yıl DFİF yoluyla ne kadar ihracat desteği verilmesi planlanmaktadır? Bu desteğin turunçgil hasadının başlayacağı Eylül ayının ilk haftasından önce ödenmesi veya en azından ne kadar olacağının açıklanması sağlanacak mıdır? Uzakdoğu ülkelerine açılmayı ve yeni pazarlara ulaşmayı sağlamaya katkısı bakımından ilave olarak ton başına 50 Dolar navlun  desteği vermeyi düşünüyor musunuz?”