Karakaya, Adana’da geçtiğimiz günlerde üç gün süreyle yaptığı gezilerde yaş sebze-meyve ve narenciye sektöründen üreticilerle de görüşmüş, sorunlarını dinlemişti. Sektörün öncelikle çözümünü istediği Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) ödemelerindeki uzun süreli gecikmeyi gündemine alan Karakaya, Ankara’ya döner dönmez gerekli girişimlerde bulundu. Karakaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

“ÜRETİCİLERİ VE ESNAFI DA ETKİLİYOR”

Mevlüt Karakaya, önergede “Doğrudan ihracatçıya, dolaylı olarak ise üreticilere yönelik finansal destek araçlarından biri olan DFİF, ödemelerde yaşanan uzun süreli gecikmeler sebebiyle sektör için soruna dönüşmüş bulunmaktadır. Bu kadar gecikme normal değildir ve izaha muhtaçtır. Bu yıl için de destek miktarının açıklanmamış olması, sektörün yakındığı ve tedirgin ettiği bir sorundur. Her iki durumun; kuşkusuz ihracatçıları, ihracatçıların borçlu olduğu üreticileri ve onların borçlu oldukları esnafı olumsuz etkilediği aşikardır.” ifadesine yer verdi.

“SORUNUN İVEDİLİKLE ÇÖZÜMÜ GEREKİYOR”

Karakaya, “Yaş sebze-meyve ve narenciye üretiminde en fazla paya sahip olan Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Antalya, Burdur, Isparta; DFİF’in ödenmesindeki gecikmelerden de doğal olarak en çok etkilenen iller olmaktadır. Bu yılın Ocak ayından itibaren başta Rusya olmak üzere bazı dış pazarlarda yaş sebze-meyve ve narenciye sektörünün karşılaştığı sıkıntıların devam etmesi, DFİF’in üretici ve ihracatçı için önemini artırmaktadır. Sorunun ivedilikle çözümü gerekmektedir.” dedi.

BAKAN ÇELİK’E YÖNELTİLEN SORULAR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti:

“DFİF desteğinin yaş sebze-meyve narenciye üreticilerine son bir yıldır ödenmemesinin sebebi nedir? DFİF ödemeleri neden bu kadar gecikmektedir? DFİF ödemelerinin uzun süre ödenmemesi sebebiyle yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi hususunda bir çalışmanız olacak mıdır? Bu yıla ilişkin DFİF ödeme miktarları ne zaman açıklanacaktır?”