Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, insan sağlığını tehdit eden zirai ilaç kalıntılı gıda tüketiminin önlenmesi için erken analiz sisteminin kurulması çağrısında bulundu.

Karakaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın cevaplandırması talebiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, kanserojen etkiye sahip zirai ilaç kalıntısı olan ürünlerin tüketiminde gerekli hassasiyetin ve önlemin bulunmadığına dikkat çekti.

İHRAÇ ÜRÜNLERİNDE GEREKLİ HASSASİYET VAR

Karakaya, önergesinde şunları söyledi:

“Yabancı ülkelere satılacak gıda ürünleri, sağlık açısından risk oluşturacak ilaç kalıntısı barındırıp barındırmadığı yönünden laboratuvar ortamında sıkı bir kontrole tabi tutulur. Bunu ilgili firma yaptırır. Hatta renk, desen, koku, ebat, hacim gibi özellikler bakımından da titiz bir sınıflama yapılan bu ürünler, en güzel şekilde ambalajlanarak yabancı ülkelere gönderilir. İhraç edilecek üründe ortaya konulan bu yüksek hassasiyetin kendi insanımız için daha fazla gösterilmesi gerekmektedir.”

TÜRK’ÜN CANI YABANCININ CANINDAN KIYMETSİZ DEĞİLDİR

Karakaya, “Bitkisel, hayvansal gıda ve su ürünlerinde son tüketiciye ulaşmadan önce belirlenecek bir noktada ilaç kalıntısı analizi yapacak bir laboratuvar sisteminin kurulması ülkemiz için acil bir ihtiyaçtır. Devletimizin bu sistemi kurmaya, bu tedbirleri almaya gücü vardır. Unutmamak gerekir ki; sağlıksız ve kalitesiz üretimin toplumsal maliyeti sağlıklı ve kaliteli üretimin maliyetinden katbekat fazladır. Türk’ün canı yabancının canından kıymetsiz değildir. Devletimizi, milletimizi ebet müddet yaşatma hedefinin öncelikli şartı sağlıklı bir nesildir. Dolayısıyla bu konu hayati öneme haiz büyük bir sorundur ve acilen çözüm beklemektedir.” ifadesini kullandı.

BAKAN FAKIBABA’YA YÖNELTİLEN SORULAR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Fakıbaba’ya şu soruları yöneltti:

“Bitkisel ve hayvansal gıda ürünleri, insan sağlığını koruma amaçlı hangi aşamalarda ne tür denetimlere tabi tutulmaktadır? Söz konusu denetimlerde yapılan işlemler ve sonuçları nelerdir? Bu denetimlerde tarımsal ilaç kalıntısı, raf ömrü uzatan, koruyucu içeren sağlığa zararlı madde kalıntısı aranmakta mıdır? Ülkemizde iç piyasada son tüketiciye ulaşmadan önce ilaç kalıntısı, diğer sağlığa zararlı madde tahlili yapacak laboratuar sistemi ne zaman kurulacaktır?”