MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tarıma alt sektörler kazandırmak suretiyle ülke ekonomisine yeni bir nefes olacak önemli bir projeyi daha Meclis gündemine taşıdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırması talebiyle yazılı soru önergesi veren Karakaya, tarımda yine kullanılmayan potansiyele, atıl olan bir alana dikkat çekti, petrolden daha değerli bitkilerin varlığını hatırlattı. 

PETROLÜN VARİLİ 132 LİRA, SAFRANIN KİLOSU 25.000 LİRA
Karakaya, önergede “Safran, trüf mantarı, ıhlamur, beyaz çay ve kuzu göbeği mantarı gibi bitkiler; içerdikleri faydalı elementler, aromalar ve yemeklere kattıkları lezzet itibariyle tüm dünyada en kıymetli tarım ürünleri olarak kabul edilmektedir. Üretimleri sınırlı alanlarda yapılmakta olan bu bitkilerin üretim süreçleri de epey zorlu geçmektedir. Az miktarda üretilebilmeleri nedeniyle fiyatları da oldukça yüksektir. Bir varil petrolün fiyatı ortalama 132 lira iken; safranın kilosu 25 bin lira, trüf mantarı 10 bin lira, beyaz çay 4 bin lira, kuzu göbeği mantarı 650 lira, ıhlamur ise 200 Liradır” dedi.

TÜRKİYE MERKEZ HALİNE GELEBİLİR
Karakaya, “Ülkemiz; sahip olduğu konum, iklim ve tarım alanlarının çeşitliliği itibariyle bu bitkilerin yetiştirilmesi ve ihraç edilmesinde önemli bir merkez haline gelebilir. Bakanlık bu bitkilerin üretim alanlarının artırılması ve üretim süreçlerindeki zorlukların aşılması için çalışmalar yapmalı; üreticilere kendi ürünlerini satabilecekleri desteği sağlamalı ve her bitki için ayrı bir ürün borsası oluşturmalıdır. Küresel rekoltesi düşük olan bu stratejik bitkilerin üretimleri için verilecek destekler, hem çiftçilerimize yeni bir üretim alanı açacak hem de ülkemize büyük bir katma değer sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

KARAKAYA’DAN BAKAN ÇELİK’E İKİ SORU
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya; Bakan Faruk Çelik’e “Safran, trüf mantarı, ıhlamur, beyaz çay ve kuzu göbeği mantarı gibi bitkilerin üretimlerinin artırılması için hangi destekler verilmektedir? Bu bitkilerin üretimlerinin artırılması için Ar-Ge çalışmaları yapılmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

MHP’NİN PROJELERİ ‘DEVRİM’ NİTELİĞİNDE
MHP’nin projeleri ülke ekonomisinde yeni sayfalar açıyor. MHP’nin, 2011 seçim beyannamesinde bulunan “Şoför esnafının mevcut aracını yenilemek amacıyla alacağı yeni araçtan KDV ve ÖTV alınmayacaktır” başlıklı projesi, geçen 4 Temmuz’da ‘Ekonomi paketi’ içinde ‘kısmen’ açıklanmıştı. Başbakan Binali Yıldırım, sadece ÖTV’nin alınmayacağını belirttiği ‘Esnafa müjde’ bölümüne gelince, “Devrim niteliğinde bir şey. Yıllardan beri taşımacılık sektörümüzün beklediği bir tedbir” demişti.

TÜRKİYE BUNLARI YAPMAK ZORUNDA
MHP, seçim dönemleri dışında da fikir ve proje üretmeye devam ediyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, çiftçi ve tüketici açısından fiyat istikrarının sağlanmasını temin amacıyla tarımda üretim planlaması yapılması için Meclis Araştırma Önergesi vermişti. Karakaya’nın Meclis gündemine taşıdığı önemli onlarca önergeden biri de, istihdam ve üretimi artıracak olan, Türkiye’de pek bilinmeyen topraksız tarım uygulamalarına destek ve teşvik çağrısı olmuştu.