2018 yılına göre buğday fiyatlarının bu sene yüzde 29 arttığını anımsatan Barut, "Neredeyse aynı girdilerin kullanıldığı mısırdaki fiyat artışı geçen yıla göre yüzde 21 arttı. Açıklanan mısır taban fiyatının ton başına en az bin 200 lira olarak revize edilmesini istiyoruz" dedi. 

ÜRETİCİLER İÇİN DUYARLILIK ÇAĞRISI

Bereketli topraklarıyla ünlü Adana'da ayçiçeğinden sonra mısır hasadı da tüm hızıyla sürüyor. Bulunduğu her alanda tarımsal üretim ve üreticilerin sorunlarına çözüm arayan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçilerin taleplerine duyarlılık çağrısı yaptı. Geçtiğimiz aylarda hasadı yapılan buğday taban fiyatlarına bir önceki yıla göre yüzde 29 oranında artış yapıldığını aktaran Ayhan Barut, bu yıl mısır taban fiyatının ise sadece yüzde 21'lik artışla ton başına bin 150 olarak açıklandığını belirtti. 

"MISIR FİYATI BİN 200 LİRA OLARAK REVİZE EDİLSİN"

Tarımsal üretim maliyetlerinin en önemli kalemini oluşturan mazot, gübre, zirai ilaç, elektrik ve sulama bedellerinin sürekli arttığını, buna karşın çiftçilerin binbir emekle ürettiği ürünlerin para etmediğini hatırlatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Tarımsal üretim planlaması yapılmadığı, tarımda ithalatçı politikalar izlendiği, tarımsal üretim ve üretici yeterince desteklenmediği için hem üreticilerimiz mağdur oluyor hem de ülke tarımı ve ekonomimiz büyük zarar görüyor. Bu durumun tersine çevrilmesi için her sektörde olduğu gibi üretime, tarımda da üretim ve üretene destek verilmesi gerekiyor. Ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulması, kalkınması ve gelişmesi için, üreticinin ve yurttaşlarımızın yüzünün gülmesi için bu önerilere kulak verilmesini, gereğinin yapılmasını istiyoruz. Bu çerçevede hasadın sürdüğü mısır üreticileri de çözüm bekliyor. 2018 yılına göre buğday fiyatları bu sene yüzde 29 artmıştı. Bu bile üreticilerin beklentilerini karşılamadı. Biz buğday üreticilerinin beklentilerinin prim desteğiyle karşılanmasını isterken mısır üreticileri de açıklanan taban fiyatıyla hayal kırıklığı yaşadı. Mazot, gübre ve zirai ilaç fiyatlarında yaşanan artış aynı olmasına karşın buğday fiyatları geçen seneye göre yüzde 29 oranında artarken mısır fiyatları ise geçen yıla göre sadece yüzde 21 arttı. Mağduriyetin giderilmesi için açıklanan mısır taban fiyatının ton başına en az bin 200 lira olarak revize edilmesini istiyor ve bekliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı'nı çiftçilerin sesini duymaya çağırıyoruz."