Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Av.Emrah Kozay, muhtarlıkların demokratik yönetim anlayışının ilk basamağı olduğunu belirterek tüm muhtarların gününü kutladı.

MUHTARLAR YEREL SORUNLARA EN VAKIF SEÇİLMİŞ KİŞİLER

19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında muhtarların herhangi bir siyasi parti kimliği altında seçilmediğine işaret eden Av. Kozay, “Son yıllarda unutulan kurumlar haline getirilen muhtarlıklar köy ve mahallelerde halka en yakın birimler, muhtarlar ise yerel sorunlara en vakıf seçilmiş kişilerdir. Muhtarlar siyasi parti çatısı altında olmadan doğrudan halk tarafından seçildikleri için mahallelerinde sözü geçen, güvenilir kişiler olmalarının yanı sıra hem kanaat önderleri hem de seçildikleri mahallelerde devlet kurumlarının temsilcisidirler” dedi.

KALİTELİ, GÜVENLİ VE DEMOKRATİK BİR YAŞAM MUHTARLARIN ELLERİNDE FİLİZLENECEK

Muhtarların mahallelerin gerçek temsilcisi, yerel yönetimlerin de kurucu unsurlarından biri olduğunu dile getiren Av. Kozay, köy ve mahallelerde kaliteli, güvenli ve demokratik bir yaşamın muhtarların ellerinde filizleneceğinin altını çizdi.

MUHTARLAR YEREL YÖNETİMLERİN EN ÖNEMLİ AKTÖRLERİ OLMALI

Av. Kozay, “Muhtarlıkları güçlendirilmek ve yerel yönetimlerin önemli aktörleri olarak öne çıkartmak zorundayız. Yerelin demokratikleştirilmesi, mahalle birimlerimizin ve muhtarlarımızın bu sürecin asli unsurları olmasından geçmektedir” diye konuştu.

MUHTARLAR “YETKİSİZ YETKİLİ” OLMAKTAN ÇIKARILMALI

Geçmişte yapılan yasal düzenlemelerle “yetkisiz yetkili” haline getirilen muhtarların evrak düzenleyici vasfından çıkarılıp halkın temsilcisi ve katılımcı demokrasinin öncüsü konumuna taşınması gerektiğini kaydeden Av. Kozay,  “Katılımcı demokrasi için acil olarak mahalle birimlerini güçlendirilmesi, muhtarların görev ve yetkilerinin genişletilip, özlük haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir”  diyerek tüm muhtarların gününü kutladı.