Milletvekillerine yasama çalışmalarında bilgi desteği sağlayan, hızla artan bilgi kaynaklarından konuyla ilgili doğru, güvenilir ve işlevsel olanları tespit ederek, belli bir düzen içinde bir araya getirip, sade ve anlaşılır şekilde milletvekillerinin istifadesine sunan TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığının (ARMER) konuğu olan Ünüvar, merkez çalışanları ile tecrübelerini paylaştı.

ARMER uzmanlarına, “Hekim, Bürokrat ve Siyasetçi Gözüyle Yönetim” başlıklı bir sunum yapan Ünüvar, ARMER’in en çok önemsediği merkezlerden biri olduğunu ifade etti. Akademisyen, bürokrat ve bir siyasetçi olarak, her şeyin bilgiye dayalı olması gerektiğine inandığının altını çizen Ünüvar, “Bilginin kayıt ve belgeye dayalı olması gerektiğini düşünen birisiyim. Çünkü bilgi olmadan herhangi bir faaliyet olmaz. Olsa bile bir noktadan sonra eksik kalır. Araştırma merkezi de bu bilgi paylaşımını çok güzel bir şekilde yapıyor” ifadelerini kullandı.

“HER MESLEK İNSANA LİDERLİK VASFI KAZANDIRIR”

Hekim, bürokrat ve siyasetçi kimliğinden her birinin kendisine kattığı değerler olduğunu kaydeden Ünüvar, “Bizlerin o değeri katmadeğer olarak topluma sunma gibi bir görevimiz var. Aslında her meslek, insanlara bir liderlik vasfı kazandırır. Hekimliğin de ben liderlik olduğunu düşünürüm. Hasta ve hastalık yönetiminden ziyade bir liderlik olduğunu düşünürüm. Ama hekimlerin bunun ne kadar farkında olduğunu bilmiyorum. Ben daha sonra yaşadığım süreçlerde gerek müsteşar gerek siyasetçi kimliğimle o liderlik vasfını anlayabilmiş kişilerden birisi olduğumu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Liderlik vasfı taşıyan insanların bazı özellikleri olduğuna işaret eden Ünüvar, “Lider fikir alır, bilgi alır, risk alır ve en önemlisi karar alır. Baktığınız zaman her meslek mensubunun böyle bir takım özellikleri olduğunu görürsünüz. Aslında alınan her karar bir tercihtir” dedi.

“YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞI ÇOK ÖNEMLİ”

AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, müsteşarlığı döneminde 3 şeyi hiçbir zaman göz ardı etmediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Birincisi problemi yerinde tespit. İkincisi çözüm için yurt dışı örnekleri. Fransa’da, İngiltere’de, Amerika’da bu işler nasıl yapılıyor? Dünya örneklerini inceledik. Üçüncüsü ise projelerin pilot uygulamalarla hayata geçirilmesi. Burada da gerekli olan en önemli sermaye beşeri sermayedir. Ben en önemli şeyin beşeri sermaye olduğuna inanan birisiyim. Yani her şeye para ile sahip olabilirsiniz, beşeri sermaye hariç. Beşeri sermaye sizlersiniz. Yetişmiş insan. O yüzden bilgiyi doğru şekilde kullanmak çok çok önemli.”

ARMER Başkanı Emrah Hurma da Başkan Yardımcısı Semra Gökçimen ve ARMER uzmanlarının yoğun katılım gösterdiği program sonunda, meslek, bürokrasi ve siyasi hayatındaki tecrübelerini kendileriyle paylaşan Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a sunumu için teşekkür etti.