Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye’de bir türlü yaygınlaştırılamayan organik ürünlerin artması ve ulaşılabilir olması gerektiğini belirtti.
HEP ORGANİK PAZAR
Adana’nın ilk organik ürün pazarı olan Kenan Evren Bulvarı Kapalı Semt Pazarı’nda her hafta Cumartesi günleri vatandaşa açılan “Hep Organik Pazar”ı gezen Tümer, “Organik ürün üreticisi desteklenmeli, vatandaşımızın bu ürünlere kolayca ulaşabilmesinin önü açılmalı” dedi.
ÇOCUKLAR İÇİN ETKİNLİK
Adana Valiliği, Çukurova İlçe Belediyesi, Çukurova Organik Tarım Derneği katkıları ile açılan ve Adana İl Tarım Müdürlüğü denetiminde sürdürülen pazara sadece organik ürün sertifikası olan çiftçilerin ürün getirerek sergileyebildiklerine dikkat çeken Tümer, organik ürün pazarı kapsamında Çukurova Ekolojik Yaşam İnisiyatifi’nin çocuklar için düzenlediği dans ve kağıt katlama etkinliğine de katıldı.


DESTEK ARTMALI
Üreticilerin tamamının küçük aile çiftçilerinden oluşan pazarın güvenilir, temas edilebilir olmasıyla dikkat çektiğini aktaran Tümer, ekolojik pazardan vatandaşların alım gücüne göre alışveriş yapabileceğine işaret etti.
Tüm belediyelerin uygun bölgelerde organik ürünlerin sergilenmesi için alanlar açmasının önemine dikkat çeken Tümer, küçük çiftçilerin makineli tarımdan çok el emeğiyle bu pazara ürün sunduğunu, hem küçük çiftçilerin desteklenmesi hem de vatandaşın bu ürünlere daha kolay ulaşabilmesi için girişimlerde bulunulması gerektiğini ifade etti.
ÇEYİ, BÜYÜK ÇABA HARCIYOR
Hep Ekolojik Pazar'da düzenli etkinlikler yapan Çukurova Ekolojik Yaşam İnisiyatifi (ÇEYİ) ise pazarın desteklenmesinin önemini şu şekilde vurguluyor:
“Bu pazar sadece Adana'nın değil, Çukurova ve yakın komşu illerin tek organik pazarı. Hep Ekolojik Pazar, bin bir güçlük ile iki yılı geçkin çabanın sonunda kuruldu. Pazara ürün getiren çiftçilerin 'küçük aile çiftçisi' olması pazarın korunması açısından en önemli özellik. Küçük çiftçi, özellikle organik tarımda makineden çok elinin bereketi ile ürün alır, gözünün içerisine bakarak, kalbinin sıcaklığını hissederek onunla sohbet edebilirsiniz. Bu durum, sertifika kadar, belki ondan daha güçlü bir güven garantisidir. Üstelik bu pazardan alışveriş ederek kırsalda sayıları çok azalan bu üreticileri, gelir düşüklüğü ve refah beklentisi ile şehrin varoşlarında kaybolma yolculuğundan alıkoyabilirsiniz. Pazar, tüm Adanalı hemşehrilerine kaliteli, sağlıklı, güvenli ve adil gıdaları sunmak için her Cumartesi kollarını açmaya bu şekilde devam ediyor.”