Bu durumun, yöre halkı kadar yüksekokulların kurulmasına emek ve gönül vermiş akademisyenleri üzdüğünü belirten CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

SAYIŞTAY TESPİT ETTİ, KAPATMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Sayıştay, Çukurova Üniversitesi’nde iki yüksekokulda öğrenci olmamasına rağmen akademik ve idari personel bulunmadığını tespit etti. Çukurova Üniversitesi’nin 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yüksekokulların durumu; “Atıl durumda bekletildiği anlaşılan Sivil Havacılık Yüksekokulu ile Feke Meslek Yüksekokulu için tedbir alınmasının uygun olacağı düşünülmektedir” ifadesiyle anlatıldı. Sayıştay’ın bu tespitine, üniversiteden “Üniversitemiz Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Feke Meslek Yüksekokulu hali hazırda yeterli talep görmemesi nedeniyle öğrenci alımı yapılarak aktif hale getirilememiş olup, adı geçen Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulunun kapatılmasına yönelik Yükseköğretim Kurumu nezdinde çalışmalara başlanılacaktır” cevabı verildi.

“SOSYAL VE EKONOMİK HAYATI OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
Bu kararın, yüksekokulların kurulmasına emek ve gönül vermiş akademisyenler ile Feke, Sarıçam ilçelerinde yaşayan halkta büyük üzüntüye neden olduğunu ifade eden Sümer, hazırladığı soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. Sümer, önergesinde şöyle dedi:
“Çukurova Üniversitesi, 45 yıllık tarihi boyunca evrensel ve ulusal değerlere sahip, rekabetçi, çağdaş, aynı zamanda her alanda bilime ışık tutan üniversite olarak ulusal ve uluslararası başarılara imza atmıştır. Teknolojiyi yakından takip eden, yenilikler yaratan bir üniversite olarak gelişen sektörlere aynı misyon ve vizyonla katkı sağlama çabalarını devam ettirmektedir. Feke ve Sarıçam’daki yüksekokulların kapatılması kararı, bu ilçelerimizin sosyal ve ekonomik hayatını olumsuz etkileyeceği açıktır. Oysa Adana, coğrafi konumu, sahip olduğu turizm, sanayi ve endüstriyel uygulama potansiyeli, araştırmacı ve akademisyenlere sunduğu olanaklar ile önümüzdeki yıllarda nitelikli ve donanımlı olarak yetişmiş bilim insanları için bir cazibe merkezi olmaya aday şehirlerimizin başında gelmektedir. Böylesine önemli bir potansiyele sahip kentimizdeki var olan fakülte ve yüksekokul ve meslek yüksekokullarının daha çok desteklenmesi, güçlendirilmesi ülkemizin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın büyük katkı sağlayacaktır.”

“HERHANGİ BİR ENGEL OLDU MU?”
Sümer, Feke ve Sarıçam’da bulunan yüksekokullarının tercih edilmediği iddiasının doğru olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, “Doğru ise, her iki yüksekokulun tercih edilmemesinin gerekçeleri nelerdir? Okulların eğitime açılmasının ardından, Yükseköğretim Kanunu’nda da yer aldığı haliyle, bu okulların ‘geliştirilmesi, verimlerinin artırılması, genişletilmesi’ amacıyla, tam kapasite ile eğitim ve öğretim verebilmesi için yapılan çalışmalar, planlamalar nelerdir? Yapılamayan, hayata geçirilemeyen çalışmalar nelerdir? Bu konuda çıkarılan yasal/hukuki vb. engel ya da engellemeler olmuş mudur?” diye sordu.

NE KADAR KAYNAK TAHSİS EDİLDİ?
Her iki yüksekokulun kapatılması için yapılan çalışmaların, önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ne aşamada olduğunu soran Sümer, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Bu yüksekokulların kurulmasının gündeme getirildiği ilk günlerde, ilgili kanun gereği “yükseköğretim planlaması” nasıl yapılmış ve yine kanunun amir hükmü gereğince “Yükseköğretim Kurulu’nun” bu konudaki görüşü veya önerisi ne olmuştur?
-Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kurulduğu günden itibaren bu yüksekokullara tahsis edilen kaynak ve bu okullar için yapılan harcama miktarı ne kadardır ve kalemleri nelerdir?
-Kapatma kararının Feke ve Sarıçam’daki sosyal ve ekonomik hayatı nasıl etkileyeceğine dair bir etki analizi yaptırılmış mıdır? Yapılmış ise analizin içeriği nedir? Her iki yüksekokulun kapatılması kararı, hangi sektörü ne boyutta etkileyecektir?

KAPATMADA ISRAR EDİLECEK Mİ?
-Son yıllarda sosyal ve ekonomik hayatta önemli sorunlar yaşayan bu ilçelerimizde yüksekokulların kapatılması hususunda ısrar edilecek midir?
-Bir yandan son yıllarda Adana’da sanayi, turizm ve tarımı desteklemek adına önemli projelerin hayata geçirildiği/geçirileceği iddia edilirken, diğer yandan bu projelerde/tesislerde ara eleman olarak görev yapabilecek öğrencileri ve mezunları bulunan eğitim kurumlarının kapatılacak olması bir çelişki değil midir? Bu tutarsız politika ve uygulamaların sorumlusu ya da sorumluları kimlerdir? 
-Feke ilçesi, sahip olduğu yer altı kaynakları ile turizme açık, organik tarımın yoğunlukla yürütüldüğü bir ilçemiz olması sebebiyle, halen kurulu olan yüksekokulun turizm ya da organik tarımın geliştirilmesi için faaliyet verecek bir enstitü haline dönüştürülmesi bakanlığınızın gündeminde midir/olacak mıdır?

“KAPATILMASI GÜNDEMDE OLAN KAÇ YÜKSEKOKUL VAR?”
-Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın inşaatının da sürdüğü bölgemizde; sektöründe ihtiyaç duyulan niteliklerde, araştıran ve geliştiren işgücünü karşılamak ve aynı zamanda sektörlerin ihtiyaç duyduğu alanlarda teknik ve bilimsel işbirliğini sağlamak amacıyla kurulmuş olan Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun öğrenci kabul etmeden kapatılması hususunda bakanlığınızın resmi görüşü nedir? Bu yüksekokul gibi ülkemizde kapatılması gündemde olan yüksekokul, meslek yüksek okulu ya da fakülte var mıdır?
-Her iki yüksekokulun resmi internet sayfalarında hala çalışan akademisyen ve idari personeli olduğu görülmektedir. Buna göre, her iki yüksekokulun akademisyen ve personelinin akıbeti okulların kapatılmasının ardından ne olacaktır? 
-Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, son 5 yılda kapatılması gündemde olan veya kapatılan yüksekokul, meslek yüksekokulu ve fakülte sayısı ile bu okulların öğrenci kontenjan sayısı kaçtır? Bu okullar hangi üniversitelerin bünyesinde yer almaktadır?