CHP Adana Milletvekili Adayı Dr. Osman Berke Duvan, seçim çalışmaları kapsamında son bir haftada Çukurova’da 40’tan fazla köy gezdi. Köylü, üretici ve çiftçiyle bir araya gelen Duvan, “Adana’da çiftçi kan ağlıyor, sanayi tabanımız aşınıyor, Adana ekonomisinde kan kaybı durmuyor” dedi.

ÖNEMLİ TESPİTLER

Seçim çalışmalarını son hızla sürdüren Dr. Osman Berke Duvan Adana ekonomisine dönük şu tespitlerde bulundu:

“Tarım Adana ekonomisinin bel kemiğidir. Ancak Çukurova’da tarım o eski görkemli günlerinden çok uzak. Buğday geçen yılın altında bir fiyata satılırken, mazot son bir yılda Ceyhan bölgesinde yüzde 29 zam gördü. Yine son bir yılda tarlaya atılan gübrenin fiyatı yüzde 30’un üzerinde zamlandı. Çiftçi perişan. Köylü girdi maliyetleriyle ürün fiyatı arasına sıkışmış. Adana’nın mahalle yapılan köyleri şimdi can çekişiyor. Köyleri mahalle yaptık dediler ancak mahalle yaptık dedikleri köylerin yolları 20 yıl önce nasılsa şimdi de aynı. Taşımalı eğitim köylerimizde ayrı bir dert. Atanamayan on binlerce genç öğretmenimiz atama beklerken; köy okulları çocuklardan ve öğretmenlerden mahrum bırakılıyor.

SANAYİDE ZEMİN KAYBI VAR

Adana sadece tarımda değil, sanayide de zemin kaybediyor. Daha bu hafta içinde İstanbul Sanayi Odası tarafından Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu açıklandı.2016’da en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 13 Adanalı firma varken, 2017’de bu sayı 12’ye geriledi.Oysa Adana, Türkiye sanayisinde özel bir yere ve öneme sahiptir. Türkiye’nin büyük sanayicileri öyle ya da böyle Adana’nın ekmeğini yemiş, suyunu içmiştir. Adana gibi olağanüstü avantajlara sahip bir şehrin 500 büyük sanayi kuruluşu içinde daha çok firması olması gerekirken listedeki firma sayı düşüyor. Bu Adana için büyük bir kayıp ve ayıptır.

Adana ekonomisindeki sıkıntılar devletin rakamlarına da yansıyor. 2017’de Adana’da tahakkuk eden vergi 7,6 milyar TL olurken; devletin yaptığı vergi tahsilatı 4,7 milyar TL’de kalmış. Geçen yıl Adana’da tahakkuk eden her 100 liralık verginin ancak 62 lirası Adanalı hemşerilerimiz tarafından ödenebilmiş. Oysa Türkiye genelinde tahakkuk eden her 100 liranın 80 lirası vatandaşlarımız ödenmiş. Demek ki Adanalı vergi borcunu ödemekte bile çok zorlanmış.

ALAY EDENE CEVAP SERT OLUR

16 yıllık bir iktidarın sonunda Adana ekonomisinin içine düştüğü tablo bu iken;16 yıldır ülkeyi yöneten iktidar partisi “şimdi Adana vakti” diyerek adeta Adanalıyla alay ediyor. Ama unuttukları şu Adanalı alay edilmeyi kaldıramaz. Alay edene de cevabı sert olur. Görünen o ki Adanalı 24 Haziran’da“artık tamam” diyerek bu iktidara kuvvetli bir cevap vermeye hazırlanıyor.