Uzun süreden beri enflasyonun nedeni olarak gösterilen gıda fiyatlarını düşürmenin en kestirme yolunu AKP hükümetinin gümrük vergilerini sıfırlayarak ithalatın önünü açmakta bulduğunu belirten CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, “AKP’ye yakın işadamlarının lobi faaliyetleri başarılı oldu ve  Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile canlı hayvan, kırmızı et, mısır, buğday, arpa ve pirinç için gümrük vergileri sıfırlandı. Başka bir deyişle Türk tarımını öldürme, yok etme kararı alındı” dedi.

BAKANLAR KURULU’NDAN 3 AYRI KARAR

Bakanlar Kurulu’nun, 3 ayrı karar ile canlı hayvan, kırmızı et, mısır, buğday, arpa ve pirinç ithalatı için gümrük kapılarını sonuna kadar açtığını kaydeden Özdiş,  Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararları ile Et ve Süt Kurumu’na 975 bin canlı hayvan ve 95 bin ton kırmızı et ithalatı için yetki verilirken, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 750 bin ton buğday,700 bin ton arpa,700 bin ton mısır ve 100 bin ton pirinç için sıfır gümrükle ithalat yetkisi verildiğini vurguladı.
CHP Adana Milletvekili Özdiş, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararların bazılarının içeriğini şöyle açıkladı:
 
TMO’YA DOĞRUDAN İTHALAT YETKİSİ

Resmi Gazete’nin aynı sayısında yayınlanan bir başka Bakanlar Kurulu Kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi’ne doğrudan ithalat yetkisi getirildi. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Kararda değişiklik yapılarak “Toprak Mahsulleri Ofisi, gerektiğinde peşin ve/veya kredili olarak hububat ithalatı yapmaya yetkilidir.” maddesi eklendi.
  
GÖREV ZARARI SAYILACAK

Yapılan bir başka değişiklikle yapılan ithalat işleminden doğan zararın görev zararı kabul edilmesi için Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanlık ile Maliye Baklanlığının uygun görüşü alınması şartı getirildi. Bakanlar Kurulu Kararı ile Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar’ında yapılan değişiklik şöyle ifade edildi: “Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlık ile Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan ithalat ve/veya ihracat görevlendirmeleri kapsamındaki ödemelerden veya faaliyetlerden doğan zararlar görev zararı sayılır ve Hazine Müsteşarlığınca karşılanır.”

ÇİFTÇİ DEĞİL LOBİLER KAZANDI

AKP’nin Türkiye’yi yönetemediği gibi Türk tarımını da yönetemediğini ve lobilere teslim ettiğini ifade eden Özdiş, “Alınan bu kararla AKP kendi yandaşını düşündüğünü bir kez kanıtlamıştır” dedi.
AKP’nin Türkiye tarımını yönetemediğinin, ne yaparsa yapsın Türkiye tarımına yön veremediğinin artık toplumun her kesimi tarafından göründüğüne değinen Özdiş, “ AKP yıllardır uyguladığı politikalarla üretim ve üretici yerine hep ithalatçıyı, aracıyı ve kendi yandaşını düşünmüş, politikalarını halka yönelik uygulamamıştır. AKP’li yıllarda mera varlığı 40 milyon hektarlardan 13 milyon hektarlara gerilemiş, Türk çiftçisinin 1 milyar TL olan borcu 80 milyara yükselmiş, tarla ipoteği karşılığı kredi kullanımı patlama yapmış, Türkiye tarım ürünlerinde net ihracatçı iken net ithalatçı konuma gelmiştir” diye konuştu.

TÜRK ÇİFTÇİSİNE DEĞİL YABANCIYA DESTEK

Bugün gelinen noktanın AKP’nin tarımı iyi yönetememesinden kaynaklandığını belirten Özdiş, enflasyon oluyor mantığı ile Türk çiftçisinden esirgenen desteğin AKP tarafından başka ülkelerin çiftçisine gözünü kırpmadan çok kolay bir biçimde ödemeyi yapabildiğini kaydetti. 
AKP iktidarının her zaman yandaştan yana olduğunu da ifade ederek şunları söyledi:
“ AKP’nin gündeminde tarlasından, köyünden ettiği,işsiz aşsız bıraktığı çiftçi yoktur. Çiftçinin desteklenmesi, yerine boş kalan 2 Trakya büyüklüğünde araziyi nasıl üretime kazandırırım mantığı yoktur. AKP’nin gündeminde rant vardır, yandaşlar vardır. CHP iktidarında uygulanacak tarım politikası çok açık ve nettir. Bilimsel temelli, üretim planlamasına dayalı, üreticinin alın terinin karşılığını ödemeyi düşünen bir Devlet politikası. Kısacası üreten bir Türkiye, hakça bölüşen bir ülke istiyoruz.”