TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, iptal edilen 2010 KPSS sınavında soruları çaldığı tespit edilenlerin meslekten ihraç edileceği haberlerini Meclis gündemine getirdi. O yıllarda haksız yere memuriyete girenlerin birkaç katı kadar mağdur olabileceğini ifade eden Özdiş, Başbakan Binali Yıldırım’a KPSS 2010 puanlarıyla hangi bakanlığın kaç kişilik alım yaptığını sordu.

KOPYA ÇEKENLER YÜZÜNDEN İŞE GİREMEYENLERİN HAYAL KIRIKLIĞI NE OLACAK? 
Özdiş, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Soru çalınmasının sadece 2010 KPSS ile sınırlı kalıp kalmadığı bile belirsizken, diğer yıllar için nasıl bir yol izleneceği merakla beklendiğini ifade eden Özdiş, “2010 yılında kamu kurum veya kuruluşları için birkaç puanla başvuru şansını kaçıran veya başvuru yeter şartlarını sağlayıp mülakatlarda elenen kişilerin yaşadığı haksızlık ve mağduriyetlerin akıbetinin ne olacağı da merakla beklenmektedir. Kısacası kopya çekip memur olmuş kaç kişi varsa onların birkaç katı da bu kopya nedeniyle sıralamalarda geride kalıp memur olamayan kişi bulunmaktadır” dedi. 

YENİ ATAMALAR YAPILIRKEN NASIL BİR YOL İZLENECEK?

    İhraç edilenlerin ardından boş kalan kadrolara yeni atamalar yapılırken nasıl bir yol izleneceğini de soran CHP’li Özdiş “Yeni atamalar yapılırken 2010 KPSS sonucu yapılan listeler dikkate alınacak mıdır? “ diye devam etti.


Soru önergesinin tam metni şu şekilde: 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 22.08.2016
    
İbrahim ÖZDİŞ
Adana Milletvekili
    

Geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamayla KPSS 2010 sınavında soru çalarak memur olmuş FETÖ mensuplarının memuriyetten ihraç edileceği, 5-6 yılda aldıkları maaşların da geri isteneceği haberleri yer almıştır. Bu haberler üzerine çeşitli kurumlarda operasyon başlatılmış ve bir takım kişiler ihraç edilmiştir. Soru çalınmasının sadece 2010 KPSS ile sınırlı kalıp kalmadığı bile belirsizken, diğer yıllar için nasıl bir yol izleneceği merakla beklenmektedir. Bu arada, 2010 yılında kamu kurum veya kuruluşları için birkaç puanla başvuru şansını kaçıran veya başvuru yeter şartlarını sağlayıp mülakatlarda elenen kişilerin yaşadığı haksızlık ve mağduriyetlerin akıbetinin ne olacağı merakla beklenmektedir. Kısacası kopya çekip memur olmuş kaç kişi varsa onların birkaç katı da bu kopya nedeniyle sıralamalarda geride kalıp memur olamayan kişi bulunmaktadır Bu çerçevede; 
1-    KPSS 2010 puanlarıyla, hangi bakanlık kaç kişilik alım yapmıştır? 

2-    2010 KPSS ile atanan kişiler ihraç edildikten sonra boş kalan kadrolar nasıl değerlendirilecektir? Örneğin herhangi bir kurum başvurusunda sınavda kopya çekenin hemen alt sırasında yer alan kişinin yaşadığı hayal kırıklığı ve haksızlık ne olacaktır?

3-    Yeni atamalar yapılırken 2010 KPSS sonucu yapılan listeler dikkate alınacak mıdır? 

4-    Kopya çektiği şüphesi bulunan ve muhtemelen ihraç edilecek kaç kişi vardır? Bunlarla beraber o yıl hakkıyla sınava girip, puanını alıp işe yerleşemeyen tahmini kaç kişi vardır?