TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu’ndan yararlanıp vergi ve çeşitli borçlarını yapılandıran vatandaşların ilk taksitlerinin son ödeme günü olan 30 Kasım 2016’da teknik ve sistemsel arızalar nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını belirterek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Maliye Bakanlığı’nın önerisiyle çıkarılan, kamunun alacaklarını tahsil için vatandaşlara yapılandırma şansı veren 6736 sayılı kanunun ilk taksitinin son ödeme günü olan 30 Kasım 2016 tarihinde vatandaşlar bankalarda ve vergi dairelerinde uzun kuyruklar oluşturmuş, bu kuyruklara ek olarak sistemde yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle çoğu kişi ilk taksitini ödeyemeyip yapılandırma şansını kaybetmişti. Kamuoyunda 1-2 günlük ek uzatma verilmesi beklenirken Maliye Bakanlığı’ndan karar çıkmamış, 30 Kasım 2016’da sistem ve sıra yüzünden borcunu ödeyemeyen binlerce vatandaş mağdur olmuştu.
YENİDEN DÜZENLEME YAPMAYACAK MISINIZ?
Konuyu TBMM gündemine taşıyarak Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, teknik arızaların 30 Kasım 2016 günü kaç kere yaşandığını, kaç kişinin borcunu ödemek istemesine rağmen ödeyemediğini sordu.
CHP’li Özdiş sistemsel ve teknik sıkıntıların vatandaşları bağlamaması gerektiğini belirterek, hem devletin borcunu yapılandıran vatandaşlardan alacağını tam anlamıyla tahsil edebilmesi için, hem de teknik sıkıntıların vatandaşı mağdur etmemesi için bu konuda tekrar düzenleme yapılıp yapılmayacağını sorusunu da ilgili bakana yöneltti.