Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, pamuk üreticilerinin hasadını kutlayıp, hasadın bereketli olması dileğinde bulundu. Pamuk  üreticisinin eline destekleme primiyle birlikte kilo başına en az 2,75-3 TL geçmesi gerektiğini kaydeden Barut, pamuk üretimine desteklerin artırılmasının önemine işaret etti. Barut, “Desteklerle pamuk ekim alanlarını artırmalı ve bereketli topraklarıyla Çukurova’yı yeniden beyaz altın diyarı yapmalıyız” dedi. 
CHP İl Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada “beyaz altın” diyarı olarak bilinen Çukurova’da pamuk hasadının başladığını anımsatarak, “Üreticilerimizin ürünü bereketli ve hayırlı olsun”  temennisinde bulundu.

Pamuğun Çukurova’yla özdeşleşen ve aynı zamanda ülke ekonomisi için stratejik bir ürün olduğuna vurgu yapan Barut, uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle pamuk üretim alanlarının her geçen yıl azaldığını söyledi. Üreticinin yüksek girdi maliyeti ve düşük fiyat nedeniyle pamuk ekiminden uzaklaştığını belirten Barut, pamuk üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Türkiye’nin en önemli ihracat kalemleri arasında yer alan tekstil ve hazır giyim sanayisinin hammaddesini oluşturan pamuğun aynı zamanda bitkisel ham yağ, hayvancılık sektörünün de yem ihtiyacını karşıladığını aktaran Barut, bereketli topraklarıyla Türkiye’nin pamuk üretiminde kendi kendine yetebilecek kapasitede olduğunu söyledi.

Bu potansiyele karşın bugün Türkiye’nin pamuk üretiminde Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, Brezilya, Avustralya ve Özbekistan'dan sonra 8'nci sırada yer aldığını belirten Barut, ülkenin pamuk ihtiyacının yarısının ihracat yoluyla karşılandığına dikkati çekti.

Türkiye’nin her alanda üretime yönelmesinin ülkenin geleceği açısından yaşamsal öneme sahip olduğunu kaydeden Barut, pamuk üreticisi ile daha fazla verim alınabilecek pamuk türleri üzerinde bilimsel araştırmalar yapan kamu ve özel kurumlara verilen desteğin artırılmasının önemine işaret etti.

Üreticinin kar etmesi ve pamuk ekimini teşvik için bu yıl destekleme primiyle birlikte üreticinin eline  kilo başına en az 2,75-3 TL geçmesi gerektiğini dile getiren Barut, yüksek girdi maliyetlerinin düşürülmesi için Hükümete ve Tarım Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Barut, “Pamuk gıdadan, tekstile, hayvancılıktan, sanayiye dek pek çok alanda kullandığımız stratejik bir ürün. Bir zamanlar beyaz altın diyarı olarak adlandırılan Çukurova’da, pamuk ekim alanları yok denecek kadar azaldı. Pamuk üretimini artırarak dışa bağımlılığı sonlandırmalı ve paramızın ülkemizde kalmasını sağlamalıyız. Bereketli topraklarıyla Çukurova da yeniden  ‘Beyaz altın diyarı’ olmalıdır” diye konuştu.