CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasını, “Ülke çiftçisine iktidar eliyle vurulan büyük bir darbe” olarak nitelendirdi. Gürer, “Bu nasıl yerlilik, bu nasıl milliliktir?” diye sordu.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanlığı’nın 'Patates İthalatında Tarife Kontenjanı' uygulanmasına ilişkin tebliği ve konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdiğini belirtti. 

İKTİDAR, ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜN GÜLMESİNE ENGEL OLDU

İlgili tebliğe göre, 20 Nisan tarihine kadar 200 bin tona kadar patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlandığını ifade eden Gürer, “Uzun yıllardan bu yana patates  üreticisi perişan, depoda ürün      ü çürüdü. Geçen yıl rekolte ve üretim alanı daraldı. Niğde patateste Türkiye 1.ncisi, Nevşehir ile bölge patates ambarı, yalnız Niğde ilinde  kayıt dışı ile 1 milyon 200 bin  ton patates yetişir.  Halen anaç ithal patates 1500 Euro’ya Almanya vb ülkelerden ithal geliyor. Sertifikalı tohum 3 bin lira  civarında, yerli tohum hala yok, ithal tohum, gübre, ilaç maliyeti artırıyor. Yeraltından enerji ile su çıkar, elektrik pahalı, mazot pahalı, birde stokçu diye patates depolarını basıp erken tüketim yolunu açtılar. Bu uygulama, Türk çiftçisine, iktidar eliyle vurulmuş en büyük darbedir” dedi. 

GEÇEN YIL 15 KURUŞA SATILMIŞTI 

Gürer, Niğde’de resmi verilere göre her yıl ortalama 800 bin ton, resmi olmayan kaynaklara göre ise 1 milyon 200 bin ton patates üretiminin gerçekleştiğini ve ülkemizdeki patates üretiminin 5’te 1’inin Niğde’de yapıldığını belirtti. Gürer, “Geçtiğimiz  bir yıl öncesi patates üreticileri, ürünlerini maliyetine bile satamadı. Patates depolarda çürüdü. Üreticiler, yaklaşık 50 kuruşa mal ettikleri patatesi, 15-20 kuruşa tüccara vermek zorunda kaldı. Yıllardır yüzü gülmeyen patates üreticileri, bu yıl bir miktar nefes alacaktı ki iktidar, ithalatta gümrük vergisini sıfırlayarak buna engel oldu” diye konuştu. 

YERLİ ÜRETİCİYİ YOK EDECEKLER 

Patatesler depoda çürürken, çiftçiye destek veremeyen iktidarın, vaktinden önce soğan ve patates depolarını basarak, ürünlerin vaktinden önce tüketilmesine neden olduğunu anlatan Gürer, “Tanzimlere götürülmek üzere Niğde’den 2.7 liraya toplanan patatesler 3 lira maliyetle İstanbul’daki tanzim satış noktalarına götürüldü. Tanzimlerde 2 liradan tüketiciye sunuldu. Şimdi patatesin bittiği gerekçe gösterilerek dün akşam itibariyle ülkemize yurtdışından 200 bin ton patatesin gümrük vergisiz olarak girmesinin önü açıldı. Yıllardır üreticinin sesini duymayan, destek vermeyen iktidar, şimdi patates yok diye dışarıdan patates getiriyor. Bölgede çiftçiyi bitirdiler. Şimdide patates üretiminin ekim alanlarını darıltıyorlar” şeklinde konuştu. 

İktidarın her fırsatta ‘yerli ve milli’ olmaktan bahsettiğini de vurgulayan Gürer, “Sen yerli çiftçiyi bitirmek için elinden geleni yapacaksın, sonra da yabancı ülkelerden patates getirip, yabancı ülkelerin üreticisini kalkındıracaksın, sonra da çıkıp yerli ve milli olduğunu iddia edeceksin; bu nasıl yerlilik, bu nasıl milliliktir?” diye sordu.