Adana’nın Ceyhan ve Yüreğir ilçesindeki Roman yurttaşlarla kucaklaşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu, referandumda Cumhuriyet için, özgürlük için HAYIR oyu verilmesi gerektiğini belirterek, hemşehrilerinden ‘HAYIR’ sözü aldı.

CEYHAN VE YÜREĞİR’DEKİ ROMANLARLA BULUŞTU

CHP Adana İl Başkanlığının davetlisi olarak dün Adana’ya gelen Türkiye’nin ilk ve tek Roman milletvekili olan Özcan Purçu, ilk olarak İl Başkanı Ayhan Barut, Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ve Ceyhan İlçe Başkanı Kadir Aydar’la birlikte Ceyhan’da Şahin Özbilen Mahallesi’nde yaşayan Roman yurttaşlarla buluştu. Burada ev ziyareti de yapan Purçu, daha sonra Yüreğir İlçe Başkanı İsmet Yüksel’in de katılımıyla Yüreğir’in Akıncılar Mahallesi’ndeki Adana Roman Kültürü Derneği’nin açılışını yapıp, hemşehrileriyle kucaklaştı.


“CUMHURİYET YANLILARI ‘HAYIR’DA BULUŞACAK”

İl Başkanı Barut ve Adana Milletvekili Tümer yaptıkları konuşmalarda, vatansever, Cumhuriyet yanlısı tüm yurttaşların HAYIR’da buluşacağını belirterek, Roman yurttaşlara da sandığa gitmeleri ve HAYIR oyu kullanmaları çağrısında bulundu.

“ROMANLARIN ORTAK NOKTASI YOKSULLUK”

İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Roman yurttaşların ortak noktasının yoksulluk olduğunu belirtti. Romanların yoksulluğa bağlı olarak eğitim olanaklarından yeterince yararlanamadığının altını çizen Purçu, tüm çocukların ve gençlerin eğitim alması gerektiğini kaydetti. Üniversite öğreniminin önemine vurgu yapan Purçu, bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

“ROMANLAR BAYRAĞINA, VATANINA BAĞLI İNSANLARDIR”

Zorlu yaşam koşullarıyla mücadele eden Romanların, bayrağına, vatanına bağlı insanlar olduğunun altını çizen Purçu, “Biz ülkemizi seven, evlatlarını askere kınalar yakıp davullarla, zurnalarla uğurlayan, cumhuriyete bağlı, Atatürkçü, vatansever ve özgürlüğüne düşkün insanlarız. Yoksul olabiliriz ancak onurlu ve gururlu insanlarız” dedi.


“CUMHURİYET VE ÖZGÜRLÜK İÇİN ‘HAYIR’ DEMELİYİZ”

16 Nisanda gerçekleştirilecek referandumda neden HAYIR denilmesi gerektiğini de anlatan Purçu, kendisinin parlamenter sistem sayesinde milletvekili olabildiğine dikkati çekerek, “Parlamenter sistemde Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan herkes milletvekili, belediye başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı olabilir. Bu, Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu demokratik parlamenter Cumhuriyet rejiminin sağladığı bir haktır. Ancak, bugün millete yani bizlere verilen egemenlik tekrar bizden alınarak tek bir kişiye verilmek isteniyor. Başkanlık rejimine geçildiği taktirde tüm yetkiler bir tek kişide toplanacak. Bu nedenle Cumhuriyet için, özgürlük için, demokrasi için HAYIR demeliyiz” diye konuştu. Hemşehrilerinden HAYIR sözü alan Özcan Purçu, daha sonra karayoluyla Malatya’ya gitti