Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, günümüzde kentleşme hızının nüfus artışının önünde olduğunu ancak Adana’da tam tersi bir durumun yaşandığını söyledi. Ranta dayalı yerel yönetim anlayışının çözüm üretemeyeceğini ve sorun yaratıcı olmaya devam edeceğini belirten Akay, “Sorun insanlarımızın kentlileşemeden kentte yaşamalarındadır” dedi. Yarı kentli yurttaşı kentlileştirebilmek için yöneticilerin de dahil edilerek bilinçli bir eğitim seferberliğinin yaşama geçirilmesinin şart olduğunu vurgulayan Akay, kente yeni gelen yurttaşların kente uyum süreçlerini hızlandırmak ve kentli olmalarını sağlamak için kent enstitülerinin  kurulması gerektiğini ifade etti.

 

KENTTEKİ KÖYLÜLÜK DAHA CİDDİ SORUNLAR DOĞURUYOR

Nüfus artışıyla birlikte kentin kapladığı alanın da sorunların da büyüyüp karmaşıklaştığını ifade eden CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akay, kentteki köylülüğün, uygarlık, insanlık ve haklar açısından köydeki köylülükten daha ciddi sorunlar doğurduğunu vurguladı. Kent kültürü oluşmadığında köy kültürünün olumlu yanlarının da ortadan kalkmaya başladığını kaydeden Akay, “Bu durumda da kişi artık ne kentli oluyor ne de köylü kalıyor” dedi.

 

RANTA DAYALI YÖNETİM ANLAYIŞI ÇÖZÜM ÜRETMEZ

Kentteki pek çok sorunun kentlileşmenin gerçekleşmemesiyle bağlantılı olduğunu dile getiren Akay, mevcut belediyecilik anlayışıyla kentlilik bilincinin oluşmayacağını savundu. Yerel yönetimlerin sadece yasaların gereklerini yerine getirmekle yükümlü olmadığını altını çizen Akay, çözüm için kentte maddi yapılar dışında insanların var olduğunu hatırlaması gerektiğini bildirdi. Akay, “Ranta dayalı yerel yönetim anlayışının çözüm üretemeyeceği hatta bizzat sorun yaratıcı olmaya devam edeceği açıktır.  Sorun insanlarımızın kentlileşemeden kentte yaşamalarındadır” diye konuştu.

 

BİREYLERİN KENTLİLEŞTİRİLMESİ İÇİN EĞİTİM SEFERBERLİĞİ ŞART

Kentin insan kişiliğini her yönden geliştirmeye elverişli bir ortam haline getirilmesi gerektiğini anlatan Akay, yarı kentli yurttaşı kentlileştirebilmek için yöneticilerin de dahil edilerek bilinçli bir eğitim seferberliğinin yaşama geçirilmesinin şart olduğunu söyledi.

 

KENTSEL YAŞAM EKONOMİK İLİŞKİLERE İNDİRGENMİŞ

Gençlerin daha iyi yetişmesi ve her bireyin geleceğe umutla bakmasının kentlilik bilincinin oluşmasında en önemli etken olduğunu ifade eden CHP’li Akay, “Ortak yaşam ve kentlilik bilinci geliştirilememiş, kentsel yaşam ve aktiviteler sadece ekonomik ilişkilere indirgenmiştir. Gerçek anlamda bir kent kültürü ve gelişmenin sağlanabilmesi için bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması, refahın artırılması, gelir dağılımının ayarlanması. Göç eğilimlerinin kontrol edilebilir bir düzene kavuşturulması, yerinde istihdamın sağlanması, tarıma destek verilmesi ve köy kentlerin oluşturulması gerek” şeklinde konuştu.

 

KENT ENSTİTÜLERİ KURULMALI

Kente yeni gelen yurttaşların kente uyum süreçlerini hızlandırmak ve kentli olmalarını sağlamak için kent enstitülerinin de kurulması gerektiğini aktaran Akay, karmaşık sorunların çözümü için en az sakıncalı yöntemin ise demokrasi olduğunu vurguladı. Demokrasinin de kentleşmenin eseri olduğunu dile getiren Akay, şöyle konuştu:

“Demokrasinin yarım yamalak, kentleşmenin şehirde yığılma olarak gözlendiği yerde yapılacak çok şey var demektir. İç içe geçmiş sayısız sorunun olduğu bir gerçektir. Ancak sorun varsa çözüm de vardır. Temel görüşümüz toplumsallığı esas almayan anlayıştır.”