Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Yönetim Kurulu, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli genel seçimlerinde oy kullanacak vatandaşlara, 2-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında muhtarlıklarda askıya çıkacak olan seçmen listelerinde adlarının olup olmadıklarını kontrol etmeleri çağrısında bulundu. Çağrıda, 24 Haziran seçimlerinin ülkenin geleceği açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ve seçmen niteliklerine sahip herkesin vatandaşlık görevini yerine getirmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

SEÇMEN LİSTELERİ 2-12 MAYIS TARİHLERE ARASINDA ASKIDA KALACAK

CHP Adana İl Yönetim Kurulu’nun yazılı açıklamasında Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı seçim takvimine göre, seçmen kütüklerinin 2-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında muhtarlıklarda askıda kalacağı ve aynı tarih aralığında www.ysk.gov.tr adresinden de bina bazında sorgulama yapılabileceği kaydedildi.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

18 yaşını doldurup seçmen vasfına sahip olan herkesin mutlaka seçmen listelerini kontrol etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “2-12 Mayıs tarihleri arasında askı listelerine itiraz edip adreslerini değiştirmek isteyen vatandaşlarımızın nüfus müdürlüklerine adres beyan formu ile elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi ya da faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biriyle başvurması ve sonrasında adresini değiştirdiğine dair belgeyle ilçe seçim kuruluna başvurması gerekmektedir. 18 yaşını doldurduğu halde seçmen listesinde adlı olmayan gençlerimizin de ‘askıya itiraz ederek’ adlarını seçmen listesine yazdırmaları gerekmektedir. Aksi halde oy kullanabilmeleri mümkün değildir” denildi.

YAZLIKLARDA OY KULLANABİLMEK İÇİN YAPILMASI GEREKEN

Seçim tarihinin yaz tatili dönemine denk geldiğine işaret edilen yönetim kurulu açıklamasında, yazlık bölgelerde bulunan vatandaşların yazlık adreslerini “birinci ikametgah” olarak bildirmeleri gerektiğine dikkat çekilerek, “Seçmenler yalnızca birincil ikametgahının bulunduğu yerde seçmen olabilmektedir” ifadelerine yer verildi.

YURTLARDA KALAN ÖĞRENCİLER NASIL OY KULLANABİLİR?

Açıklamada, üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri illerde oylarını kullanabilmeleri için yapılması gerekenler ise şöyle aktarıldı:

“Yurtlarda kalan öğrencilerimizin, okullarının bulunduğu yerde oy kullanmak için, okullarından öğrenci belgesi ve yurt müdürlüklerinden yurtta kaldıklarına dair aldıkları belgelerle önce ilçe nüfus müdürlüğüne başvurmaları ve oy kullanmak için adreslerini birinci adres olarak kaydettirdiklerine dair aldıkları belgeyle ilçe seçim kuruluna başvurup seçmen listelerine yazılmaları gerekmektedir.”

ENGELLİ SEÇMENLERİN YAPMASI GEREKENLER

Seçmen olan engelli bireylerden sandığa gidebilenlerin veya bir yakınının askı süresi içinde www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanan “Engelli Beyan Formu” ile ilçe seçim kurullarına ya da muhtarlıklara başvurması halinde, sandık atamalarının en kolay oy kullanabilecekleri sandıklara yapılacağı vurgulanan açıklamada; yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakınının askı süresi içinde www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanan ‘Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu’ ve yatağa bağımlı olduğu ibaresinin yer aldığı sağlık raporu ile ilçe seçim kurullarına ya da muhtarlıklara başvurması halinde o bölgelerde seyyar sandıklar oluşturulabileceği ifade edildi.

“OYUNUZU KULLANIP CUMHURİYETE VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKIN”

CHP Adana İl Yönetim Kurulu açıklamasında bir tek oyun Türkiye’nin geleceğini değiştirebileceği belirtilerek, “Tek adamlık ile parlamenter demokrasi arasında tercih yapacağımız 24 Haziran seçimlerinde sandığa atılacak her oy büyük önem taşımaktadır. Oyunuzu kullanıp Cumhuriyete ve demokrasiyle sahip çıkın” ifadelerine yer verildi.