Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Adayı Dr. Müzeyyen Şevkin, CHP iktidarında Esnaf Bakanlığı kurulacağını, esnaf ve sanatkarların sorunlarının siyasette geniş yer bulmasına olanak tanınacağını vurguladı.

Seçim çalışmaları kapsamında CHP Adana Milletvekili Aday Adayı Av. Volkan Hüseyin Ertem ve partilileriyle birlikte Kıbrıs ve Saydam Caddeleri’nde esnaf, vatandaş ve inşaat işçileriyle görüşen Şevkin, son 16 yılda binlerce esnafın iflas ettiğini, binlercesinin de kepenk kapattığını söyledi.

CHP iktidarında ruhsatlandırma işlemlerinin esnaf odaları tarafından yapılmasının sağlanacağını belirten Şevkin, Suriyelilerin vergiden ve yasal yükümlülüklerden muaf şekilde iş yaparak haksız rekabet etmesini önleyeceklerini dile getirdi.

“ESNAF ARASINDAKİ FARKLILIKLAR KALKACAK”
Emekli olmuş ancak işine devam eden esnafın Sosyal Güvenlik Destek Priminin kaldırılacağını kaydeden Şevkin, sosyal güvenlikte norm ve standart birliğini sağlayarak esnaf aleyhine olan farklılıkları ortadan kaldıracaklarını belirtti. Muharrem İnce cumhurbaşkanlığında ve CHP iktidarında esnafın kira stopajının kaldırılacağını dile getiren Şevkin, “Esnafın kira, araç gideri gibi işyeri masraflarını vergiden düşebilmesini sağlayacağız. Esnafa yıllık ödediği vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandıracağız. Kredi kefalet kooperatiflerini güçlendirecek, kredi miktarlarını artıracağız. Esnafın kurduğu kümelenme şirketleri ve sosyal işletmelere vergi avantajı sağlayacağız. Tarihi çarşıları özerk yapıya kavuşturacağız” dedi.


İNŞAAT İŞÇİLERİNE ÖZEL…
Saydam Caddesi’ndeki bir inşaatta inşaat işçileriyle de bir araya gelen ve baret takan Şevkin, kamunun yaptırdığı ve ihale ettirdiği inşaat projelerinde taşeron sistemini kaldırarak tüm işçilerin ana firmaya bağlı ve güvenceli bir biçimde çalışmasını sağlayacaklarını vurguladı. Şevkin, “Ölümlü iş kazalarının (iş cinayeti) yaşandığı şantiyelerin çalışma izinlerini derhal iptal edeceğiz ve şantiyeyi işleten firmaların inşaat sektöründe faaliyetlerini askıya alacağız. Şantiyelerdeki barınma, yemek, ısınmaya dair koşulların düzeltilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacağız” diye konuştu.