Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, Çukurova’da yetişen erkenci ürünlerden daha önce yurtdışından ülkeye giren ürünlerin çiftçi ve hal esnafına büyük darbe vurduğunu belirtti.

ÇİFTÇİ, DESTEK BEKLİYOR
TBMM’de gündem dışı söz alan Tümer, hazine arazisi işleten çiftçilerin de hububat, tohum, gübre desteğinden ve devletin uygulamaya koyduğu çeşitli borç ertelemelerinden faydalanamadığına dikkat çekti. Tarım sigortası dahi yaptıramayan, arazi bedelinin yüzde 5’i oranında devlete ecrimisil bedeli ödeyen çiftçilerin tohum, gübre, mazot desteklerinden yararlandırılması, toplulaştırma işlemleri nedeniyle hazine arazilerini satın alamayan çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini kaydeden Tümer, “Bu çiftçilerimizin Tarım kredi kooperatifi ve Ziraat Bankası’ndan devlet destekli indirimli kredi kullanmasının yolu açılmalıdır” dedi.

ÜRETİCİ VE HAL ESNAFININ SORUNU
Öte yandan özellikle Çukurova’daki erkenci ürünler piyasaya çıkmadan önce yurtdışından ithal edilen ürünlerin yerli üreticiyi ve hal esnafını zor durumda bıraktığını ifade eden Tümer, “Esnafın ve üreticinin sorunları görmezden gelinmemelidir” diye konuştu.

BARAJ GÖLÜNÜ SORDU
Diğer taraftan Adana’da Seyhan Baraj Gölü’nün özelleştirilme girişiminin de Adana çiftçisine büyük zarar vereceğini ifade eden Tümer, “Tarlasının önünden geçen suyun fahiş fiyatla üreticiye sunulmasının önüne geçilmelidir. Halihazırda sulama birlikleri yüksek su ücretlerinden şikayet etmektedir. Sulama birlikleri ve çiftçilerimiz suyun hem verimli kullanımı hem de kaliteli ve bol ürün elde edilebilmesi için ayrıca kapalı sulama sisteminin hayata geçirilmesini beklemektedir” şeklinde konuştu.

MALİYE BAKANI YANIT VERDİ
TBMM’de CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer’e yanıt veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, hazine arazilerindeki toplulaştırma işlemleri nedeniyle geciken satış işlemlerinde gerekli koordinasyonu yapıp vatandaşlara buraları satacaklarını söyledi. Ağbal, “Biz de istiyoruz, yani vatandaşlarımız gerek edinim olarak gerekse kiralama yöntemiyle hazineye ait bu yerleri kendi uhdelerine alabilsinler” dedi. Ağbal, baraj özelleştirmesi konusunda doğrudan bir bilgi sahibi olmadığını kaydetti.