Türkiye’nin en genç belediye başkan aday adayı. CHP’nin Adana’daki genç, dinamik yüzü. Adanalılar CHP’den 24. Dönem Milletvekili adayı olarak gösterildiğinde tanıdı O’nu. Seyhan Belediye Başkanlığı için oldukça iddialı olan Soner Anafarta’yı ofisinde ziyaret ettik. Ofisinden içeri girer girmez genç ve aydınlık bir yüzün izleri çarptı gözümüze. Sosyal demokrasinin renkleri hakimdi. Mavi ile beyaz çok ön plandaydı. Sağ tarafına özenle yerleştirildiği belli olan eşinin ve oğlunun fotoğrafı ailesine düşkünlüğünü açıkça ortaya koyuyordu. Sol tarafında ise CHP’den aldığı teşekkür plaketleri ile modern bir kütüphane bulunuyor. Felsefe, tarih, din, siyasal, Atatürk ile çok özel -kimsede olmayan- kitaplar var kütüphanesinin raflarında. CHP’nin soyağacı kitabı ise bulunduğu yerden göz kırpıyordu. Çok az kişide bulunduğunu öğrendik. 11 aydır Seyhan’ı dolaşıp Seyhanlı’nın nabzını tutuyor Anafarta. 11 aylık sessiz ama derinden yürüttüğü çalışmalarını 20 sayfalık aday adayı gazetesinde anlatmış. “11 ayda yaptıklarımızdan 5 farklı gazete daha çıkarırdık” diyor Anafarta. Gazete, Seyhan’ın sokaklarında vatandaşlara ve partililere dağıtılıyor. Özenle hazırlandığı oldukça belli. “Genç ve yeni Seyhan’da Soner Anafarta” başlığı genç bir kadro ile çalıştığının da ipuçlarını veriyor. Soner Anafarta, genç ve içimizden biri. Sıcak ve mütevazı bir kişiliği var. Konuları ideolojilerden uzak bir şekilde irdeleyip her şeyin dilinden konuşmaya çalışıyor. Tam bir CHP aşığı. Tam bir adanmışlık duygusuyla her şeyini partisine vermiş genç bir siyasetçi. Son 5-6 yıldır sadece CHP ve siyaset ile vakit geçiriyor. Oturttuğu sistemle işlerini tuşlarla yönetiyor. Zeki ve pratik bir insan. Geçen yıl en genç girişimci adayı olmuştu. İşiyle ilgili buluşları var. Adana’nın öz evladı olarak şu anda kendi dalında tek. Üreten bir aileden geliyor. Dedesi ilk işçi sendikasını Türkiye’de ve Adana’da kuran kişi. Yani CHP’nin aradığı ‘Gezi Ruhu’  aslında yanıbaşında. Her dili konuşacak, genç, dinamik, enerji dolu, insana dokunmayı bilen, vatansever bir Adanalı; Soner Anafarta.

Seyhan’ı, Seyhan’ın sorunlarını ve ilçenin nasıl kalkınacağını konuştuk Anafarta’yla. Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk’ün “Belediyecilik nasıl olmaz” sorusuna 10 yıldır en iyi örnekleri verdiğini anlattı. Seyhan’daki kentsel dönüşümün insanlık suçu olduğunu yineleyip Azim Öztürk’e yeniden “hodri meydan” dedi. Seyhan’ın Adana’nın kalbi olduğunu vurgulayıp, belediye başkanı seçilmesi halinde 97 mahallenin de aynı hizmeti alacağını söyledi.

 

11 aylık çalışmalarınızı kısaca özetleyebilir misiniz? Halktan ne gibi geri dönüşler aldınız?

11 ay önce 11 proje ile yola çıktık. Bugün itibariyle büyük bir emek ve alın teri ile yolumuza çok daha güçlü bir şekilde devam ediyoruz. “Katılımcı ve toplumcu belediyecilik anlayışıyla geliyoruz” dedik. Bu anlayış çok kolay bir anlatımla “herkesin söz sahibi olduğu toplum yararına yönetilen belediyecilik” demektir. Bu, yeniçağın belediyecilik anlayışıdır. Biz bu düşüncemizi açıkladıktan tam 9 ay sonra partimizin yerel seçim stratejisi de bu anlayış üzerine kuruldu. Bu da bizim ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösterir.

 

Bu, sizce bir rastlantı mı ?

Rastlantı olmadığını düşünüyorum. Çünkü her konuyu ciddi şekilde analiz ederek yürüyoruz. Sayılara çok önem veriyoruz. Örneğin AKP hükümetinin sağlık politikalarından biri olan “Yeşil Kart” sahibi yurttaş sayısı Seyhan’da 120 bin civarındaydı, bugün bunların hepsi iptal edildi. Halkımız için özellikle sağlık açısından bir ihtiyaç doğdu, biz de bu ihtiyacı “Evine Sağlık Seyhan” projemizi ile karşılayacağız. Bu projemiz 65 yaş üstü ve yeşil kart iptalleriyle birlikte toplamda 200 bin kişiye hitap ediyor.

 

Aklımızda kalan projelerinizden biri de “Halk Eczanesi”. Ne yapılacak bu projeyle?

Fakir ve mağdur vatandaşlarımıza ilaçlarını biz sağlayacağız. Sistem “Evine Sağlık Seyhan” ile beraber yürüyecek ve 200 bin kişinin raporları tutulacak. Ev ve hastane raporları dâhil olacak.  Bir de “Seyhan Kart” projemiz var. Tamamen toplum yararına olan ve dinimizin örf ve adetlerini de yerine getiren bir projedir. Yine ihtiyaç ve muhtaç sahiplerimize bir kart veriyoruz. Bu kart ile sol elin verdiğini sağ el görmeyecek. Muhtaç vatandaşımızı utandırmayacağız. Utanmayacak gidip ihtiyaçlarını istediği gibi karşılayacak.  Bu kartı evin kadınına vereceğiz. “Sosyal Market”imiz de olacak.

 

Nasıl bir marketten söz ediyorsunuz?

Bu yurtdışından getireceğim çok profesyonel bir proje. Yeni, kullanılmayan ürünlerin tamamını muhtaç sahibine ulaştıran bir proje.

 

Bu sosyal yardım projelerinde CHP’lilere öncelik ya da ayrıcalık gibi bir durum olacak mı?

Bakın, şu çok önemli. Biz yeni bir anlayışa hitap ediyoruz. Hiçbir ideolojik akıma kapılmadan sadece insan ve onların ihtiyaçlarına odaklı bir anlayışla yola çıktık. Projelerimizin hiçbirinde hiçbir ayrım yapılması sözkonusu olamaz. Zaten bu projelerimizi anlattığımızda da o insanlardan inanılmaz tepkiler alıyoruz.

 

Ne gibi tepkiler?

Örneğin; mevcut belediye başkanına kentsel dönüşümle ilgili 16 soru sorduk. Kendi seçeceği TV kanalında kentsel dönüşümü konuşmak için çağrıda bulunduk. Ne sorularımıza cevap verdi ne de karşımıza çıkabildi.

 

Sizce, Seyhan’daki kentsel dönüşüm uygulamalarında ne gibi yanlışlıklar var ?

Apartmanlar arası metre payları yapı ve denetim kurallarına uygun değil. Seyhan’da ki kentsel dönüşüm insan haklarına aykırı. İlk defa söylüyorum benim kentsel dönüşüm projem hazır. Aday olursam tek tek bütün Seyhan’a iki dakikada bu projeyi görüntülerle anlatacağız ve göreve gelince yaşama geçireceğiz. Şu anki şekliyle gitmesine izin verirsek intihar etmiş oluruz.

 

Seyhan’ı gezip dolaşıyorsunuz. Uzun bir süredir de adaylık için çalışıyorsunuz. Çalışmalarınızın sonucunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Seyhan’da sanki bir yerel seçim geçirmiş gibi şu ana kadar her yerini gezdik.  Bu çalışmalarımızın karşılığını bağımsız anketlerden mevcut belediye başkanının bile geride bırakıp ilk sırada çıkarak sayısal analiz olarak da görüyoruz. Bu çok kolay olmadı tabi. İyi analiz ettik, iyi bir ekiple, yere basan, Seyhan’ın gelişip büyümesi için kilit öneme sahip olduğunu düşündüğümüz, insan odaklı projeler hazırlayıp sağlam adımlarla yola çıktık. Her kesimin elini sıktık. Bugün benim elimin üzerinde binlerce kişinin parmak izi var ve bu iz “genç ve yeni bir Seyhan” yaratacak. Bunu hep beraber göreceğiz.

 

Sizce, Seyhan’ın Adana için önemi nedir?

Seyhan, Adana’nın kalbidir ve biz göreve gelince bu kalp çok daha dinamik ve hızlı şekilde atacak.

 

Bu bağlamda Seyhan’ın Adana’daki yeri ne olmalıdır?

Biz göreve geldikten sonra Adana deyince akla Çukurova değil Seyhan gelecek. Öyle bir Seyhan yaratacağız ki halkımız Seyhan’da zaman geçirmek için özel olarak buraya gelecek. Bizimle beraber Seyhanlı olmak ayrıcalık olacak.

 

Seyhan’ın en önemli sorunu nedir?

Birincisi işsizlik, ikincisi de bakımsızlık ve geri kalmışlık. Bunları doğru projeler ve finans yönetimleri ile aşacağız. Zaman alacaktır elbet fakat ben 34 yaşındayım. Zamanımda var gücümde, vizyonum da.

 

Güney ve kuzey Seyhan arasındaki gelişmişlik farkı nasıl ortadan kalkar?

Seyhan’a kalkınma projesi yapmak gerekir. Genel anlamda kendi gelirini artırmayan belediye yerinde sayar. Hatta Adana diliyle anaryaya takar. Fakat öyle bir proje yapacaksın ki Seyhan kalkınacak. İşte bu yüzden kimseye muhtaç olmadan kendi imkânlarımızı kendimiz yaratacağız. Burada tekrar söylüyorum Uğur Mumcu'ya saygım sonsuz. Adı bir meydanımıza verilmiştir ama eski Adana'nın Seyhanlının Meydanı 5 Ocak Meydanı’dır. (Kurtuluş Meydanı'dır) 5 Ocak Meydanı'ndan başlayarak, Vilayet'e giden yol, Büyüksaat ve Adanüs'ten ismini alan Seyhan Nehri ve devamında Taşköprü, Ramazanoğulları Konağı’na kadar ulaşan bölge, Türkiye'nin ve Avrupa'nın dünyanın en cazip tarihi merkezi olabilecek bir yerdir.  Bunu biliyoruz ama kullanamıyoruz. Her gün imar konuşuyoruz ama hizmet konuşmuyoruz. Biz burayı katılımcı ve toplumcu belediyecilik anlayışıyla kalbimiz ilan ediyoruz.  Burası bizim kalbimizdir. 5 Ocak bizim kalbimizdir. Kurtuluş Meydanı bizim ve kurtuluşumuzun meydanının adı olacaktır.

 

Bu projelerin finansmanını nasıl sağlayacaksınız?

Projelerimizin taslakları hazır, bunları halkımıza götürerek, yurtdışından, AB tarihsel projeler kaynaklarından, dünya belediyeler birliği kaynaklarından fikir alarak yaratılan kanallar ile çok kolay bu projeye hibe alabiliriz. Burasının kalp olduğunu söylemiştim. Buradan bize gelecek gelir ile kılcal damarlardan mahallelerimize hizmet akacak. Bunu başaracak güçteyiz.

 

Seyhan’da bir yönetim boşluğu olduğunu düşünüyor musunuz? Görüştüğünüz kesimlerden bu konuda serzenişlerde bulunan oldu mu? Halk belediye yönetimine nasıl bakıyor?

Sağolsun Sayın Azim Öztürk bize çok yardımcı oluyor. “Belediyecilik nasıl olmaz” sorusunun 10 yıldır en iyi örneklerini verdi bize. Bütün Seyhanlılara ve bize iyi ders oldu. Kendisine teşekkür ederiz artık biz göreve talibiz.

 

Seyhan’da sosyal barışın var olduğunu düşünüyor musunuz?

Bilinçli yapılan bir şey var. Bıkkınlık yaratılarak Seyhanlı vatandaşlarımız Seyhan’dan ve yaşam biçimlerinden uzaklaştırılmak isteniyor. Bizimle bu bitecek. Çünkü söz verdim. Türkçe, Arapça, Lazca, Kürtçe farklı dillerdir fakat bizim dilimiz hepsini kapsayacak. Bu dili yaratacağım. 97 mahalleye de aynı hizmeti götüreceğim.

 

Seyhan’da mutlaka yaşama geçmesi gerektiğini düşündüğünüz bir proje var mı?

Evet. Kalkınma projesi şart. 5 Ocak Meydanı’ndan başlayıp Seyhan Nehri’ni ve Taşköprü’yü içine alan projemi kesinlikle hayata geçireceğim. Bir de kentsel dönüşümle ilgili olarak göreve gelir gelmez bilgi kampları kuracağız. Uzmanları, sivili toplum kuruluşlarını, paydaşları ve kentsel dönüşüm kapsamına giren vatandaşlarımızı bu kamplarda buluşturacağız. Biz başlangıç projesini sunup geliştirmelerini isteyeceğiz.

 

Adana’nın en büyük sorununun işsizlik olduğu yadsınamaz bir gerçek. Seyhan’da da işsizlik oldukça yoğun. Bu sorunun çözümü için yerel yönetim olarak ne yapılmalı?

Bu konu çok bilinmiyor fakat belediye başkanı bu konuda sorumludur. İyi bir belediye başkanı “Ben her şeyi bilirim” diyen değildir. İyi bir belediye başkanı girişimci olanıdır. İyi bir belediye başkanı halkın sırtına vergi yüklemeden dışarıdan gelir getirendir. Biz dışarıdan gelir getireceğiz. Girişimci olacağız. Saydam olacağız. Belediyeyi halkın hizmetine kapsamlı şekilde açacağız.

 

Bunları nasıl yapacaksınız?

Seyhan Nehri Projemiz, aynen Porsuk çayı projesinde olduğu gibi mesire ve doğal alanları korunarak, kafeteryalar, pastaneler, oturma, gezme ve spor alanları kurulup cazibe alanları haline getirilerek projelendirilecek, halkımıza hem gelir kapısı hem de yasam alanı olarak sunulacaktır. Alanlara iş yerlerine sadece Seyhanlılar sahip olabilecek çünkü Seyhan’ın issizliğini çözersek Adana’nın issizlik sorununu çözeriz. Seyhan, bir bakıma göç bölgemiz. Seyhan’ın tarihsel dokusunu bozmadan projelerimizi yapıp, doğru kanallar vasıtasıyla tanıtarak turizme açacağız. Seyhan’da, Taşköprü’nün üzerinde her ülkeden turistleri görmemiz muhtemeldir. Buna inanmak gerekir. Ben inanıyorum buna, yaşım da müsait, vizyonum da gençliğim de. Allah sağlık verirse ömrüm de yeter. Kuzeyin güneye nazaran ekonomik durumu daha iyi. Bu ayrıca kuzeyde yasayan hemşerilerimizi güneyde harcatmaya yönelik bir projedir. Belediye başkanı olarak Seyhan’da hem göze hem de gelire hitap edilebilecek projelere imza atacağım.

 

Son açıklamanızda finans ve proje yönetim konusuna değindiniz. Nasıl bir işleyiş düşünüyorsunuz? Bu konuyu biraz açar mısınız?

Kısaca anlatırsak, sağlıklı bir şekilde projelendirilmiş, ihale sürecinde etkinlik ve şeffaflık sağlanmış, yeterli denetleme ve değerlendirme mekanizmaları kurulmuş, proje yönetimi için gerekli düzenlemeler yapılmış, bağımsız finansmanı sağlanmış projelerden, hedeflenen ve arzulanan bir yönetim sunacağız. Sonuçta, hem siyasal ve toplumsal maliyeti ağır proje başarısızlıkları yaşanmaz hem de büyük ölçüde kaynak savurganlığı ortaya çıkmayacaktır. Seyhan’da projelerimizi aynı saydamlık ve profesyonellik içinde yapmayı şimdiden halkımıza taahhüt ettik biliyorsunuz.

 

Eklemek istediğiniz konular var mı?

Günaydın Gazetesi’ne ve size bu röportaj için teşekkür ederim. Ayrıca, Ben doğduğum büyüdüğüm Seyhan’a, Seyhan’da genç ve yeni bir başkan’a hazır. Genç bir belediye başkanı bekleyen Seyhanlı hemşehrilerimin ihtiyaçlarını karşılamaya geliyoruz. Sosyal demokrat bir belediye başkanının Seyhan’da neleri başarabileceğini göstermek için gece-gündüz ayrımı yapmayacağız. Seyhanlılar’a sağlık, huzur ve bereketli günler diliyorum.

GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ