Meclis toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın başkanlığında yapıldı. Aldırmaz, ilk olarak "Anneler Günü" dolayısıyla, kadın meclis üyesi ve gazetecilere kırmızı gül dağıttı.

Gündem maddelerine geçilmeden önce gündem dışı söz alan MHP meclis üyesi Ahmet Aslan, sinekle mücadelede ilaçlama konusuna değinerek "Adana'yı sinek götürüyor" dedi.

Her bölgede belirgin bir şekilde sineklerden rahatsız olunduğunu aktaran Aslan, "Ama biz bununla ilgili sokaklarda, mahallelerde aktif olarak bir çalışma göremiyoruz. Hem ilçe belediyeleri hem büyükşehir belediyesinin mahrumiyet durumu var. İlçe belediyeler bizim görevimiz değil, büyükşehir belediyesi ise ilçe belediyenin görevi diyor. Böyle bir atışma söz konusu. Ancak bu tartışmalar halkı ilgilendirmiyor. Vatandaş çözüm ve sorunun halledilmesini istiyor. Bu yüzden lütfen belediye başkanları bir araya gelerek sorunu çözsün. Adana'yı bu sinek kaosundan acilen kurtarsın. Zarar gören vatandaş oluyor" diye konuştu.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM, KENTSEL ZULME DÖNÜŞMESİN"

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Aslan, şunları söyledi:

"Kentsel dönüşüm konusu bir modadır gidiyor. Sadece Seyhan Belediyesi yakında ihalesini başlatacak. Ama biz her mecliste bir kentsel dönüşüm furyası yapıyoruz. 3,5 senedir buradayız. Daha bir çivinin çakıldığını görmüş değiliz. Bu Yüreğir, Sarıçam, Çukurova ve Seyhan olmak üzere... Biz bu bölgeleri kentsel dönüşüme kavuşturduğumuz zaman, o bölge halkını mağdur etmiş oluyoruz. Çünkü bu insanlar burada ne çivi çakabiliyor ne alıyorlar ne de satabiliyorlar. Bu yüzden kaş yaparken göz çıkartmayalım. Lütfen yapamayacağımız şeyleri meclise getirmeyelim. Alt yapısını hazırlamadığımız konuları meclisten geçirmeyelim. Kentsel dönüşüm, kentsel zulme dönüşmesin. Başkanların her kentsel dönüşüm planını meclise getirip, vatandaşların zarara uğramasını önlemesini istiyorum."

1/25000'lik nazım imar planı ile ilgili meclise yapılan eleştirilere cevap veren CHP meclis üyesi Mehmet Esendemir, "Son zamanlarda meclisimiz bazı çevreler tarafından ciddi anlamda eleştirilere maruz kaldığından dolayı bu açıklamaları yapma gereği duydum. Adana'nın 1/25000'lik nazım imar planı hatırlarsınız 2008 yılında yapılmıştı. Bu tarihe kadar Adana'nın 1/25000'lik nazım imar planı yapılmamış. Bu büyük bir skandaldır. 2008 yılına kadar Adana'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapanlar, 1/25000'lik nazım imar planı yapmadan, 1/5000'lik nazım imar planı ile Adana'yı imarlaştırmış ve yönetmişlerdir. 1/25000'lik nazım imar planını yapmak 2008 yılında akıllarına gelmiş ve ihalesini yapmışlar. Bu ihaleye dikkatinizi çekmek istiyorum. Adana'nın önündeki 30 yılını belirleyecek 1/25000'lik nazım imar planını yapma işini o zamanki idareciler, yetkililer ve başkanlar karne yeterliliği olmayan bir plancıya vermişler. Haliyle mahkeme de plancının yeterliliği olmadığı için 1/25000'lik nazım imar planını iptal etmiş. Ayrıca bu planın jeolojik etüdünün yapılmayışı da planın iptali için geçerli nedendir. Plan yeterliliği olmayan plancıya belediye kapısından ciddi paralar ödenmiştir. Bu bir suçtur. Belediye dolayısıyla Adanalı zarar uğratılmıştır" dedi.

"İSMAİL HAKKI DEVELİ'NİN ADI YAŞATILSIN"

CHP meclis üyesi Bekir Sıtkı Özer ise kısa süre önce kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İsmail Hakkı Develi'nin isminin bir bulvara ya da bir sosyal tesise verilerek yaşatılması gerektiğini söyledi.

İşportacı zabıta kavgasından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Özer, "Şimdi yeni bir uygulamayla biber gazları da sıkmaya başlamışlar. Bu adamlar zorunlu olarak Güney ve Güneydoğu'dan bu kentlere geldiler. Bu tablacılara bir çözüm bulmak zorundasınız. Bunlara sahip çıkmak zorundayız. Niye zabıtalarla seyyar satıcıları karşı karşıya getiriyoruz. Bir yer gösterelim bunlara" dedi.

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da, Karataş Yolu ile ilgili sıkıntılar olduğunu belirterek, "Tabi biz kendi işimizi takip etmezsek, beklersek bir neticeye varmamız söz konusu olamaz. Bunlar takip edildikçe genel bütçeden Adana'ya getirilecek hizmetler için ödenek sağlanmış oluyor. Karataş Yolu ile ilgili ciddi kamulaştırma sıkıntıları var. İlk 1 kilometrelik yol çözüldü. Ondan sonrası ise malum mahkeme işleri uzun sürüyor. Ama arkadaşlarımız bunun üzerinde duruyorlar. Yanılmıyorsam ASKİ'nin hatlarıyla ilgili bir sıkıntı oldu. Arkadaşlarımız ona da bir çözüm bulacak. 50 yıllık ihmal bu iktidar döneminde çözülüyor" dedi.

"ZİYAPAŞA VE HAVAALANI KAVŞAĞI BU YIL İÇERİSİNDE BİTİRİLECEK"

Ziyapaşa ile havaalanı kavşağının bu yıl içerisinde bitirilip hizmete açılacağını kaydeden Çelikcan, "Bu hizmetler yapılırken de önceki yapılan iki kavşağın yan yol düzenlemesi Karayolları ile Büyükşehir'in oturup konuşup rahatlamayı sağlayacak. Havaalanından çıktığımız zaman Yüreğir'e çok kısa zamanda yol almış olacağız. Bu sene içerisinde bunlar da devreye alındığında Adana'da önemli bir trafik sorununu çözmüş olacağız" diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise, sinekle mücadele konusunda belediye olarak üzerlerine düşen görevleri yaptıklarını belirterek, apartman sakinlerinin de bu konuda dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

Görevini yapan zabıtaya sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Aldırmaz, "Zabıta ne yapsın. Onları kaldırmayıp da görevinden mi olsun. Zabıta da görevini yapıyor. Herkes esnaflık yapabilir. Ama Türkiye'de ticaret yapmanın, esnaf olarak çalışmanın da kanunları vardır. Bu arkadaşların ekmeğine karşı değiliz. Ama kendi aralarında bile kavga ediyorlar" dedi.

Gündem dışı konuşmaların ardından, gündeme geçildi. Meclis üyeleri 20 gündem maddesini görüşerek karara bağladı.
Kaynak: Haberler.com