Adana’nın en büyük sorununun işsizlik olduğunu vurgulayan Çetin, “Aş umuduyla göç edenler çaresiz ve mutsuz. Sadece Çukurova Belediyesi’ne 12 bin kişi iş için başvurdu” diye konuştu.

“ÇOK BORÇ VAR AMA BİZ AZALTABİLİYORUZ”

Ulusal Kanal’da gazeteci Çetin Ünsalan’ın Ekopolitik adlı programında bu sabah (13 Ekim Pazartesi) canlı yayın konuğu olan Çukurova Belediyesi ve DABB Başkanı Soner Çetin, bir soru üzerine belediyelerin müthiş bir borç yükü altında olduğuna dikkat çekti. “Hemen her belediye bu sorunu yaşıyor” diyen Çetin, “Bu şartlar altında yapılması gereken iki şey vardı; biri tasarruf etmek, diğeri akılcı projeler planlayarak belediyeleri ek yük altına sokmamak. Biz de Çukurova Belediyesi olarak bunu yaptık. Hem tasarruf ettik hem de cebimizden tek kuruş çıkmadan projeler hazırladık” dedi.

“BORÇLANMADAN 2 KAYNAK OLUŞTURDUK”

Gazeteci Ünsalan’ın “Borçlanmadan ya da katkı payları artmadan nasıl kaynak yarattığınıza örnek verebilir misiniz?” sorusuna DABB ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’in yanıtı şöyle oldu: Belediye başkanı hariç makam aracı kullanılması uygulamasına son verdik. Ben de özel işlerimde kendi özel aracımı kullanmaya başladım. Kiralık araçların tümünü gönderdik ve müthiş bir tasarruf sağladık. Türkiye’nin en büyük sorunlarından olan öğrenci yurdu meselesini çözmek için TMMOB ile anlaştık ve arsayı hazırladık, cebimizden bir kuruş çıkmadan 400 kişilik yurt için harekete geçtik.

“İŞSİZLİK SORUNUNU BELEDİYELER ÇÖZEMEZ”

Adana’nın yanlış teşvik politikası yüzünden Türkiye’nin kamu yatırımı yapılan 81’inci ili durumuna düştüğüne işaret eden Başkan Soner Çetin, “Bir zamanlar ‘tekstilin başkenti’ olan Adana bugün fabrika mezarlığına dönmüştür ve işsizlikte Türkiye şampiyonudur. Adana’ya iş ve aş umuduyla göç edenler umutsuz ve mutsuzdur” dedi ve ekledi: Kısıtlı imkânlar ve borç yükü altındaki belediyeler işsizlik sorununu çözemez. İşsizlik o boyutlara ulaşmış durumdadır ki sadece belediyemize iş için başvuran insan sayısı 12 bini aştı. Ama biz yine de projelerimizle istihdama katkı yapmaya çalışıyoruz.

“ŞEFFAF, AÇIK, HALKLA VE STK’LARLA İÇ İÇEYİZ”

İhalelerin herkese açık yapıldığı, savurganlığın önüne geçildiği güler yüzlü bir belediyecilik anlayışını hayata geçirdiklerini anlatan Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği (DABB) ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Halk size kolaylıkla ulaşabiliyor mu?” sorusuna yanıt verirken de şöyle dedi: Her hafta cuma günü Halk Günü’nde halkımızla, istedikleri an ve her ay yine toplu halde kahvaltıda muhtarlarımızla, odalar, STK’lar, akademisyenler ve sanatçılarla da her üç ayda bir Danışma Kurulu’nda bir araya geliyoruz. Altı ay geçti ama hala günde 200 kişiyle görüşüyorum. Cep telefonumu değiştirmedim ve çok özel anların dışında arayanlara yanıt veriyorum.