Çiftçi ve üreticilerin tarla ve bahçelerinde kullandıkları sulama suyu bedelleri Meclis gündemine taşındı. CHP’li Elif Doğan Türkmen, üreticilerin suyu pahalı kullandıklarını belirterek, sulama suyu bedellerinde indirime gidilmesi gerektiğini söyledi.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen; Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Önergesinde; Adana’nın Yüreğir ilçesinin Çatalpınar, Nacarlı, Vayvaylı, Güveloğlu, Kütüklü ve Esenler Köylerindeki üretici ve çiftçilerin tarla ve bahçe sulamalarında DSİ’den temin ettikleri suyun yetersiz ve pahalı olduğu yönündeki şikayetlerine dikkat çekti.
SU BEDELLERİ BİR YILDA İKİ KAT MI ARTTI?
Üretici ve çiftçilerin geçen yıl lav edilen Lokman Hekim Sulama Birliği’nden dönüm başına 80-120 lira arasındaki bedellerle su temin ettiklerini hatırlatan Elif Doğan Türkmen, “üretici ve çiftçiler, bu yıl DSİ’nden temin ettikleri suya, yer fıstığı ve mısır ürünü için dönüm başına 150 lira, narenciye ürünlerinde ise yine dönüm başına 350-400 lira arasında bedel ödediklerini belirtmektedirler” dedi.
Söz konusu köylerdeki üretici ve çiftçilerimizin pompaj sulamadan kullandıkları suyun geçen yıl ve bu yılki hizmet bedel tarifelerinin, hangi ürünler için dönüm başına ne kadar olduğunu soran Elif Doğan Türkmen; Bakan Eroğlu’na “üretici ve çiftçilerin sulama suyunun yetersiz ve pahalı olduğu yönündeki eleştirilerine katılıyor musunuz? Su miktarını artırmayı ve su bedellerinde bir indirime gitmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.