TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, AKP iktidarının yanlış tercih ve politik kararları nedeniyle Ahilik kültürünü yaşatmaya çalışan esnaf ve sanatkarların büyük zorunluklar yaşadığını vurguladı. Günde 16 saat çalışıp, evlerine ekmek götürmeye çalışan esnaf ve sanatkarın kepenk kapatmak zorunda kaldığını vurgulayan Sümer, “Alışveriş merkezleri ve zincir marketler nedeniyle sayıları her geçen yıl daha da azalan esnaf ve sanatkârlarımız, ekonomik krizin de yıkıcı etkisiyle kredisini ödeyemez, vergi ve sosyal güvenlik primlerini yatıramaz, evine ekmek götüremez hale gelmiştir” dedi. CHP’li Sümer, döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, yüksek faizler ve ekonomik krizle mücadele eden esnaf ve sanatkarların mutlaka faizsiz can suyu kredisi ile desteklenmesi ve borçlarının yapılandırılması gerektiğini söyledi.

“BİRÇOK MESLEK DALI BİTME NOKTASINA GELDİ”

CHP’li Sümer, Ahilik Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, uygarlık tarihine, kültürümüzün armağan ettiği eşsiz değerlerden biri olan Ahiliğin, temelleri 13’üncü yüzyılda Anadolu topraklarında atılmış olan ekonomik, ahlaki ve kültürel hayatı düzenleyen köklü bir müessese olduğunu hatırlattı. Ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, dürüstlük, alçak gönüllülük, cömertlik, kardeşlik ve yardımseverlik gibi değerleri esas alan Ahiliğin, yüzyıllar boyu milletimizin birliğini ve sosyo-ekonomik düzenini koruyan ve gözeten bir güç kaynağı olduğunu vurgulayan Sümer, şöyle devam etti:

            “Din, dil, ırk ayrımı gözetmeden herkesi eşit gören, hakça paylaşımı esas alan bu anlayış ile dayanışma ruhunu ekonomiye yansıtan Ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkâr birlikleri için altın bir rehberdir. Bu değerleri yaşatma uğraşı veren ve bu kültürü rehber edinen meslek kuruluşlarına bağlı esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere, hayatını alın teri ve emek ile sürdüren tüm üreticilerimiz ne yazık ki son yıllarda çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmışlardır. İktidarın yanlış tercih ve politik kararları nedeniyle, Ahilik kültürü ve bu kültürü yaşatma uğraşı verenler büyük yaralar almışlardır. Esnaf ve sanatkârın piri Ahi Evran Veli’nin ‘Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ düsturu kaybolmuş, pek çok meslek dalı bitme noktasına gelmiştir.”

“ESNAF EVİNE EKMEK GÖTÜREMEZ HALE GELDİ”

            İşsizliğin en temel sorun olarak yaşandığı ülkemizde, her türlü fedakarlığı göstererek günde 16 saat çalışan esnafın, ekonomik sıkıntılar nedeniyle kepenk kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Sümer, “İhtiyacı karşılamaktan uzak, kentlerin dört bir yanına yaptırılan alışveriş merkezleri ve zincir marketler nedeniyle, sayıları her geçen yıl daha da azalan esnaf ve sanatkârlarımız, ekonomik krizin de yıkıcı etkisiyle kredisini ödeyemez, vergi ve sosyal güvenlik primlerini yatıramaz, evine ekmek götüremez hale gelmiştir” diye konuştu.

“CAN SUYU KREDİSİ VERİLMELİ”

            CHP’li Sümer, iktidarın temel görevinin ekonomide ve sosyal hayattaki tüm sorunları çözmek olması gerektiğini vurgulayarak, mesajında şu görüşlere yer verdi:

            “Üreteni desteklemek ve üretileni adil olarak paylaşmak, başarıyı ödüllendirmek ülkemizin geleceği için son derece önemlidir. Bu açıdan döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, yüksek faizler ve ekonomik krizle mücadele eden esnaf ve sanatkarımıza verilecek faizsiz can suyu kredisi ve var olan borçlarının yapılandırılması, esnafımızı ve sanatkarımızı büyük ölçüde rahatlatacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, Anadolu’da yüzyıllar öncesinden günümüze ışık tutan Ahilik geleneğini yaşatmak adına kutladığımız haftanın, esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere, ülkemizin kalkınmasına katkı vermesini diler, tüm esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı, bol kazançlar dilerim.”