Sümer “CHP Milletvekili adayı olarak, ilimizi, köy köy geziyorum. Çukurova sanayi ve tarım kenti olarak sadece ülkemize değil, yurtdışına da yıllarca ihracat yapmış bir bölgeydi. Adana’dan bahsedilirken artık sanayi şehri denmez oldu. 16 yıllık AKP Hükümetinin yanlış tarım politikaları sonucunda, tarımla uğraşan, üreten çiftçilerimiz de artık tamam diye feryat eder duruma gelmiştir.” Dedi.

TARIM STRATEJİK BİR ALANDIR

“Tüm Dünya’da hükümetler tarımı desteklerken, ülkemizde işbaşında olan AKP Hükümeti tarımla uğraşan çiftçimizi desteklememektedir. Ayrıca hükümet adeta çiftçimizle rekabet etmeye başlamıştır. Çiftçimiz ekersem zarar ediyorum diyerek, tarlasında hiçbir şey ekmemeye başlamıştır. Çiftçi alın teriyle, emeğiyle bazen 24 saat çalışan toplumun en özverili kesimini oluşturmaktadır. Çiftçimizin zarar etmemesi için; CHP iktidarında, bir yıl önceden kimlerin ne ekeceği ve hükümetimiz tarafından kaç liraya satın alınacağı açıklanacaktır.” Dedi.

Kendi kendine yeten bir ülkeyken, şimdi neden tarım ürünlerini yurt dışından ithal eden bir ülke olduk. Egemen güçler Türkiye tarım ve hayvancılık sektöründen çekilsin diye, yıllardır mücadele ediyorlardı. Sonunda bunu AKP Hükümetinin yanlış tarım politikaları sonucunda başardılar.

Tarım girdileri dediğimiz, mazot, gübre, tarım ilacı, elektrik, su vb  Dünya’da en pahalı kullanan çiftçi bizim çiftçimiz. Aylarca emek verdiği ürünü de yok pahasına tüccarlara satmak zorunda kalır ve parasını da aylar sonra alırsa, çiftçimiz nasıl ayakta kalacak.

Kanun açık milli gelirin % 1 ‘inin çiftçimize teşvik olarak verilmesi gerekiyor. AKP Hükümeti döneminde çiftçimize bu teşvik neden verilmedi?

Konya’nın yüzölçümü kadar bir büyüklüğe sahip olan Hollanda, yıllık 180 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Türkiye neden yıllık sadece 17 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç eden bir ülke olarak en gerilerde kalmıştır.

AKP Hükümeti döneminde buğday, arpa, nohut, yulaf, mısır, mercimek ithal ediyoruz. Çukurova’nın beyaz altını dediğimiz pamuk ithal etmeye başladık. Ayrıca, Afrika ülkesi olan Sudan’da iş gücü ve toprak kiralama ucuz olduğu için,  binlerce dönüm arazi kiralayarak tarım ürünleri yetiştirip ülkemize getirilmesi için anlaşma imzaladı.

CHP iktidarında; • Çiftçimize mazot 3 TL’den verilecek. Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek, maliyetleri aşağıya çekeceğiz. • Çiftçilerimizin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin tamamını sileceğiz. • Şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerini iptal edeceğiz.. •  Pamuk destekleme primini 5 yıllık dönemler için açıklayacak ve üretim maliyeti ile dünya fiyatlarını dikkate alarak güncelleyeceğiz.