Sümer Mesajında Milli Eğitimin temel mevzuatı üzerinde sık sık değişikliklerin yapıldığını ve bu değişikliklerin eğitimi olumsuz etkilediğini belirterek : “Milli eğitim, milli olmaktan çıkarılmıştır” dedi.

Sümer sözlerine şöyle devam etti: “ Eğitimde elbette günün ihtiyaç ve koşullarına göre değişiklik yapılmalı. Fakat şunu da göz önünde bulundurmada fayda vardır. Nasıl bir insan yetiştirmeliyiz ki, hem topluma hem kendine yararlı olsun. Gelecek neslin araştıran, inceleyen, düşünen, düşündüklerini korkmadan anlatan, vatanını, milletinin seven, onu koruyan kollayan, demokratik, laik ve uygar toplum mu istiyoruz yoksa ezbere dayalı, düşünmeyen, üretmeyen, fikirlerini topluma aktarmaktan çekinen bireysel kişiliğe sahip, paylaşmayan, kıskanan, kindar bir toplum mu yetiştirmek istiyoruz?

Her yıl değiştirilen sınav sistemleri hem öğretmenlerin hem öğrencilerin hem de velilerin kafasını karıştırmıştır. Son çıkan sınav sistemini doğru düzgün bilen yok. Kamuoyu yeterince aydınlatılmamıştır. 4+4+4 sistemi meslek seçimine ya da ilgi duyduğu alanı öğrenciye değil,  mevzuatın ve velinin yönlendirilmesine bırakılmıştır. TEOG sistemi ile yeterli puan alanlar ikamet ettikleri yerin uzağındaki okullara yerleştirilmiş. Yeterli puan alamayan öğrenciler ikamete en yakın liselere öğrenciye sorulmadan istek dışı imam hatip ve diğer genel liselere yerleştirilmiştir. Öğrenci ve veliler bu uygulamadan memnun olmadığı gibi perişan olmuşlardır.”

Müdür atamalarında haksız uygulamalar yapıldığını vurgulayan CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer“ Bu olayların öğretmenler arasında büyük rahatsızlık oluşturdu. Hak eden değil, hükümet ve iktidara ters düşmeyen sendika tercihinde yandaş sendikalara üye olan eğitimcileri yönetici olarak seçme yoluna gidilmiştir. Bu uygulama eğitim ve öğretim kalitesini, öğrencilerimiz üzerinde ne ölçüde etki edeceğini kamuoyunun vicdanına bırakıyorum” seklinde konuştu.

Sümer son olarak: “ Tüm öğrencilerimize, velilerimize, eğitim ordusuna yeni eğitim, öğretim yılının başarılı ve hayırlı olmasını, Türk milli eğitiminin temel ilkelerine uygun geçmesi dileklerimle sağlık ve esenlikler dilerim”  dedi