AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu’nun Paris’teki toplantısına katılan Küçükcan, ilgili Komisyon’da hazırlanmakta olan “Avrupa’da İslamın Dışarıdan Finansmanı” konulu raporun taslak görüşmelerinde Avrupa ülkelerinde yaşayan milyonlarca Müslümanın ibadethane, din eğitimi ve öğretimi, din görevlisi ve Kur’an-ı Kerim öğreticisi, temel dini yayınları edinme gibi ihtiyaçları olduğunu, ancak bu ihtiyaçların hakim laiklik anlayışı nedeni ile karşılanmadığını, bunun doğal neticesi olarak Müslümanların kendi kaynakları ve anavatanlarındaki kurumların sağladığı imkanlarla dini ihtiyaçlarını karşılama yoluna gittiklerini söyledi.

"İslamın finansmanı yasaklanacak mı?"

Küçükcan, AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu’nda hazırlanan “Avrupa’da İslamın Dışarıdan Finansmanı” konulu raporun özellikle Selefi hareketleri destekleyen bazı ülkelerden gelen parasal desteklerden kaynaklı bir kaygının ürünü olduğunu belirtti. Küçükcan hangi dine mensup olursa olsun vatandaşların dini ihtiyaçlarının karşılanmasının en doğal din hürriyeti hakkı olduğunu ve devletlerin bu ihtiyaçların karşılanması konusunda yükümlülükleri bulunduğunu belirterek Avrupa’daki Müslümanların dini ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik dış ülkelerden gelen yardımlara kuşkuyla bakılmasının doğru olmadığını söyledi.

Küçükcan yaptığı açıklamada AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu’nda Türkler dahil Avrupa’da yaşayan Müslümanların çok boyutlu dini ihtiyaçları ve talepleri olduğunu ancak ne İslami din eğitimi ve öğretimi, ne cami ve ibadethane inşası ne de imam temini ve maaşlarının ödenmesi konularında Avrupalı devletlerin bir şey yapmadığını, Müslümanların da böyle bu şartlar altında bir taraftan kendi kaynaklarını kullandıklarını, bunlar yetmediği durumlarda da anavatanlarına başvurduklarının altını çizdiğini belitti.

"Diyanet Türklerin talebine cevap veriyor" 

Küçükcan, “Avrupa’da İslamın Dışarıdan Finansmanı” raportörü ve komisyon üyeleriyle, Türkiye’nin Diyanet İşleri Başkanlığı marifetiyle Avrupa’da yaşayan Türkler’in dini ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik uygulamalarını paylaştığını, bu çerçevede Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talepler doğrultusunda Avrupa’ya din görevlileri, Kur’an-ı Kerim öğreticileri ve dini yayınlar gönderdiğini, hac organizasyonu yaptığını ve cenaze hizmetleri sunduğunu anlattığını ifade etti. Küçükcan, komisyon üyelerine Avrupa’nın hem Müslümanların dini ve manevi ihtiyaçlarını görmezden geldiğini hem de dışarıdan din görevlisi getirilmesine karşı çıktıklarını hatırlatarak bunun bir çelişki olduğunu ifade ettiğini belirtti. “Avrupa’da 1960’dan beri Müslüman yaşıyor. Sayıları milyonları aşan Müslümanlar çocuklarına dinlerini öğretmek istiyor. Camiler inşa ediyor ve burada din görevlilerine ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları vatandaşları oldukları Avrupa ülkeleri karşılamazsa elbette diğer kaynaklara başvurmak zorunda kalacaklar. Zaten olan tam da budur. Avrupa ülkeleri İslam İlahiyat Fakülteleri açmadı, açsaydı Müslümanlar dışarıya yönelmez, başka ülkelerden din görevlisi davet etmezlerdi” diyen Küçükcan, “Avrupa’da İslamın Dışarıdan Finansmanı” raporunu hazırlayan AKPM üyesini Diyanet İşleri Başkanlığı ve İlahiyat Fakülteleri ile görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye davet ettiğini söyledi.