Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) skandal uygulamasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
SERT TEPKİ GÖSTERDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak 2007 yılında kurulan ve Türkiye’nin 42 farklı ilinde koordinatörlükleri bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) mali projelerinde Adana’yı göz önüne almamasını meclise taşına Dr. Şevkin, uygulamaya sert tepki gösterdi.
ADANA ÜVEY EVLAT MI?
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi sunan Dr. Şevkin, Adana’nın geçmişten bu yana Türkiye’de tarımın başkenti olarak bilinmesine rağmen son yıllarda tarım ve tarıma dayalı sanayide tam anlamıyla üvey evlat muamelesi gördüğünü vurguladı.
Pamuktan mısıra, ayçiçeğinden narenciyeye, yaş sebze ve meyveden bakliyata kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip Adana ilinin hayvancılık alanında da önemli bir potansiyeli olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, TKDK’nın et işleme, meyve ve sebze işleme, sofralık zeytin, zeytin mamulleri, kurutulmuş meyve ve sebze imalatı, bakliyat, mısır kurutma ve pamuk yağı, hayvancılık, turizm, bitkisel üretim, yenilenebilir enerji ve kültür balıkçılığı başta olmak üzere 100’e yakın alanda yatırım gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişiliklere mali destek sağladığının bilindiğini ancak Adana’nın tüm bu destekler dışında tutulduğunu ifade etti.
ADANA, KOORDİNATÖR İLLER ARASINDA YER ALACAK MI? 
Dr. Şevkin, bu gerekçelerle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu soruları sordu:

1-    Tarım ve tarıma dayalı sanayide geçmiş yıllarda öncü bir kent olmasına karşın Adana’nın son yıllarda geri plana itilmesinin sebebi nedir?

2-    Adana, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) koordinatör illeri arasında neden yer almamaktadır?

3-    TKDK, koordinatör illeri belirlerken hangi kıstasları göz önüne almıştır?

4-    Tarım ve hayvancılıkta öne çıkan Adana’nın da TKDK’nın koordinatör illeri arasında yer almasına yönelik bir çalışma var mıdır?

5-    Adanalı üretici, 11 yıldan bu yana, TKDK kapsamında Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni olan IPARD desteklemelerinden neden yoksun bırakılmıştır?

6-    TKDK, kurulduğu 2007 yılından bu yana hangi illere toplam ne kadarlık hibe desteğinde bulunmuştur?

7-    Tarım ve Orman Bakanlığı, son 16 yılda Adana’ya hangi alanlarda ne kadar yatırım yapmış, üreticiye ne kadarlık bir mali destekte bulunmuştur?