TARIMA DAİR ÖNEMLİ TESPİTLERDE BULUNDU

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik hakkında verilen gensoru üzerine MHP Grubu adına söz alan Karakaya, AKP Hükümetlerinin yanlış tarım politikalarını eleştirdi. 20 dakika kürsüde kalan Karakaya, tarımla ilgili birçok çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İşte Karakaya’nın o sözleri:

TOPRAĞIN RANT ÜRETENİ MAKBUL GÖRÜLDÜ

“AKP hükûmetleri tarımı ihmal etmiştir. Tarımın kalkınma içindeki rolü başka yaklaşımlar lehine terk edilmiştir. Toprağın buğday üreteni değil, rant üreteni makbul görülmüştür. Uzunca dönem temel para politikası olarak uygulanan düşük kur, yüksek reel faizle yerli üretim rekabete yenik hâle getirilmiştir.”

2002’DEKİ SATIN ALMA GÜCÜ GERİLEDİ

“Birçok tarımsal ürünün piyasa fiyatları üretim maliyetlerinin çok gerisine düşmüş, bitkisel ve hayvansal üretim yapan üreticiler çok sayıda üründe satın alma gücü kaybına maruz kalmışlardır. Örnek vermek gerekirse, 2002 yılında 1 litre mazot için 2,5 kilogram buğday satmak yeterli iken Adalet ve Kalkınma Partisi hükûmetleri döneminde bu oran 5-6 kilogram buğday aralığında değişmiştir.”

GIDAYA ERİŞİM ÖNEMLİ

“Gıda, tarımsal faaliyet ve üretimin bir çıktısı ve sonucudur. Bu nedenledir ki, gıdaya erişimi tarımsal üretim ve faaliyetlerden bağımsız düşünemeyiz. Son yıllarda gıda fiyatlarında meydana gelen ani ve anormal yükselişlerin temelinde, uygulanan yanlış ve yanlı tarım politikaları yatmaktadır.”

HASAT BAŞLADI FİYAT HÂLÂ YOK

“Bugün hasat başlayalı on, beş günü geçti. Adanalı, Mersinli, Antalyalı Türk çiftçisi hâlâ müdahale alım fiyatlarının açıklanmasını beklemektedir. MHP döneminde alım ve satış fiyatları daha biçer tarlaya girmeden açıklanır; fiyatlar belirlenirken maliyet ve genel fiyat artışları dikkate alınır, bunun üzerine bir miktar da üretici refah payı eklenirdi.”

TARIMSAL DESTEK AZALDI

“Tarım Kanunu gereğince gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1'inden daha az olmaması gereken tarımsal destekler Adalet ve Kalkınma Partisi hükûmetleri döneminde, maalesef, binde 6'yı geçmemiştir. Çoğu zaman eleştirilen Milliyetçi Hareket Partisi döneminde bu oran binde 7'dir. 2017 yılı için çiftçiye verilmesi gereken destek miktarı 24 milyar TL olması gerekirken öngörülen tarımsal destek 12 milyar 838 milyon TL düzeyindedir.”

SÜT FİYATI VE KIRMIZI ET SORUNU

“Tarım Bakanlığının merdivenlerine kadar gelip sütünü döken üreticilerin feryadına kulak verilmemesinin sıkıntılarını bugün et ve canlı hayvan fiyatları üzerinden hep birlikte yaşıyoruz. Süt ineklerinin kasaba gidişini et üretiminin artışı olarak basına sunan tarım Bakanlarımız oldu. Bugün, tüm bunların sıkıntısını hep birlikte çekiyoruz.”

MAZOTTA ÖTV VE KDV’Yİ KALDIRALIM

“Girdi fiyatları üzerindeki vergi maliyeti çok ağır düzeydedir. Bu konuda bir an önce acil düzenlemelerin yapılması gerekir. ‘Mazotun yarısı bizden, yarısı sizden’ dediniz, ortalıkta henüz bir şey yok. Gelin, daha önce MHP olarak vermiş olduğumuz, tarımsal mazotun ÖTV ve KDV'sinin kaldırılması konusundaki kanun teklifimizi hep birlikte yasalaştıralım, önemli bir sorunu çözelim. Bunları yapmazsak sorunlar daha da büyüyerek geri dönecektir.”