Kamu kurumlarında ihale yoluyla hizmet sunan taşeron firmalar, yaşadıkları sorunların çözümü için CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer’den destek istedi. CHP’li Tümer’i toplantıya davet eden bir grup firma temsilcisi, taşeron işçilerin kadroya alınması çalışmalarının gündemde olduğu şu günlerde kendileriyle ilgili herhangi bir inisiyatif kullanılmadığı gerekçesiyle borç batağına sürükleneceklerini, şirketlerinin kapısına kilit vurmak zorunda kalacaklarını vurguladı.
TAŞERON FİRMALAR ÇÖZÜM BEKLİYOR
Firma temsilcileri, mevcut devam eden sözleşmelerinin hangi tarihte sona erdirileceğini, bu sözleşmeler için peşin ödenen damga vergisi ve karar pulu bedellerinin kendilerine iade edilip edilmeyeceğini bilmediklerini söyledi.
Taşeron firmalar olarak yaptıkları makine ekipman yatırımlarının ne olacağını sorgulayan, depolarında bulunan milyonlarca liralık yatırımların yanı sıra firmaların marka değerlerinin yok olacağını kaydeden iş insanları, genelde iki ortaklı olup 34 bin kişiden oluşan 17 binden fazla şirket merkezinde en az 5 kişilik çalışan grubu bulunduğunu,  ortaklar ve çalışanların toplamda 119 bin kişiye tekabül ettiğini, en az bir çocuklu aile olarak düşünüldüğünde sektörden direkt geçimini sağlayan 357 bin kişi için ticari faaliyetlerini devam ettirmeleri gerektiğini, bu nedenle hükümetin ekonomik tedbirler alması çağrısında bulundu.

“BANKALAR BASKI UNSURU OLMAMALI”
Kendilerine, kadroya alınmayan personeller, işe iade talepleri, tazminat davaları, toplu iş sözleşmeleri ve firmaların ofislerinde çalışan kalifiye personellerin akıbeti ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığına işaret eden temsilciler, ticari faaliyetlerini sürdürebilmeleri için yönelecekleri sektörlerde kolaylıklar beklediklerini, hibe, teşvikte faizsiz kredi imkanı, SGK ve vergi borcu ertelemesi beklediklerini, depolarındaki makine ve ekipmanların kamu kurumları tarafından satın alınması gerektiğini, bankalarla uzun vadede yaptıkları borçlanmaların sürelerinin korunmasını, baskı unsuru oluşmamasını istedi. 
TÜMER: “KİMSE MAĞDUR EDİLMEMELİ”
CHP’nin öteden beri taşeron sisteme karşı olduğunu, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda ciddi çalışmalar yaptığını ve işçilerin hak ettikleri yaşam standardına ulaşabilmeleri için kadrolu sisteme dahil olması gerektiğinin altını çizen Tümer, “Tabii ki bizler vatandaşlarımızın hak ve hukukunu gözetmek durumundayız. İşçilerin kadroya alınmasını savunduğumuz gibi taşeron firmaların da hak kaybına uğramaması için yetkililere gerekli uyarılarımızı yaparız” dedi.
Türkiye’nin gerçek anlamıyla içselleştirilmiş bir demokrasiye ihtiyacı olduğunu ifade eden Tümer, “Herkes birbirinin hakkına saygı göstermek zorundadır. Taşeron işçilerimiz söz verildiği gibi yıl sonuna kadar kadroya alınmalı, özellikle maaşlarında iyileştirmeler yapılmalı, iş güvenceleri sağlanmalıdır. Bu işler yapılırken de kamu kurum ve kuruluşlarında vatandaşa hizmet veren taşeron firma temsilcileri, bu firmalarda çalışanlar ile aileleri de kesinlikle mağdur edilmemelidir” diye konuştu.