Hükümetin, kadroya alınacak personelin hiçbir hak kaybı olmayacağına dair açıklaması olmasına rağmen, personele tüm haklarından feragat ettiklerine dair bir sözleşme imzalatmasına tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan TÜRKMEN, “Hükümet sözünü tutmadı” dedi.
“Hükümet işçinin hakkını koruyamadı”
Resmi Gazete’de yayınlanan taşeron düzenlemesinin uygulanması usul ve esaslarına göre işçilerin büyük hak kayıplarına uğrayacağını söyleyen Elif Doğan TÜRKMEN, aileleri ile birlikte ortalama 5 milyon vatandaşımızı ilgilendiren böyle önemli bir konunun KHK ile oldu bittiye getirilmesinin göz boyamaktan ibaret olduğunu belirtti. Düzenlemenin mevcut şekliyle uygulanması halinde kadro beklentisinde olan işçilerin yarıdan fazlasını kapsayamayacağını söyleyen TÜRKMEN, “biz CHP olarak tüm taşeronlara şartsız koşulsuz kadro için her türlü anlaşma zeminine hazırken, AKP hükümetinin bu ayrımcı tutumu, kendi istediği az sayıda kişiye kadro verme çabasıdır” dedi.
“İşçi sendikaları ve TBMM söz sahibi olmalı”
AKP hükümetinin Meclis’ten kaçırarak, palas pandıras KHK ile gerçekleştirdiği taşeron düzenlemesinde işçileri bekleyen büyük tehlikeler var. 696 sayılı KHK’nın 127. Maddesinde hem merkezi idarelerdeki taşeronlarda çalışan ve kadroya geçirilecek işçiler için hem de yerel yönetimlerdeki taşeronlarda çalışan ve şirketlere geçirilecek işçiler için iki özel koşul bulunuyor.
Birinci koşul; bu kapsamda çalıştırılmasına ilişkin olarak açtıkları davalardan ve icra takiplerinden feragat edeceğine dair yazılı beyanda bulunmak. 
İkinci koşul ise; en son çalıştığı idare ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı bu madde ile tanınan haklar karşılığında herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini yazılı olarak beyan etmek.
Hükümet, işçilerin geçmiş dava ve icra alacaklarından vazgeçmeleri koşulunda da işi sıkı tuttu. Davalardan ve icra takiplerinden vazgeçecek işçi mahkemelerden ve icra müdürlüklerinden “vazgeçtiğine” dair yazı getirmek zorunda.
“Taşeron düzenlemesi AKP iktidarının keyfiyetine göre hukuksuz olarak şekillenmiştir”
Birçok kurumda ve farklı çalışma şartlarında görev yapan taşeron çalışanların sorunlarının devam ettiğinin ve yüzbinlerce işçinin kadro hakkının gasp edildiğinin altını çizen TÜRKMEN, “yapılan taşeron düzenlemesi, adalet gözetilmeksizin,  AKP iktidarının keyfiyetine göre şekillenmiştir. Bu hukuka ve vicdana aykırıdır” dedi.