Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, Adalet Bakanlığı’nın Konya’ya bağladığı Adana Bölge İdare Mahkemesi ile kapatılan Saimbeyli Adliyesi’ni meclis gündemine taşıdı.

Mecliste ‘Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu’ görüşmeleri esnasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a görüşlerini aktaran ve halkın beklentisini ileten Tümer, Adalet Bakanlığı’nın teklifiyle Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun 28 bölge idare mahkemesini 8'e düşürdüğünü, kuruluş kanununda bu mahkemelerin iş hacmi ve coğrafi bölge esaslı kurulacağı belirtilmesine karşılık yıllık ortalama esası 11 bin ve iş hacmi yönünden İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü büyük mahkeme olan Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin kapatılıp yıllık ortalama esası 4 bin olan Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne bağlanmasının yanlışlığına değindi.

“ADANA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ TEKRAR AÇILMALIDIR”

Tümer, “Coğrafi bölge esasına da uyulmadığı için Akdeniz Bölgesi'nde de maalesef mahkeme kurulmamıştır. Davaların nakli, dosyaların akıbeti, temyiz hususları gereğince telafisi olanaksız zararların doğacağı göz önüne alınarak Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin kapatılmasına dair kararın gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu konuda kuruluş kanununa da uygun olarak Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin tekrar açılması konusunda bir girişim beklenmektedir” dedi.

 “SAİMBEYLİ ADLİYESİ AÇILMALIDIR”

Adana'nın Saimbeyli ilçesindeki adliye binasının kapatılması nedeniyle bölge halkının büyük mağduriyet yaşadığına da işaret eden Tümer, şunları söyledi:

“Saimbeyli, coğrafi ve iklim koşulları nedeniyle il merkezine ulaşımın zor olduğu bir ilçemizdir. Adana merkezi 168 kilometre mesafeli Saimbeyli ilçemizdeki adliye binasının ‘suç işlenmiyor’ gerekçesiyle kapatılması yerine adliyenin yeniden açılarak bölge halkının istihdam açısından ödüllendirilmesi gerekmektedir. 25 köy ve merkezde 3 mahalleye sahip, Adana'nın toprak bakımından en büyük ilçesinde yaşayan vatandaşlarımız devletten destek beklemektedir. Diğer 5 ilçede kapatılan adliye binaları yeniden açılmışken Saimbeyli ilçemizdeki adliye binasının da açılması hemşehrilerimizin devlete olan güvenini ve inancını da pekiştirecektir.”

BEKİR BOZDAĞ’IN ÖZET YANITI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Tümer’in konuşmasına verdiği yanıtlarda Adana Bölge İdare Mahkemesi ve Saimbeyli Adliyesi’nin yeniden açılmasının gündemlerinde olmadığını, kapatılan bazı adliyelerin siyasi olarak da bedelini ödediklerini kaydetti. Bozdağ, Adana Bölge Adliye Mahkemesi’nin ise Eylül ayında hizmet vermeye başlayacağını dile getirdi.