2007 yılından bu yana kamulaştırmada çıkan sorunlar nedeniyle yatırıma açılamayan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, yeniden meclis gündemine taşındı. Mecliste bütçe görüşmeleri esnasında gündem dışı söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye “Yatırımların gerçekleşmesi için yer tahsisiyle ilgili bir gelişme var mıdır?” sorusunu yöneltti.
Bakan Özlü, Tümer’e verdiği yanıtta, “Bu bölgede uzun yıllardır bir mahkeme süreci yaşanıyor. Yerel yönetimlerin kamulaştırmaya karşı iptal davaları söz konusu. Bu davalarda son aşamaya geldik; inşallah bu yılın sonunda bu davaları tamamlayacağız ve gelecek yıldan itibaren de burada petrokimya ağırlıklı, petrokimya sanayi ağırlıklı bir yapılanmaya gideceğiz” yanıtını verdi.

“ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Adana ili başta olmak üzere Çukurova bölgesi için son derece önem taşıyan ancak 2007'den bu yana kamulaştırmada çıkan sorunlar nedeniyle yatırıma açılamayan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde yer alması gereken rafineri, petrokimya tesisleri, petrol ve doğal gaz depolama tesisleri, liman ve tersane projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Tümer,  “Sadece bölge insanı için değil, ülke ekonomisi için de lokomotif bir güç olacaktır. Yıllarca büyük umutla beklediğimiz bu yatırımlar için henüz bir yer tahsisi yapılmamıştır. ‘Yer seçimi yapıldı ve çalışmalar sürüyor’ şeklindeki açıklamalara karşılık somut bir adım atılamamıştır. Üstelik geçen on yıla rağmen yatırımların önünün kapatıldığı kanaati yaygınlaşmıştır. Yatırımların gerçekleşmesi için yer tahsisiyle ilgili bir gelişme var mıdır? İşsizlikle yoğrulan Çukurova bölgesinde yatırım ve istihdamın önünün açılması için zaman kaybedilmemesi yönünde bir çalışma gerçekleştirilmelidir” diye konuştu.

BAKAN, YENİ YILI İŞARET ETTİ
Tümer’in konuşmasının ardından söz alan Bakan Faruk Özlü, bölgede uzun yıllar bir mahkeme süreci yaşandığını, yerel yönetimlerin iptal davalarının söz konusu olduğunu ancak yıl sonunda davaların tamamlanacağını ve gelecek yıldan itibaren bölgede petrokimya ve sanayi ağırlıklı bir yapılanmaya gidileceğini savundu.
Endüstri bölgelerinde mülkiyetin devlette olduğunu hatırlatan Özlü, “Altyapıyı devlet hazırlar; yatırımcı gelir yatırımını yapar. Dolayısıyla Ceyhan Endüstri Bölgesi'ni çok önemsiyoruz. Burası yaklaşık bin 300 hektarlık bir alanı kapsıyor. Birinci öncelikli projemiz mahkeme süreçleri tamamlanma aşamasında” şeklinde konuştu.