Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, tarım ülkesi olarak bilinen Türkiye’de samanın dahi ithal edilmesini ‘ayıp’ olarak niteledi.
Türkiye hayvancılığının neredeyse tamamen dışa bağımlı hale geldiğini, ölümüne engel olunamayan yıllık 400 bin düvenin hayatta tutulabilmesi halinde hayvancılığın ithalattan kurtulacağının altını çizen Tümer, “Ne yazık ki ülkemiz tüm dünya ülkeleri arasında sığırı en çok ithal eden ikinci ülke konumunda. Avrupa Birliği ülkeleri arasında ithalat gerçekleştiren ülkelerin de lideri konumunda. Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale gelen, lop eti dahi dışarıdan alan Türkiye, samanı da bulamaz hale gelmiştir. Tarım ve hayvancılığın geldiği nokta iyi irdelenmelidir. Yeni nesillerin gıdaya erişiminin kolaylaşması adına hayvancılığı, meraları, korumak, geliştirmek zorundayız” dedi.
AVRUPA BİRİNCİSİYİZ!
Türkiye’nin 2012 yılında ilk kez Cumhuriyet tarihi boyunca saman ithal ettiğini, aradan geçen 5 yıl sonunda bu kez 2017 yılının ortalarında Bulgaristan’dan saman ithalatı gerçekleştirdiğini anımsatan Tümer, hükümetin hayvancılık politikasının yanlışlıklarla dolu olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bir ton samanı 120 dolara kadar satın aldığını, arpa ve buğday üreticilerinin de yeterli desteği alamaması nedeniyle saman üretiminin oldukça düştüğünü vurgulayan Tümer, özellikle kış aylarında hayvan üreticilerinin samana daha pahalı ulaşabildiğini dile getirdi.
“ET VE YEM SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR”
Hayvancılık politikasının yanlışlığının ülkeyi saman bile ithal eder hale düşürdüğünü anlatan Tümer, meralar ve tarım arazilerinin verimli kullanılmadığını, yeterli ot üretimi sağlanamaması nedeniyle et ve beraberinde yem sorununun baş gösterdiğini kaydetti. Türkiye’nin kaba yeme büyük ihtiyaç duyduğunu, verimli tarım arazilerinin yine verimli ekiminin yanında meraların ıslah edilerek hayvancılık sektörünün hizmetine sunulması, her yıl kaybedilen 400 bin düvedeki zararın minimum düzeye indirgenmesinin yem ve et sorununu ortadan kaldıracağına inandığını söyledi.

5 OCAK’I KUTLADI
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tarım, üretim ve köylüye verdiği önemi hatırlatan Tümer, Adanalıların 5 Ocak Kurtuluş Günü’nü de kutladı. Milletin birliği ve beraberliğine, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmaya, tarım ve sanayide üretime, istihdama her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Tümer, “Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur diyen Atatürk’ün gösterdiği çağdaş, muasır medeniyetler seviyesine ulaşılması için mücadelemizden ödün vermeyeceğiz” diye konuştu. Tümer, tüm Adanalıların 5 Ocak Kurtuluş Gününü gururla kutladı.

--