Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranının düştüğünü vurguladı. İlçe gezileri kapsamında Kozan’a bağlı Ayşehoca, Ceyhan’a bağlı Üçdut, Yeşilova ve Akdam köylerinde çeşitli ziyaretler ve incelemelerde bulunan Tümer, işsizliğin yoğun olarak arttığı Adana’da bu olumsuzluktan en çok etkilenenlerin kadınlar olduğuna işaret etti.
Cinsiyet eşitsizliğinin neredeyse ayyuka çıktığı Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine kadın istihdamının artışıyla ulaşılabileceğini vurgulayan Tümer, “Ekonomik ve sosyal hayatta kalkınmanın ve sürekliliğin sağlanması için kadınlarımızı daha çok iş hayatına dahil etmek durumundayız” dedi. 

“KADINLARIN HİÇ BİR HAKKI YOK”

Ülkemizde kadınların çalışma hayatına katılımlarının diğer ülkelerle kıyaslandığında çok geride bulunduğuna işaret eden Tümer, Avrupa Birliği ülkelerinde kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 62.5 olduğunu ancak bu oranın Türkiye’de yüzde 30’lar civarında kaldığını söyledi. Kadın istihdamının tarım başta olmak üzere diğer bir çok sektörde düşüşe geçtiğini belirten Tümer, kadınların, hizmet fakiri olarak bilinen kırsal bölgelerde ev, tarla, bakkal, manav gibi işlere koştuğunu ancak bu çalışma karşılığında ekonomik ya da sosyal bir hak elde edemediğini, talepte de bulunamadığını söyledi.

ÖĞRENCİLERE SERVİS İMKANI TANINSIN”

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya’nın da eşlik ettiği gezide, Ceyhan’a bağlı Üçdut ve Yeşilova köylerindeki vatandaşların hazine arazisi ve tapu kaynaklı sorunları ile ilgili bilgi de alan ve konuyu yetkililere ileten Tümer, ulaşım sorunu olan köylerde Anadolu Lisesi ve düz liselerdeki öğrencilerin okullara servislerle götürüldüğünü ancak meslek liselerindeki öğrencilerin bu imkanlardan yararlanamadığını öğrendi. Türkiye’nin eğitime gereken önemi vermediğinin bu tür uygulamalarla da gün yüzüne çıktığını kaydeden, öğrenciler arasında ayrım yapılmasından vazgeçilmesini isteyen Tümer, ailelerin 2018 yılına ilişkin tereddütlerini gidermeleri için çaba sarf edeceğini dile getirdi.

İŞÇİLERLE SOHBET ETTİ

Ceyhan Akdam'da Çamurdan ailesine ait onarımı devam eden tarihi yapıda Hilmi Çamurdan ile Mehmet Dündar yönetimindeki işçilerle çay içen, sohbet eden Tümer, bahçedeki Türkiye'nin en yaşlı okaliptus ağacının yanı sıra Hilmi Çamurdan tarafından 1990 yılında Nazım Hikmet anısına dikilen çınar ağacını da inceledi.